4 octombrie 2022

Beneficii ale consumului de ceai de ghimbir

Distribuie pe rețelele tale sociale:

Ghimbirul este un condiment care poate fi folosit la prepararea multor mâncăruri, dar și cu scop terapeutic. În Antichitate era folosit pentru a stimula digestia și pentru a trata anumite afecțiuni digestive, fiind foarte apreciat datorită acestor proprietăți. În prezent, se consideră că ghimbirul este un super-aliment, având de fapt numeroase proprietăți benefice pentru sănătate. Consumul de ceai de ghimbir este o modalitate excelentă de a te bucura de proprietățile incredibile ale acestei vegetale.

Ghimbirul este o plantă florală, originară din SE Asiei. Face parte din familia Zingiberaceae, fiind înrudit cu turmericul, cardamomul și galangalul. Rizomul, partea subterană a tulpinii, este cea utilizată ca mirodenie. De multe ori este numită ginger. Poți consuma ghimbir proaspăt, uscat, sub formă de pudră, murat, sub formă de ulei sau de suc. Există numeroase tipuri de suplimente alimentare care conțin ghimber mai ales sub formă de pudră. Uneori, acesta este adăugat ca aditiv în alimentele procesate sau în produse cosmetice.

Ghimbirul este o sursă excelentă de antioxidanți, deși nu conține multe vitamine, minerale sau calorii. 2 lingurițe de ghimbir furnizează numai 4 kilocalorii, iar această cantitate nu furnizează niciun nutrient în cantitate semnificativă. Ghimbirul conține urme de vitamine și minerale, cum ar fi: vitaminele B3 și B6, fier, potasiu, vitamina C, magneziu, fosfor, zinc, folat, niacină, riboflavină.

În ghimbir se regăsesc mai mult de 400 de compuși chimici, dar aroma caracteristică este dată de uleiurile volatile care alcătuiesc 1-3% din greutatea ghimbirului proaspăt. Ele sunt constitute de zingeron, shagaol și ginegerol (compusul cu cea mai mare concentrație). Uleiurile volatile au proprietăți antioxidante și antiinflamatoare, fiind considerate cele care conferă proprietățile curative.

Pentru prepararea ceaiului de ghimbir avem nevoie de bucăți proaspete de ghimbir. Se pune la fiert un vas cu apă de aproximativ un litru. O bucată de rădăcină de ghimbir de aproximativ 3-5 cm se dă prin răzătoare și se adaugă în vasul cu apă, după ce aceasta a început să fiarbă. Se lasă la fiert 1-2 minute, iar apoi se stinge focul. Timp de aproximativ 20 de minute se acoperă vasul, iar apoi se strecoară. Ceaiul obținut se poate combina cu suc de lămâie sau de mentă. Poți adăuga miere sau felii de lămâie.

Bineînțeles, există numeroase tipuri de ceai de ghimbir pe piață sub formă de pliculețe, dar cel mai recomandat este ceaiul de ghimbir proaspăt.

Sursa: Revista Tonica
Foto: d’Oro Tea