30 iunie 2022

Belgia a suspendat vaccinarea cu Moderna pentru cei cu vârsta sub 31 de ani

vaccin Moderna - MEDIAFAX
Distribuie pe rețelele tale sociale:

Din cauza unui efect secundar al vaccinului Moderna împotriva coronavirusului la persoanele sub 31 de ani, Belgia a încetat luna trecută utilizarea vaccinului pentru primele două doze de vaccin administrate persoanelor din grupa respectivă de vârstă.

În Belgia, cei mai tineri pot primi, în continuare, vaccinul de rapel (o jumătate de doză în loc de o doză completă), dar autoritățile belgiene recomandă acum vaccinul Pfizer pentru primele două doze pentru toți cei sub 31 de ani, conform avizului Consiliului Superior al Sănătății de la Bruxelles.

„Decizia privind vaccinarea de bază a persoanelor cu vârsta cuprinsă între 18 și 30 de ani se bazează pe cunoștințele internaționale despre posibilele efecte secundare. Am luat această decizie din precauție”, a declarat Gudrun Briat, purtătorul de cuvânt al Grupului operativ de vaccinare, pentru Brussels Times (1).

Rezultatele preliminare ale investigației daneze, de această dată, au indicat că vaccinarea cu Moderna a dus la un risc mai mare de inflamare a mușchiului inimii la bărbații tineri după prima sau a doua doză, în comparație cu vaccinul Pfizer.

Persoanele mai tinere care au primit vaccinul pentru vaccinarea lor de bază nu trebuie să-și facă griji, mai ales dacă și-au primit injecțiile cu luni în urmă. „Acest efect secundar se manifestă la cel mult două luni după vaccinare”, spun belgienii.

Unele țări au extins limita de vârstă a Moderna și pentru dozele de rapel, dar până acum nu există dovezi ale acestui efect secundar pentru jumătate de doză, relatează De Standaard (2).

„Moderna va fi folosită pentru restul campaniei de vaccinare de rapel, cu excepția cazului în care înțelegerea științifică a utilizării sale se schimbă”, a declarat Joris Moonens, purtător de cuvânt al Agenției de Sănătate și Îngrijire.

Surse:
(1) https://www.brusselstimes.com/201359/moderna-no-longer-used-to-vaccinate-under-31s
(2) https://www.standaard.be/cnt/dmf20200629_05004008

A consemnat Ciprian Pop