Publicat: 11 Februarie, 2013 - 20:32
Share

Completul de 5 judecători de la Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie, format din presedinta ICCJ judecatoarea Livia Stanciu  şi judecatoarele Florentina Dragomir, Francisca Vasile, Mirela Sorina Popescu şi Alina Ioana Ilie a pronunţat luni, 11 februarie 2013, decizia definitivă în dosarul nr. 1610/1/2012, cunoscut şi că dosarul sechestrarii hoţilor de maşini, în care deputatul Gigi Becali este acuzat de lipsire de libertate în mod ilegal.

Dupa ce la termenul din 28 ianuarie 2013 magistratii au ramas in pronuntare pentru a decide daca mentin hotararea Completului de 3 judecatori, prin care Gigi Becali era achitat, sau admit recursul procurorilor care au cerut condamnarea politicianului la 11 ani de inchisoare, luni 11 februarie 2013, judecatorii Completului de 5 au hotarat condamnarea deputatului Gigi Becali la 3 ani de inchisoare cu suspendare. Totodata, magistatii au aplicat aceeasi pedeapsa, de 3 ani de inchisoare cu suspendare, si in cazul fostei garzi de corp a deputatului Gigi Becali (foto 2), Catalin Otto Zmarandescu, dar si in cazul bodyguarzilor politicianului, Stefan Dediu, Marcel Popa si Mihai Mila. In acelasi timp, Completul de 5 a decis condamnarea la 2 ani de inchisoare cu suspendare a politistului Romulus Dumitrascu, acuzat de complicitate in cazul sechestrarii hotilor de masini de catre deputatul Gigi Becali. Imediat dupa aflarea deciziei definitive pronuntate de magistratii Inaltei Curti, Gigi Becali a anuntat ca demisioneaza din Partidul National Liberal.

Iata fragmente din minuta deciziei de condamnare a lui Gigi Becali. 

I. Admite recursul declarat de MINISTERUL PUBLIC – PARCHETUL DE PE LANGA INALTA CURTE DE CASATIE SI JUSTITIE impotriva sentintei nr.1476 din 19 octombrie 2011 pronuntata de Inalta Curte de Casatie si Justitie, Sectia Penala in dosarul nr.8152/1/2009.


Caseaza sentinta penala recurata in ceea ce priveste achitarea inculpatilor BECALI GEORGE, DEDIU STEFAN FANUA, DUMITRASCU NICOLAE, ZMARANDESCU CATALIN OTTO, MILA MIHAI si POPA MARCEL pentru cate trei infractiuni de lipsire de libertate in mod ilegal prevazute de art.189 alin.2 Cod penal si a inculpatului DUMITRESCU ROMULUS pentru trei infractiuni de complicitate la lipsire de libertate in mod ilegal prevazute de art.26 raportat la art.189 alin.2 Cod penal.
 
1. Condamna pe inculpatii BECALI GEORGE, DEDIU STEFAN FANUS, ZMARANDESCU CATALIN OTTO si MILA MIHAI pentru savarsirea a cate trei infractiuni de lipsire de libertate in mod ilegal, prevazute de art.189 alin.2 Cod penal cu aplicarea dispozitiilor art.74 alin.2 Cod penal raportat la art.76 alin.1 lit.b Cod penal, pentru fiecare infractiune si pentru fiecare inculpat, la cate trei pedepse de cate 3 (trei) ani inchisoare, fiecare. Conform art.33 lit.a raportat la art.34 alin.1 lit.b Cod penal dispune ca inculpatii BECALI GEORGE, DEDIU STEFAN FANUS, ZMARANDESCU CATALIN OTTO si MILA MIHAI sa execute pedeapsa cea mai grea, de cate 3 (trei) ani inchisoare fiecare.

Aplica inculpatilor BECALI GEORGE, DEDIU STEFAN FANUS, ZMARANDESCU CATALIN OTTO si MILA MIHAI pedeapsa accesorie a interzicerii exercitarii drepturilor prevazute de art.64 alin.1 lit.a teza a II-a si lit.b Cod penal, pe durata si in conditiile prevazute de art.71 Cod penal.
 
2. Condamna pe inculpatul DUMITRASCU NICOLAE pentru savarsirea a trei infractiuni de lipsire de libertate in mod ilegal, prevazute de art.189 alin.2 Cod penal cu aplicarea dispozitiilor art.37 lit.b, art.39 alin.4, art.74 alin.2 raportat la art.76 alin.1 lit.b si art.80 alin.2 Cod penal pentru fiecare infractiune, la trei pedepse de cate 3 (trei) ani inchisoare. In baza art.33 lit.a raportat la art.34 alin.1 lit.b Cod penal dispune ca inculpatul DUMITRASCU NICOLAE sa execute pedeapsa cea mai grea, de 3 (trei) ani inchisoare.

