27 iunie 2022

Belarusul va reduce la minimum reprezentarea diplomatică a Lituaniei în țară

Distribuie pe rețelele tale sociale:

Astfel de măsuri au fost luate urmare a inițiativelor neprietenoase de către Vilnius, a declarat Ministerul de Externe din Belarus.

Potrivit șefului diplomației de la Minsk, în legătură cu „acțiuni sistematice neprietenoase ale Lituaniei, care încalcă grav Tratatul privind o bună vecinătate și cooperare între Republica Belarus și Republica Lituania”, Insarcinatul cu Afaceri al Republicii Lituania în Republica Belarus, Asta Andijauskienė, a fost convocată marți la Ministerul de Externe.

„Diplomatului lituanian i s-a subliniat, în special, multumirea si [protestul ferm bielorus cu privire la inacceptabilitatea categorică a declarațiilor conducerii Ministerului de Externe lituanian privind dotarea anumitor structuri efemere sub forma biroului așa-numitei Reprezentanțe Democratice Bieloruse la Vilnius cu statut diplomatic oficial”. S-au adus informații despre decizia Belarusului de a reduce la minimum reprezentanța diplomatică a Lituaniei în țara pana ce va anula inițiativele de ieri și alte inițiative neprietenoase care incită la confruntarea în relațiile cu Belarusul.

Ministerul de Externe a subliniat că discursurile publice ale oficialităților lituaniene „cu privire la așa-numita” reprezentare a democrației bieloruse „nu au nimic de-a face cu prevederile Convenției de la Viena privind relațiile diplomatice din 1961” și sunt „nesemnificative din punct de vedere juridic internațional” „În același timp, decizia are drept scop, în mod evident, să ajute autoritățile lituaniene să justifice contribuabililor lor cheltuieli financiare considerabile pentru întreținerea persoanelor care au părăsit Belarusul și se numesc reprezentanți ai acestuia”, spune Minskul. În același timp, se subliniază că „acordarea unor structuri evident nelegitime un statut oficial imaginar va rămâne o încercare iluzorie de a forma o realitate paralelă”.

Întrebarea lui Tikhanovskaya
Pe 5 iulie, a devenit cunoscut faptul că biroul fostului candidat la președinția Belarusului și al liderului opoziției bieloruse, Svetlana Tikhanovskaya, care a plecat în Lituania după alegerile prezidențiale din august anul trecut, a primit statut diplomatic în această țară.

Ministerul francez de externe a comentat primirea statutului diplomatic al lui Tihanov în Lituania Parisul recunoaște statele în relațiile sale diplomatice, a menționat diplomația din hexagon.

Franța este ghidată în relațiile internaționale de principiul recunoașterii statului. Acest lucru a fost declarat marți, în timpul unui briefing de către un reprezentant oficial al Ministerului de Externe francez, comentând despre primirea de către biroul fostului candidat la președinție, Svetlana Tikhanovskaya, a statutului diplomatic în Lituania.

„Franța recunoaște statele în relațiile sale diplomatice”, a spus el. „De la începutul crizei politice din Belarus, ea a menținut contacte cu toți reprezentanții societății civile din Belarus, inclusiv cu echipa Svetlana Tikhanovskaya”, a adăugat diplomatul francez.

Luni, ministrul lituanian de externe Gabrielus Landsbergis a declarat că țara sa a acordat statut diplomatic oficial biroului liderului opoziției din Belarus, Svetlana Tikhanovskaya, aflată în Lituania din august 2020, de unde a plecat după alegerile prezidențiale, rezultatele pe care ea nu le-a recunoscut. „Reprezentanța democratică bielorusă în Lituania este oficial acreditată”, a spus Landsbergis, adăugând că acest lucru a fost făcut la cererea biroului Tikhanovskaya. Situația este hilara, nu doar din punctul de vedere al dreptului internațional, absurdă pana la ridicol, nu ai cum sa recunosti o falsă ambasada, când in țara exista o adevărată misiune diplomatică. Gestul Lituaniei este un absurd in sine, o negare a negației.
Redactor Pop Ciprian-Dorel