4 decembrie 2021

Berlanga la 100 de ani

Distribuie pe rețelele tale sociale:

Patru filme emblematice ale regizorului valencian, gratuit, pe canalul de Vimeo al Institutului Cervantes

În luna iunie, Institutul Cervantes, în colaborare cu Filmoteca de la AECID, ICAA (Instituto de la Cinematografia y de las Artes Audiovisuales) şi Filmoteca Espanola, AC/E şi Academia del Cine, celebrează centenarul naşterii lui Luis Garcia Berlanga, unul dintre regizorii de seamă ai cinematografiei spaniole. Cu această ocazie, cinefilii din întreaga lume vor putea viziona cu acces gratuit un ciclu de patru filme ce stau dovadă pentru traseul său exemplar şi pentru evoluţia sa ca cineast, punându-i în evidenţă mărcile inconfundabile ale identităţii sale creatoare, precum ironia muşcătoare şi satira socială acidă: „Esa pareja feliz” (1951), „Calabuch” (1956), „Placido” (1961), „Patrimonio nacional” (1981).

Filmele vor fi disponibile pe canalul de Vimeo al Institutului Cervantes timp de 48 de ore, începând cu ora 21:00 din ziua programată.

Luis Garcia Berlanga s-a născut în 1921, în Valencia, unde a studiat Filozofie, Litere şi Drept la Universidad Literaria. La 26 de ani, se mută la Madrid, unde se înscrie la Direccion del Instituto de Investigaciones y Experiencias Cinematograficas (IIEC). Acolo, Berlanga face parte din prima promoţie de cursanţi ai acestei noi fondate şcoli, fiind coleg, printre alţii, cu Juan Antonio Bardem, Florentino Soria, Antonio del Amo şi Jose Gutierrez Maesso. În această perioadă, realizează câteva scurtmetraje documentare şi de ficţiune şi scrie o serie de scenarii.

Începuturile sale în lumea filmului sunt strâns legate de colegul său de studii, regizorul şi scenaristul Juan Antonio Bardem, alături de care a regizat Esa pareja feliz (1951), primul lungmetraj din cariera ambilor, acesta fiind şi filmul ce deschide seria prin care este celebrat Berlanga. În acest proiect, Berlanga se ocupă de filmare şi de regia scenică, în timp ce lui Bardem îi revine lucrul cu actorii. Filmul conţine deja elemente care vor defini stilul berlangian de apoi, precum dialogurile vii şi rapide, critica socială sau accentul pus pe visurile pierdute ale oamenilor obişnuiţi.

„Esa pareja feliz”, un film extrem de acid şi de critic faţă de o industrie cinematografică pe care o satirizează, nu are un succes imediat, având premiera la doi ani de la terminarea sa, abia după succesul celui de-al doilea film al lui Berlanga, Calabuch.

Al doilea film din program, „Calabuch” (1956), este probabil una dintre peliculele cele mai sensibile ale regizorului valencian. Cu o acţiune plasată într-un sat din ţara sa, acest film, care de multe ori a trecut neobservat de critică în ansamblul creaţiei lui Berlanga, este special prin optimismul, naturaleţea şi umorul fin, opuse sarcasmului şi criticii corozive ce caracterizează cinematografia lui Berlanga, în special începând cu anii ’60.

Câţiva ani mai târziu, Berlanga regizează două dintre capodoperele sale: „Placido” (1961) şi „El verdugo” (1963). Al treilea film din programul nostru, „Placido”, este o comedie cu un umor multistratificat – o altă trăsătură a stilului berlangian -, cu sarcasm şi un comic dulce-amar, în care întâlnim 30 de personaje care sunt interconectate într-o tramă complexă. Subiectul, dezvoltat împreună cu scenaristul Rafael Azcona (colaborator frecvent al lui Berlanga începând de atunci şi, doi ani mai târziu, coscenarist la El verdugo), porneşte de la o noapte de Ajun de Crăciun, când proprietarul unei camionete încearcă să facă faţă comenzilor unui grup de doamne burgheze, care s-au gândit să organizeze o campanie de Crăciun cu motto-ul „Pune un sărac la masă”. „Placido” s-a bucurat de o recunoaştere imensă încă din anul premierei, în 1961, şi a fost nominalizat la Premiul Oscar pentru cel mai bun film străin.

După moartea lui Franco şi instaurarea democraţiei în Spania (în paralel cu dispariţia cenzurii), Berlanga filmează faimoasa lui trilogie naţională, din care în acest program este inclus cel de-al doilea film, „Patrimonio nacional” (1981). Aici, Berlanga reflectă cu sarcasm asupra sistemului politic şi social decadent al franchismului târziu, precum şi asupra a ce a rămas din acesta la începuturile democraţiei. Sunt anii în care regizorul va fi şi preşedintele Filmotecii spaniole.

Cele patru filme incluse în programul dedicat celebrării lui Berlanga sunt reprezentative pentru diferitele etape creatoare ale acestuia şi sunt titluri care poate nu au fost în lumina reflectoarelor aşa cum a fost cazul clasicelor „Bienvenido Mister Marshall” (1953) sau „El verdugo” (1963) – incluse în ciclul „Clasicii alături de tine” din 2020, difuzat pe canalul Viemo al Institutului Cervantes -, dar sunt la fel de sclipitoare, tăioase şi de un comic incisiv ce caracterizează întreaga filmografie a genialului regizor valencian.

Program

– 4 iunie: „Esa pareja feliz” (1951) de Luis G. Berlanga şi Juan Antonio Bardem

– 11 iunie: „Calabuch” (1956) de Luis G. Berlanga

– 18 iunie: „Placido” (1961) de Luis G. Berlanga

– 25 iunie: „Patrimonio nacional” (1981) de Luis G. Berlanga