Aplica inculpatului DUMITRASCU NICOLAE pedeapsa accesorie a interzicerii exercitarii drepturilor prevazute de art.64 alin.1 lit.a teza a II-a si lit.b Cod penal, pe durata si in conditiile prevazute de art.71 Cod penal.

3. Condamna pe inculpatul POPA MARCEL pentru savarsirea a trei infractiuni de lipsire de libertate in mod ilegal, prevazute de art.189 alin.2 Cod penal cu aplicarea dispozitiilor art.74 alin.2 raportat la art.76 alin.1 lit.b Cod penal pentru fiecare infractiune, la trei pedepse de cate 3 (trei) ani inchisoare. Reduce pedeapsa stabilita inculpatului POPA MARCEL pentru savarsirea infractiunii de uz fara drept de arma neletala, din categoria celor supuse autorizarii, prevazuta de art.1362 din Legea nr.295/2004 (privind regimul armelor si munitiilor) de la 1 an inchisoare la 5 luni inchisoare, cu retinerea dispozitiilor art.74 alin.2 raportat la art.76 alin.1 lit.e Cod penal. Conform art.33 lit.a raportat la art.34 alin.1 lit.b Cod penal dispune ca inculpatul POPA MARCEL sa execute pedeapsa cea mai grea, de 3 (trei) ani inchisoare.


Aplica inculpatului POPA MARCEL pedeapsa accesorie a interzicerii exercitarii drepturilor prevazute de art.64 alin.1 lit.a teza a II-a si lit.b Cod penal, pe durata si in conditiile prevazute de art.71 Cod penal.
 
4. Condamna pe inculpatul DUMITRESCU ROMULUS pentru savarsirea a trei fapte de complicitate la infractiunea de lipsire de libertate in mod ilegal, prevazute de art.26 raportat la art.189 alin.2 Cod penal cu aplicarea, pentru fiecare infractiune a dispozitiilor art.74 alin.2 raportat la art.76 alin.1 lit.b Cod penal, la trei pedepse de cate 2 (doi) ani inchisoare. Conform art.33 lit.a raportat la art.34 alin.1 lit.b Cod penal dispune ca inculpatul DUMITRESCU ROMULUS sa execute pedeapsa cea mai grea, de 2 (doi) ani inchisoare.

Aplica inculpatului DUMITRESCU ROMULUS pedeapsa accesorie a interzicerii exercitarii drepturilor prevazute de art.64 alin.1 lit.a teza a II-a si lit.b Cod penal, pe durata si in conditiile prevazute de art.71 Cod penal. In baza art.861 Cod penal, dispune suspendarea sub supraveghere a executarii pedepselor rezultante de cate 3 (trei) ani inchisoare, aplicate inculpatilor BECALI GEORGE, DEDIU STEFAN FANUS, ZMARANDESCU CATALIN OTTO, MILA MIHAI si POPA MARCEL, pe durata unui termen de incercare de cate 8 ani, stabilit conform dispozitiilor art.862 Cod penal.


In baza art. 863 alin.1 Cod penal, pe durata termenului de incercare, inculpatii se vor supune urmatoarelor masuri de supraveghere:

a) sa se prezinte lunar la Serviciul de Probatiune de pe langa Tribunalul Ilfov (inculpatii Becali George, Dediu Stefan Fanus, Mila Mihai si Popa Marcel) si, respectiv Serviciul de Probatiune de pe langa Tribunalul Bucuresti (inculpatul Zmarandescu Catalin Otto);

b) sa anunte, in prealabil, orice schimbare de domiciliu, resedinta sau locuinta si orice deplasare care depaseste 8 zile, precum si intoarcerea;


c) sa comunice si sa justifice schimbarea locului de munca;


d) sa comunice informatii de natura a putea fi controlate mijloacele lor de existenta.

In baza art.71 alin.5 Cod penal, dispune suspendarea executarii pedepselor accesorii aplicate inculpatilor BECALI GEORGE, DEDIU STEFAN FANUS, ZMARANDESCU CATALIN OTTO, MILA MIHAI si POPA MARCEL pe durata termenului de incercare”.

Becali nu vrea sa se mai intoarca in Romania: "Cum sa mai stai in Romania daca un stat face abuzuri? Nimeni nu are siguranta in Romania pana nu pleaca Basescu din fruntea tarii. El a distrus statul de drept"
 

