Publicat: 21 Noiembrie, 2012 - 13:19
Share

Miercuri se împlinesc zece ani de la invitarea României de a adera la Organizaţia Tratatului Atlanticului de Nord.

Cu acest prilej, preşedintele Traian Băsescu a declarat că România trebuie să îşi respecte şi în viitor angajamentele faţă de NATO ca să rămână o structură puternică.

''Experienţa sa istorică şi poziţia geografică fac din România o ţară direct interesată în menţinerea NATO ca o organizaţie puternică, relevantă şi credibilă şi vom continua să contribuim activ la acest proces. Ţara noastră şi-a asumat întotdeauna un rol activ pentru că evoluţia NATO este definitorie pentru securitatea României. NATO trece printr-o perioadă de austeritate, determinată de criza economică globală, de criza datoriilor suverane la nivel european, dar şi de înclinaţia statelor europene de a menţine bugetele apărării la un nivel redus. Pe de altă parte, un NATO puternic, capabil să îşi îndeplinească atribuţiile şi rolul, nu poate exista fără capabilităţile necesare îndeplinirii misiunilor atât cele de apărare a teritoriului Alianţei, cât şi celelalte la distanţă strategică sau în proximitate. De aceea, e important să respectăm propriile noastre angajamente faţă de Alianţă. România s-a angajat, la intrarea în NATO, la menţinerea unui procent de 2% din PIB pentru cheltuielile de apărare şi şi-a asumat şi dotarea cu capabilităţi pentru apărarea propriului teritoriu. Este nevoie ca şi aceste angajamente să fie respectate de România'', a declarat preşedintele Traian Băsescu.
 
Preşedintele a vorbit şi despre importanţa consolidării relaţiilor dintre statele membre prin cooperarea pentru rezolvarea problemelor.
 
''În cei zece ani scurşi din momentul invitaţiei de aderare la NATO, România şi-a îndeplinit un profil strategic în cadrul Alianţei, profil care este caracterizat de elemente precum - participarea semnificativă la operaţiile Alianţei, forţa de asistenţă în domeniul securităţii în Afganistan, operaţia din Kosovo, cea din Marea Mediterană, sau cea din Libia, rolul de promotor al continuării procesului de extindere a NATO şi a dezvoltării relaţiilor de parteneriat ale Alianţei în mod special cu ţările din vecinătate, dar şi cu alte ţări de pe glob care împărtăşesc aceleaşi valori şi principii. De asemenea, este caracterizat şi prin contribuţia activă pentru dezvoltările conceptuale privind rolul NATO în actualul context internaţional, materializate prin adoptarea unui nou concep strategic al Alianţei, în 2010, dar şi o participare activă la definirea rolului NATO în combaterea ameninţărilor de tip terorist, atacuri cibernetice, ameninţările împotriva securităţii energetice, precum şi rolul în definirea şi implementarea sistemului NATO antirachetă'', a mai spus preşedintele Traian Băsescu.