Publicat: 6 Mai, 2014 - 11:53
Share

Preşedintele Traian Băsescu a făcut apel la premierul Victor Ponta să iasă din campania electorală a PSD-ului susținând că 
"a furat startul campaniei făcând lucruri extrem de toxice, rele pentru România, apărarea baronilor şi parteneriatul cu Voiculescu".

Prezentăm o sinteză a declarațiilor președintelui suținute într-un interviu în direct la Gândul LIVE.
- "Ponta să se dea jos de pe toate afişele PSD-ului. Eu sunt preşedintele României şi sesisez un puternic derapaj. Dacă va fi o suspendare mă voi bate cu ei, cu PSD-ul. Eu nu sunt în campanie electorală acum."
- "Victor Ponta a furat startul campaniei făcând lucruri extrem de toxice, rele pentru România, apărarea baronilor şi parteneriatul cu Voiculescu. El spune să terminăm cu regimul Băsescu, un regim în care măcar justiţia a început să funcţioneze. Eu niciodată nu m-am supus unuia ca Voiculescu. Eu m-am dus cu solicitări. A fost de acord, foarte bine. Eu trebuia să dau României o majoritate."

- "Obiectivul meu este să creez acea contrapondere necesară unui prim-ministru care are tentaţia să fie un dictator fără rezerve. A preluat Poliţia în subordine proprie, a preluat multe alte lucruri şi acum şi-ar băga mânuţele în CSAT."

Despre fotografiile cu tricoul PMP:

- "Eram la Neptun. Cei de la PMP au venit pe litioral şi i-am invitat la Neptun pentru câteva ore. Până la urmă îi cunosc pe toţi. Mi-au arătat tricourile, drept pentru care am îmbrăcat un tricou al PMP-ului. Putea să fie cu orice alt mesaj. Am făcut poze de grup şi cu fiecare în parte."

- "Eu am constatat un lucru foarte grav, şi anume că premierul Ponta a confiscat campania pentru alegerile europarlamentare şi a transformat-o în campanie prezidenţială."

Despre declaraţia lui Victor Ponta privind sesizarea CC

- "Categoric nu am încălcat Constituţia. Aş vrea să ştiu la ce se referă Victor Viorel Ponta. El plagiază tentativele de suspendare care au fost în 2007 şi 2012 pe acelaşi tip de motivaţie. În avizul numărul 1 din 2007, CC stabileşte clar plaja pe care Preşedintele se poate mişca în spectrul politic. Are dreptul la opţiuni politice, la dezbateri politice, să fie susţinut de un partid şi să rămână apropiat unui partid."

- "PMP este partidul meu acum."

Despre PDL:

"Eu nu am nimic împotriva PDL-ului ca partid. M-au sprijinit, m-au făcut preşedinte de două ori. I-aş recomanda lui Blaga să fie mai calm. Nu i-am făcut nimic, nu recunosc în el omul care a fost ministru. "

Despre convocarea CSAT pe Ucraina: 

"Acest semnal nu trebuie dat, pentru că România nu este în pericol de a fi atacată".

Preşedintele Băsescu a fost întrebat dacă ar pune votul său în urnă pentru Elena Udrea, dacă aceasta ar candida la Preşedinţie.

"Categoric, da, dacă ar candida, aş pune votul meu în urnă pentru Elena Udrea", a spus preșdintele.

Preşedintele Băsescu a declarat, marţi, că în ipoteza în care Elena Udrea ar câştiga prezidenţialele, aceasta l-ar numi premier.

"În ipoteza asta, cred că mă va numi Elena Udrea premier, dacă discutăm de ipoteze", a comentat Traian Băsescu.

Întrebat de ce premierul evită întâlnirile cu reprezentanţii SUA care vin în România, Traian Băsescu a răspuns:

 "Trebuie întrebat domnul Ponta. (...) Nu ştiu ce urmăreşte domnul Ponta, dar poziţia lui de a evita întâlnirile cu trimişi ai Statelor Unite este foarte bine primită la Moscova. (...) Nu poţi să te cramponezi de ideea dacă sunt prim-ministru, să vină Obama sau Biden. Sunt lucruri care se pot comunica prin telegrame. (...) Acum este o situaţie de instabilitate în regiune, în care se subliniază importanţa mesajului şi atunci se instituie acel trimis de la Departamentul de Stat, pentru a-ţi transmite ţie, demnitar român, mesajul prin viu grai. E mult mai mult decât o telegramă".

Referitor la cat de pregatita este armata românească:

"Trebuie ținut cont de faptul că Federația Rusă n-a mai avut armata în război de când a părăsit Afganistanul, acum vreo 15 ani, iar România are 40.000 de militari care tocmai și-au terminat misiunile în Irak și Afganistan, deci militari foarte bine instruiți și cu o tehnică de luptă corespunzătoare", a declarat Băsescu pentru "Gândul".

"În loc de MiG-uri LanceR să ai F-16, în loc de știu eu ce tanc T-76 să ai tanc american M1, cum avem tancurile Ghepard deja în dotarea Armatei Române sau mașini de luptă blindate Piranha, care înseamnă ultima tehnologie în materie de mașini blindate și care alături de vechile noastre transportoare pot face față misiunilor pe care le avem", a mai spus șeful statului.