Publicat: 2 Iulie, 2020 - 09:00
Share

Joi, 2 iulie 2020, de la ora 19.00, în cadrul stagiunii online, Filarmonica "George Enescu" va transmite un nou concert dedicat lui Ludwig van Beethoven, în anul sărbătorii a 250 de ani de la naşterea marelui compozitor german. În program, sunt incluse două întregistrări din 2018: Concertul nr. 4, în sol major, pentru pian şi orchestră, op. 58, condus de Elio Boncompagni, şi Simfonia nr. 6, în fa major, op. 68, "Pastorala", dirijată de Horia Andreescu. Solist invitat este pianistul Matei Varga.

"Dacă celelalte concerte pentru pian beethoveniene se caracterizează printr-o anume strălucire a sonorităţilor, Concertul nr. 4 se îndepărtează puternic de acest model de virtuozitate al secolului al XVIII-lea. Poezia şi introspecţia par să fie cheia în care trebuie înţeles acest opus", afirmă muzicologul Octavia-Anahid Dinulescu.
Pastorala se situează în imediata vecinătate a Simfoniei nr. 5. Prima audiţie a ambelor lucrări compuse de Beethoven a avut loc la 22 decembrie 1808, la Viena.

"Compuse relativ simultan, cele două capodopere par să alcătuiască cele două feţe ale traseului unei vieţi: omul în relaţie cu destinul şi cu natura. Imnul de mulţumire care încheie Pastorala emană acea pace spirituală a împăcării interioare, în întâlnirea cu natura dătătoare de viaţă şi izvorâtă din iubirea lui Dumnezeu pentru oameni", subliniază muzicologul Mihai Cojocaru.

Stagiunea online

2 iulie 2020
Orchestra simfonică a Filarmonicii "George Enescu"

Tag-uri Nume: 

Tag-uri Institutii: