Publicat: 13 Septembrie, 2012 - 10:49
Share

 Conform unui raport realizat de Departamentul de Cercetare al Băncii Comerciale Române (BCR), Romania este pe cale să piardă 800 milioane de euro datorită recoltei slabe din 2012. Aproape jumătate din această pierdere ar fi putut fi evitată dacă agricultorii romani ar fi avut sisteme adecvate de irigații in funcțiune. Dacă productivitatea s-ar situa la nivelul EU, România ar putea să își dubleze producția agricolă, să își tripleze exporturile de produse alimentare și să hrănească 4 țări de mărimea României.
 
Proprietățile din România sunt slab echipate cu sisteme de irigație. Acesta este motivul pentru care lupta împotriva „fenomenelor naturii" este pierdută tot mai des, iar culturile sunt tot mai sărace, a declarat Sorin Mititelu, Director Managementul Segmentelor Retail BCR. Micro-întreprinzătorii agricoli au alternativa de a fuziona parcelele de teren în exploatații agricole mai mari pentru a putea accesa mai ușor produse bancare de finanțare și alte oportunități oferite de economia de piata, a adăugat Sorin Mititelu.
 
BCR oferă în campania de toamnă 2012 variante de finanțare pentru micro întreprinderile din domeniul agricol adaptate nevoilor lor specifice: achiziționarea de teren și utilaje agricole, retehnologizare, reabilitarea terenurilor agricole precum și pentru activitățile curente, specifice sezonului:
 
 Creditul APIA SAPS pentru finanțarea nevoilor curente; în premieră BCR oferă posibilitatea de amânare a rambursării creditului și a dobânzilor până la încasarea subvenției acordate de APIA iar pentru sume mai mici de 150.000 RON, BCR nu solicită alte garanții reale.

 Creditul pentru capital de lucru destinat finanțării nevoilor curente în perioada lucrărilor de toamnă; creditele pot urca până la de 6 ori valoarea CAML (cifrei de afaceri medii lunare), maxim 1.000.000 RON / 250.000 EUR

 Creditul de investiții pentru achiziția / modernizarea / retehnologizarea de utilaje permite, în premieră, și achiziția de terenuri agricole ori reabilitarea acestora; valoarea creditată poate urca până la 85% din valoarea totală a investiției, respectiv 70% pentru clienții start-up
 
Oferta BCR destinată micro-întreprinzătorilor agricoli este completată de oferta promotionala BCR Leasing (reducere 2,6 puncte procentuale față de dobânda standard) pentru tehnologizare ori retehnologizare. Avantajele promovate de BCR Leasing sunt durata de aprobare scurtă și lipsa necesității unor extra garanții
 
Tipuri de utilaje agricole care pot fi achiziționate în leasing:

 tractoare, remorci si semiremorci

 utilaje agricole pentru lucrari

 headere (semănători, pluguri, echipamente de recoltare, etc.)

 sisteme de irigatii

 alte tipuri de echipamente si utilaje pentru agricultură

 linii de prelucrare produse agricole si alimentare

 proiecte complexe

 

"În România sunt 3,2 tractoare la 100 de gospodării, în timp ce acest raport este de 11,9 în Ungaria, 43,9 în Polonia și 70,9 în Cehia. Mai mult, firmele din sectorul agricol nu au, în general, întârzieri la plata ratelor. Acestea sunt două oportunități mari pentru noi, iar ofertele de cumpărare a echipamentelor agricole prin leasing sunt extreme de avantajoase în acest moment, atât din punct de vedere al costurilor, cât și al beneficiilor suplimentare: aprobare rapidă, consiliere specializată, documentație simplă", a declarat Bogdan Speteanu, Presedinte BCR Leasing.
 
STUDIU BCR Situatia financiara a micro-firmelor agricole

Conform datelor unui studiu derulat de către BCR în rândul a 200 dintre clienții săi micro întreprinderi din domeniul agricol, printre prioritățile antreprenorilor agricoli se numără adapatarea tehnologiilor agricole deținute la condtitiile climatice (60%), creșterea afacerii și a suprafetei cultivate (52%), obținerea fondurilor pentru dezvoltare (42%) și asigurarea culturilor (20%).
 
 Pentru cei 200 de participanți la studiul derulat de BCR cea mai mare problemă o reprezintă scăderea producției (55%), lipsă de implicare a autorităților (33%), lipsa lichidităților (28%) și lipsa pieței de desfacere (15%).