5 octombrie 2022

Biblioteca UPT ţine pasul cu tehnologia

Distribuie pe rețelele tale sociale:

Un nou serviciu oferit utilizatorilor- printare 3D

Miercuri, 22 septembrie 2021, Biblioteca Universităţii Politehnica Timişoara a inaugurat un nou serviciu oferit utilizatorilor – printarea 3D – confirmând încă o dată statutul de cea mai modernă bibliotecă universitară.

Noul serviciu a putut fi pus în funcţiune ca urmare a intrării UPT, ca partener, în proiectul Erasmus+ „3D Printing Support Service for Innovative Citizens”, alături de instituţii de învăţământ superior din Irlanda, Grecia, Spania, Portugalia, Slovacia şi România. În cadrul proiectului sunt implicate Biblioteca, Departamentul de Mecatronică şi Departamentul de Management ale Universităţii Politehnica Timişoara.

Proiectul presupune instruirea bibliotecarilor din universităţile partenere în tipărirea 3D, urmând ca aceştia să ofere, la rândul lor, instruire utilizatorilor. Bibliotecarii UPT au urmat deja stagii de instruire atât în ţară, în cadrul Departamentului de Mecatronică, cât şi în străinătate, la partenerii de proiect din Irlanda.

Noul serviciu oferit de Biblioteca UPT beneficiază de două imprimante 3D PRUSA i3 MK3S, una achiziţionată în cadrul proiectului, iar cealaltă din fondurile proprii ale UPT. Serviciul este oferit gratuit studenţilor, masteranzilor, doctoranzilor şi cadrelor didactice din UPT şi contra-cost utilizatorilor externi, fiind util în special pentru elaborarea de piese/ansambluri/machete aferente diverselor proiecte, lucrări de licenţă/masterat/doctorat.

Practic utilizatorii vin cu piesele/ansamblurile/machetele în format *.STL (STereoLithography), pe un stick de memorie, iar bibliotecarul deschide fiecare piesă în programul Prusa Slicer, verifică dacă piesa este printabilă 3D, generează codul – G necesar şi îl informează pe utilizator asupra timpului de execuţie. Bibliotecarul nu are nici o responsabilitate asupra proiectării, ci doar privind execuţia piesei.