Publicat: 2 Octombrie, 2020 - 13:18
Share

Urbanizarea, în creștere în prezent, merge mână în mână cu o creștere a amenințării pe care o exercită poluarea asupra pielii. Fiind „prima linie de apărare” împotriva particulelor poluante, pielea are nevoie de o protecție specială. Ca răspuns, BASF a dezvoltat o nouă abordare pentru testarea componentelor întâlnite frecvent în formulele cosmeticelor, pentru a descoperi eficacitatea lor anti-poluare.

 

„Dorim să ajutăm producătorii de cosmetice să dezvolte produse de îngrijire a pielii care pot demonstra că protejează pielea împotriva particulelor poluante. Cu toate acestea, nu există un test universal pentru caracteristicile anti-poluare, deoarece tipurile de factori poluanți diferă și, în consecință, ar trebui să existe mai multe metode de apărare pentru a proteja pielea în mod eficient”, spune dr. Annette Mehling, Senior Manager Skin Sciences. „De aceea, am dezvoltat o serie de noi metode de testare care permit evaluarea științifică a eficacității diferitelor ingrediente și formule cosmetice”.

 

Analizele sistematice vizează patru mecanisme esențiale de acțiune: anti-aderare, înlăturare, anti-pătrundere și curățare, împotriva impactului negativ al particulelor poluante asupra sănătății pielii.

 

Anti-aderarea și înlăturarea: țin particulele poluante la distanță
Menținerea particulelor (Particulate Matter - PM) la distanță de piele este o linie principală de apărare împotriva efectelor negative provocate de poluare. Pentru a traduce acest punct de plecare în produse eficiente de îngrijire a pielii, BASF a conceput o nouă metodă de testare in vivo, standardizată, care evaluează capacitatea ingredientelor tipice sau a formulărilor de a reduce aderența particulelor și / sau de a îmbunătăți capacitatea de îndepărtare a acestora de pe pielea pre-tratată (cu alte cuvinte, clătirea). Alegerea polimerilor, emolienților și emulgatorilor din formule influențează semnificativ acești doi parametri. De exemplu, unsprezece din cei cincisprezece polimeri testați au dovedit că reduc aderența PM, în comparație cu pielea poluată netratată. În schimb, numeroși emolienți și emulgatori pot crește aderența. Cele mai bune rezultate au fost obținute folosind un emolient volatil pe bază de hidrocarburi, la concentrații scăzute. Pentru emulgatori, variantele pe bază de zahăr au avut cel mai bun rezultat.

Anti-pătrundere: construirea unui strat de protecție pentru piele

Deși particulele în sine nu sunt absorbite prin pielea intactă, ele pot fi acoperite cu substanțe nocive, iar acestea din urmă pot intra în piele. Astfel, pentru a menține pielea sănătoasă, reducerea penetrării substanțelor nocive în straturile mai adânci ale pielii poate fi utilă. Într-o a doua abordare, a fost dezvoltat un model de permeabilitate in vitro, care simulează pătrunderea poluanților prin piele, pentru a testa și identifica ingrediente care ajută la formarea unui strat protector. Selectarea polimerilor potriviți joacă un rol cheie în ceea ce privește efectul anti-pătrundere, deoarece nivelurile de penetrare au variat semnificativ între polimerii testați.

Curățarea: îndepărtarea activă a particulelor poluante

Fiind expusă la o mare varietate de poluanți de mediu pe tot parcursul zilei, îndepărtarea temeinică a particulelor rămase pe piele este importantă. Folosind o matrice de colagen ca un substitut al pielii, s-a dezvoltat un test in vitro care a permis evaluarea performanțelor de curățare a ingredientelor și formulărilor de pe pielea poluată. Cu accent pe uleiurile de curățare, analiza a unsprezece emolienți a arătat că performanța de curățare este corelată direct cu parametrii fizico-chimici: cele mai bune rezultate au fost obținute cu emolienții care au o valoare de răspândire ridicată și vâscozitate scăzută.

Formule de îngrijire a pielii cu efecte dovedite anti-poluare

Cercetătorii BASF au încorporat cele mai performante ingrediente pentru cele patru mecanisme de apărare, cu efecte anti-poluare, în noi formule de îngrijire a pielii. Pe parcursul dezvoltării acestora, echipa a optimizat și alte atribute, cum ar fi proprietățile senzoriale sau beneficiile percepute de consumatori, printre care hidratarea sau catifelarea pielii. În general, aceste formule au depășit semnificativ produsele disponibile pe piață care susțin că au efecte anti-poluare.

Despre divizia Care Chemicals BASF

Divizia BASF Care Chemicals oferă o gamă largă de ingrediente pentru îngrijire personală, îngrijire la domiciliu, curățare industrială și instituțională și aplicații tehnice. Suntem un lider mondial pentru industria cosmetică, precum și pentru industria de detergenți și produse de curățare și sprijinim clienții noștri cu produse, soluții și concepte inovatoare și durabile. Portofoliul de produse de înaltă performanță al diviziei include agenți tensioactivi, emulgatori, polimeri, emolienți, agenți de chelare, ingrediente active cosmetice și filtre UV. Avem fabrici de producție și dezvoltare în toate regiunile și ne extindem prezența pe piețele emergente.

Informații suplimentare sunt disponibile online pe site-ul www.care- chemicals.basf.com.

Despre BASF

În cadrul BASF, dezvoltăm chimia viitorului. Noi îmbinăm succesul economic cu protecția mediului și responsabilitatea socială. Cei aproximativ 117.000 de angajați ai grupului BASF lucrează pentru a contribui la succesul clienților noștri în aproape toate sectoarele și aproape fiecare țară din lume. Portofoliul nostru este organizat în şase segmente: Produse Chimice, Materiale, Soluţii Industriale, Tehnologia Suprafeţelor, Nutriţie şi Îngrijire şi Soluţii pentru Agricultură. BASF a generat o cifră de afaceri de aproximativ 59 mld. € în 2019. Acţiunile BASF sunt tranzacţionate la bursa din Frankfurt (BAS) şi ca American Depositary Receipts (BASFY) în SUA . Puteţi afla mai multe informaţii, accesând www.basf.com.

 

 

 

Tag-uri Institutii: