Publicat: 7 Mai, 2019 - 10:36
Share

Pentru cultura judeţului Alba, ziua de 9 mai este o data de referinţă, fiind ziua în care s-a născut la Sebeş - Lancrăm una dintre cele mai importante personalităţi culturale ale României, scriitorul şi filozoful Lucian Blaga. Începând cu anul 1991, numele marelui om de cultură a fost atribuit bibliotecii judeţului Alba şi tot de atunci, în fiecare an la 9 mai biblioteca găzduieşte o serie de manifestări culturale menite să menţină vie memoria patronului ei cultural.

Anul acesta, manifestările culturale închinate lui Lucian Blaga vor debuta la sediul central al Bibliotecii Judeţene "Lucian Blaga" Alba cu un mesaj instituţional către toate bibliotecile publice din judeţ şi cu audiţii din lirica blagiană, în interpretarea actorului Dorel Vişan. Audiţiile vor continua pe tot parcursul zilei, însoţind paşii celor ce vor călca pragul bibliotecii, prilej cu care aceştia vor primi în dar din partea bibliotecarelor răvaşe cu poezii scrise de Lucian Blaga.

Începând cu ora 10:00, toţi cei ce iubesc opera lui Lucian Blaga vor putea asista la un moment multiart realizat de elevii Liceului de Arte "Regina Maria" din Alba Iulia, moment coordonat de prof. Diana Vasiu. Programul va cuprinde vernisajul expoziţiei de poezie-grafică computerizată şi reinterpretări din lirica blagiană.

Tot la ora 11:00, biblioteca îşi deschide porţile pentru elevii clasei a IV-a de la Şcoala Gimnazială "Vasile Goldiş" din Alba Iulia, care însoţiţi de înv. Cristina Iosif vor vizita biblioteca şi expoziţia tematică de carte realizată cu acest prilej.

La ora 13:00, activităţile dedicate memoriei lui Lucian Blaga se vor muta la Filiala Cetate a Bibliotecii Judeţene "Lucian Blaga" Alba, filială ce funcţionează în incinta Casei de Cultură a Sindicatelor din Alba Iulia. Aici, elevii clasei a II-a de la Colegiul Tehnic "Apulum" din Alba Iulia coordonaţi de înv. Lavinia Poşogan vor vizita sediul filialei, vor recita poezii şi vor audia pagini din cartea Hronicul şi cântecul vârstelor, în lectura bibliotecarei Roxana Dad.

Biblioteca Judeţeană "Lucian Blaga" Alba poartă acest nume din 26 noiembrie 1991. Proiectul 8.1 Lucian Blaga face parte din programul 8 IDENTITATE ŞI VALORI CULTURALE şi este parte integrantă a Programului de management 2017-2020. Organizatorii evenimentului sunt şi la această ediţie Consiliul Judeţean Alba şi Biblioteca Judeţeană "Lucian Blaga" Alba.
 

Tag-uri Institutii: