Publicat: 17 Iulie, 2013 - 14:32
"Ce să caute în Uniunea Eurasiatică?"


Poporul R.Moldova este latin, a subliniat, miercuri, la Chişinău, preşedintele Traian Băsescu, precizând că nu a văzut în rândul acestuia "cetăţeni cu ochii oblici", convingerea sa fiind că opţiunea majorităţii populaţiei ţării vecine este pentru integrarea europeană şi că nu are ce să caute în Uniunea Eurasiatică.

Șeful statului a subliniat că opțiunea de suflet este de a reveni acasă, în Europa.

"N-am văzut moldoveni cu ochii oblici, ce să caute în Uniunea Eurasiatică? Cetățenii Republicii Moldova sunt la fel ca cei din România. Sunt două țări independente, dar cred că opțiunea de suflet e cea de a reveni acasă, adică în Europa", a spus Băsescu.

Acesta a mai spus că nu este de acord cu premierul Victor Ponta, care a spus că numărul burselor pentru studenții moldoveni ar trebui micșorat. Traian Băsescu a precizat că, în opinia sa, numărul burselor ar trebui chiar mărit.

"Așa cum noi ne plângem că tinerii noștri studiază la Londra, la Paris, în Statele Unite sau mai știu eu pe unde, și apoi rămân acolo, așa și guvernul din Republica Moldova spune: avem 5.000 de burse, dar după ce termină școala se întorc prea puțini în Republica Moldova. Eu pot înțelege abordarea premierului Leancă, din acest punct de vedere. Nu i-o înțeleg, însă, din punctul de vedere al europenismului pe care și-l asumă premierul Leancă și cu atât mai puțin acceptul premierului Ponta", a mai spus președintele.

Traian Băsescu efectuează, miercuri, o vizită în Republica Moldova, unde va avea mai multe întrevederi cu oficiali ai statului.