Publicat: 9 Noiembrie, 2012 - 10:00

 
Într-un interviu acordat postului RT, preşedintele sirian Bashar Assad a declarat că nu îşi va părăsi ţara şi a comentat apelurile la o intervenţie militară străină în Siria şi eventualele consecinţe ale conflictului şi externalizarea acestuia.
 
"Suntem ultimul bastion al secularismului şi stabilităţii în regiune şi al coexistenţei şi se va produce un efect de domino care va afecta lumea de la Oceanul Atlantic până la Pacific şi vă daţi seama de consecinţele pentru restul planetei", a declarat preşedintele sirian într-un interviu ce va fi difuzat de postul RT astăzi.

"Nu sunt o marionetă. Nu am fost produs de Occident sau de vreo altă ţară", a mai precizat liderul sirian, conform postului Al Manar. "Sunt sirian, sunt născut în Siria, trebuie să trăiesc şi să mor în Siria", a mai adăugat liderul de la Damasc.

Siria este sfâşiată de violenţe interne de 20 de luni, guvernul şi opoziţia nereuşind să ajungă la un acord de încetare a focului, în condiţiile în care alte state îi cer preşedintelui sirian să demisioneze, unele dorind chiar o intervenţie militară în această ţară.

"Nu cred că Occidentul va interveni, dar dacă o va face, nimeni nu poate spune ce va urma", a mai precizat Assad. "Cred că preţul acestei invazii străine, în cazul în care aceasta va avea loc, va fi unul mult prea mare pentru toată lumea", a adăugat liderul de la Damasc.

Mulţi membri ai opoziţiei siriene, inclusiv rebelii care se luptă cu forţele guvernamentale, au cerut puterilor lumii să intervină pentru a opri escaladarea violenţelor.
Conform unui oficial turc, guvernul de la Ankara a cerut oficial ca NATO să amplaseze rachete Patriot de-a lungul frontierei cu Siria, temându-se de o extindere a conflictului sirian.
 
Autor: Călin Angheluţă