Publicat: 12 Iulie, 2013 - 16:24
Share

Preşedintele Traian Băsescu vorbeşte, vineri, în interviul acordat ediţiei de Chişinău a EVZ, despre parteneriatele care ar putea fi dezvoltate între România şi Republica Moldova.

Totodată, şeful statului explică de este un politician atât de popular şi peste Prut.

"Cu siguranţă cea mai bună explicaţie o pot da chiar cetăţenii Republicii Moldova. Dacă aş risca o explicaţie a acestui lucru, m-aş gândi poate la insistenţa cu care, în primul mandat de preşedinte al României, am promovat la nivelul Consiliului European ideea că Republica Moldova trebuie să fie cuplată în pachetul de integrare al Balcanilor de Vest, ceea ce acum a devenit o realitate. Poate, aş mai adăuga, perseverenţa cu care am promovat abordarea 'un singur popor, aceeaşi istorie, aceeaşi limbă, acelaşi destin european'. Desigur, faptul că am promis crearea unei legislaţii favorabile redobândirii cetăţeniei române de către cei care au pierdut-o fără voia lor şi urmaşii acestora şi legea a devenit realitate a avut rolul său, la fel ca atunci când am promis creşterea numărului de burse pentru tinerii care doreau să studieze în România şi acest lucru s-a întâmplat. Poate că a fost apreciată iniţiativa dăruirii a peste un milion de cărţi în limba română şi cine ştie câţi de 'poate' mai intră într-o explicaţie completă a simpatiei şi a aprecierii fraţilor noştri de peste Prut. Sau, poate, românii de pe stânga Prutului chiar au simţit că îi iubesc", a spus preşedintele Traian Băsescu.

Reamintim că Traian Băsescu va efectua o vizită oficială la Chişinău pe 17 iulie.

Cotidianul "Evenimentul zilei" şi-a lansat, vineri, la Chişinău, o ediţie dedicată cetăţenilor din Republica Moldova. Primul număr al ziarului, care va fi distribuit gratuit, cuprinde două interviuri ample cu şeful statului român, Traian Băsescu, şi cu omologul său moldovean, Nicolae Timofti.