7 octombrie 2022

Beijingul este pregătit să mențină interacțiunea cu Kabul după plecarea ambasadorului afghan din China

Beijing

Beijing skyline at sunset

Distribuie pe rețelele tale sociale:

Beijingul este pregătit să mențină interacțiunea cu Kabul după plecarea ambasadorului afghan din China
Purtătorul de cuvânt al Ministerului chinez de Externe, Wang Wenbin, a menționat că nu are încă informații despre numirea unui nou ambasador.

Canalele de comunicare dintre China și Afganistan funcționează fără piedici, China Populară este gata să continue să mențină interacțiunea cu partea afgană. Așadar, reprezentantul oficial al Ministerului Afacerilor Externe al Republicii Populare Chineze, Wang Wenbin, a comentat miercuri, la un briefing, informațiile că ambasadorul afgan în China, Javid Ahmad Qayum, și-a părăsit postul.

„Canalele de comunicare și schimb între R.P.C. și Afganistan sunt nestingherite [funcționează]. Partea chineză este pregătită să continue să mențină interacțiunea cu partea afgană”, a spus Wang Wenbin.

Întrebat de jurnalişti dacă R.P.C. va permite unui reprezentant al mişcării talibane să vină ca nou ambasador, diplomatul a răspuns că în momentul de faţă nu deţine informaţii care să poată fi făcute publice.

La începutul lunii ianuarie, Javid Ahmad Qayum a scris pe pagina sa de Twitter că își părăsește postul. După cum a raportat Reuters , această decizie a fost luată pe fondul neplății salariilor sale timp de câteva luni. Raportul Reuters mai menționează că mulți diplomați au părăsit deja ambasada, întrucât Kabulul nu a mai trimis salarii din august anul trecut.

La o ședință de informare de marți, purtătorul de cuvânt al Ministerului chinez de Externe Wang Wenbin a declarat că Javid Ahmad Qayum a părăsit deja China din motive personale.

A consemnat Ciprian Pop