1 octombrie 2022

Biblioteca Centrală Universitară „Mihai Eminescu” desfăşoară mai multe evenimente sub genericul „Eminescu 172”

Distribuie pe rețelele tale sociale:

EMINESCU 172

Ziua Culturii Naţionale marchează în acest an 172 de ani de la naşterea lui Mihai Eminescu, „omul deplin al culturii române”. Ca un omagiu adus poetului, al cărui destin s-a intersectat cu cel al bibliotecii din Iaşi şi al cărui nume instituţia îl poartă cu mândrie şi demnitate, Biblioteca Centrală Universitară „Mihai Eminescu” desfăşoară mai multe evenimente sub genericul „Eminescu 172”.

Lansarea platformei „Colecţia digitală Eminescu”. Cu ocazia zilei poetului naţional este lansat proiectul „Colecţia digitală Eminescu” (PROEM), iniţiat de Biblioteca Centrală Universitară „Mihai Eminescu” în încercarea de avea într-o colecţie digitală (pe platforma http://dspace.bcu-iasi.ro/) opera eminesciană, traducerile şi exegeza.

Proiectul, care se înscrie în programul instituţional de conservare şi prezervare a moştenirii culturale şi de valorificare a documentelor de patrimoniu, deschide noi posibilităţi de cercetare a operei eminesciene, oferind acces de la distanţă cercetătorului avizat şi publicului larg. Printr-un efort de echipă, proiectul a început să prindă contur, oferind la deschiderea lui pentru public primele ediţii ale operei „poetului nepereche” – de la ediţia Maiorescu din 1883 până la ediţiile mai noi, în limba română sau în traducere, poezii eminesciene pe note muzicale, precum şi alte documente care au legătură cu viaţa şi activitatea lui Eminescu. Pe parcurs, în cadrul proiectului vor fi scanate şi alte publicaţii din fondul documentar Eminescu, această colecţie digitală venind în sprijinul cercetătorilor care au în centrul preocupărilor intelectuale opera eminesciană.

În parteneriat cu Memorialul Ipoteşti – Centrul Naţional de Studii Mihai Eminescu şi cu alte instituţii de cultură aceste resurse digitale vor fi îmbogăţite pentru a fi puse la dispoziţia celor interesaţi.

Expoziţia „Eminescu 172 – Ediţiile Maiorescu”, realizată de departamentul Colecţii Speciale, deschisă în sediul central al bibliotecii, în spaţiul expoziţional de la etajul I, poate fi vizionată în perioada 13-31 ianuarie 2022.

Calea editării textului eminescian a fost deschisă de Titu Maiorescu, care face selecţia celor 61 de poezii care vor alcătui volumul „Poesii”, singurul publicat în timpul vieţii poetului. Cu o prefaţă semnată de Titu Maiorescu, fără titlu, numită apoi de Perpessicius „Istorica prefaţă” şi datată Bucureşti, decembrie 1883, volumul apare la 21 decembrie 1883 la Editura Socec, chiar dacă pe pagina de titlu este menţionat anul 1884. Acestei prime ediţii Maiorescu, care a apărut într-un tiraj de 1000 de exemplare, îi urmează alte 10 ediţii. În ediţiile următoare au fost introduse şi alte creaţii literare, ajungându-se treptat la un număr de 72 de poezii în ultima ediţie Maiorescu. În expoziţie pot fi vizionate ediţiile Maiorescu pe care Biblioteca Centrală Universitară „Mihai Eminescu” le deţine în colecţiile sale.

Evenimente organizate în parteneriat cu Memorialul Ipoteşti – Centrul Naţional de Studii Mihai Eminescu, sâmbătă, 15 ianuarie 2022, începând cu ora 15.00:

– Conferinţa online „Eminescu – o creaţie a editorilor săi?” susţinută de prof. univ. dr. Ioana Bot (Universitatea „Babeş-Bolyai” din Cluj).

– Lansarea proiectului de digitizare a ediţiilor Eminescu – dialog: conf. univ. dr. Ioan Milică (Biblioteca Universitară Centrală „Mihai Eminescu” din Iaşi), Lăcrămioara Chihaia (Colecţii Speciale, Biblioteca Universitară Centrală „Mihai Eminescu” din Iaşi) / conf. univ. dr. Ala Sainenco (Memorialul Ipoteşti).