Deputatul Gigi Becali nu a luat parte la citirea deciziei magistratilor in dosarul in care este acuzat de sechestrarea hotilor de masini, el aflandu-se la acel moment in Dubai. De altfel, Gigi Becali anunta inainte de pronuntarea deciziei definitive prin care a fost condamnat la 3 ani de inchisoare cu suspendare ca in cazul in care va fi condamnat, nu se va mai intoarce in tara, si va cere azil politic: "Sunt in Dubai la invitatia lui Cosmin Olaroiu. Maine au meci si o sa fiu prezent acolo. Luni o sa fiu in tara si o sa astept decizia instantei. Nu ma tem de niciun fel. Asteapta familia mea decizia si am spus ca plec din tara pentru linistea familia. Poate sa moara mama mea la auzul deciziei instantei, asa ca i-am transmis ca nu o sa fiu in tara. Ipotetic vorbind. Dubai are tratat de extradare pentru crima droguri si arme, nu pentru ce sunt eu acuzat. Sunt pregatit de orice, am solutii pentru orice s-ar intampla. Cum sa mai stai in Romania daca un stat face abuzuri? Nimeni nu are siguranta in Romania pana nu pleaca Basescu din fruntea tarii. El a distrus statul de drept. Unde erai cand eu eram arestat la sase dimineata, unde erai cand mi-au luat 1.700.000 de euro, bani pe care nu i-am prmit nici pana acum inapoi. Unde s-a mai pomenit ca premiera sa fie considerata mita? Daca se decide sa fiu arestat, atunci o sa plec in Ecuador, am timp in cele trei patru zile in care se discuta ridicarea imunitatii parlamentare. Finu' si Olaroiu platesc... Eu nu platesc nimic aici! Am piscina in camera, tot luxul eu nu platesc nimic. Costa camera 4.000 de euro pe noapte, dar nu au vrut sa primeasca niciun ban. "Stai ca mai vin atunci", asa am zis. Ce, eu plateam 52.000 avionul si nu mai dadeam acum cate 4.000 pe zi? Eu luni dupa-amiaza sunt in Romania. Nu ma urc eu in avion pana nu aflu sentinta. Daca la 10 se anunta sentinta, la 10:30 sunt in avion. Ce, eu am venit de prost aici?"

Gigi Becali: " Aceste judecatoare vor trai cu un cosmar toata viata, daca au vreun Dumnezeu. Cum vor sta ele cu familiile lor stiind ca au condamnat un om nevinovat?"

La scurt timp dupa pronuntarea deciziei definitive de catre magistratii Inaltei Curti de Casatie si Justitie, deputatul Gigi Becaliu a declarat la RTV ca prin decizia care s-a dat, a fost batjocorit, afirmand si ca ii este rusine sa mai fie vazut in Romania. Gigi Becali afirma ca desi mandatul sau de parlamentar poate fi prelungit, el se va retrage din Partidul National Liberal. Politicianul Becali este de parere si ca judecatoarele care l-au condamnat vor trai cu un cosmar toata viata, pentru ca au condamnat un om nevinovat: "Nu pot sa cred asa ceva. Nu mai calc in tara niciodata. Familia mea a plans prea mult. Mama mea, sotia mea.... Eu vreau sa imi pun familia la adapost. Nu e adevarat ca nu mai pot fi parlamentar... Nu e vorba de invingator, aici pierde tara romaneasca. Cum adica sa ma condamni? Hotararile pe care le voi lua de acum inainte le voi lua cu familia mea. pentru ca vreau sa fiu linistit, nu vreau ca nevasta si mama mea sa mai planga. Nu mai vreau sa planga familia mea, vreau sa o pin la siguranta si la adapost. Romania nu e un loc sigur... E batjocura. Mi-e rusine sa fiu batjocorit. Voi sta ascuns. Mi-e rusine sa mai fiu vazut in tara aia... O sa ma retrag din PNL, pentru ca nu vreau sa-i fac probleme lui Tariceanu si voi dori sa tin un discurs in Parlament (...) Sa fie clar. La ora aceasta ma intereseaza doar familia mea. Nu ma mai intereseaza nimic! O sa ma consult cu ei si voi vedea ce voi face. Sa vad ce vor. Bine, pe mama nu am cum sa o duc in strainatate la varsta asta... Aceste judecatoare vor trai cu un cosmar toata viata, daca au vreun Dumnezeu. Cum vor sta ele cu familiile lor stiind ca au condamnat un om nevinovat".
 
Becali nu a scapat de ICCJ. Deputatul mai este judecat in dosarul Valiza si in cel privind schimbul de terenuri cu MApN

Desi a scapat cu o condamnare cu suspendare, emotiile pentru deputatul Gigi Becali nu s-au incheiat. Acesta mai are pe rol inca doua dosare, care se judeca tot la Inalta Curte de Casatie si Justitie. Unul dintre ele este dosarul Valiza, in care este acuzat de dare de mita, si dosarul privind schimbul de terenuri cu MapN, in care este acuzat de complicitate la abuz in serviciu contra intereselor publice in forma calificata si continua. Urmatorul termen din dosarul privind schimbul de terenuri cu MApN, va avea loc in data de 12 februarie 2013. Ambele dosare se afla in recurs, dupa ce la fond a fost achitat.

Sursă: www.luju.ro