30 iunie 2022

Belgia declară doliu la nivel național pentru victimele inundațiilor pe 20 iulie

inundatii Belgia
Distribuie pe rețelele tale sociale:

„20 iulie este declarată zi de doliu național în Belgia, consecințele dezastrului au devenit cele mai catastrofale pe care le-a cunoscut vreodată țara noastră”, a spus Alexander De Croo.

Belgia sărbătorește 21 iulie, o sărbătoare națională – Ziua Jurământului Regelui. Premierul a spus că sărbătorile, inclusiv parada militară, care erau deja extrem de limitate din cauza situației epidemice, vor fi reduse în continuare. Și nu numai în legătură cu doliul, ci și pentru că o parte semnificativă a serviciilor militare și de salvare ale țării sunt angajate în eliminarea consecințelor inundațiilor din partea de sud a Regatului.

Potrivit Ministerului Afacerilor Interne al țării, în timpul inundației , peste 20 de persoane au murit , iar aproximativ 20 sunt încă dispărute. Nu există încă estimări ale nivelului daunelor materiale cauzate de inundații.

Până acum, apa a lăsat orașele și satele din Valonia inundate ca urmare a ploilor abundente. Provinciile Liege și Limburg, la poalele Ardenilor și zonele de pe malul râului din regiune au fost deosebit de afectate de inundații.

Pe 15 iulie, la vârful inundației, nivelul apei din unele așezări a ajuns la un metru și jumătate. Fluxuri puternice de noroi au distrus și au deteriorat sute de case, linii electrice, căi ferate și autostrăzi. Un număr de așezări sunt private de acces la apă potabilă din cauza deteriorării sau a poluării aporturilor de apă.

Potrivit Ministerului Afacerilor Interne al Regatului, încă din primele ore, toate forțele și mijloacele disponibile au fost implicate în eliminarea consecințelor inundațiilor, însă condițiile meteorologice dificile, ploile abundente și vânturile in rafale au complicat foarte mult operațiunea de salvare. În special, elicopterele nu au putut zbura deasupra așezărilor situate pe terenul deluros din sud-estul țării.

Autoritățile îndeamnă populația să se abțină de la orice deplasare către zonele afectate, deoarece infrastructura de transport de acolo este grav deteriorată, drumurile conservate și restaurate sunt acum folosite cu prioritate de către militari și salvatori.

foto: wikipedia

Ciprian Pop