18 august 2022

Biden promite că va sprijini Taiwanul într-un eventual război cu China

Distribuie pe rețelele tale sociale:

Președintele american Joe Biden, vorbind la o conferință de presă la Tokyo, Capitala Japoniei, pe 23 mai 2022, avertizează China că, dacă va fi implicată într-un război cu Taiwanul, Washingtonul va apăra militar insula.

„Este un angajament pe care ni l-am asumat”, a exprimat deschis chiriașul Casei Albe, luni, ca răspuns la întrebarea unui jurnalist despre posibilitatea ca SUA să intervină militar într-o potențială confruntare directă între China și Taiwan.

China avertizează SUA să urmeze o „cale periculoasă” cu privire la Taiwan

În declarații oferite la o conferință de presă comună cu prim-ministrul Japoniei, Fumio Kishida, la Tokyo, Biden a precizat că recunoașterea de către SUA a principiului „o singură China” nu înseamnă că Beijingul are jurisdicție pentru „ folosirea forței pentru a lua Taiwanul”.

Președintele SUA l-a acuzat pe gigantul asiatic că efectuează zboruri foarte dese în jurul Taiwanului, a avertizat apoi China cu privire la costurile pe care le-ar suferi dacă ar începe un război.

„Ar rezulta o sentință pe termen lung”, a precizat el după ce a evidențiat sancțiunile pe care lumea occidentală le-a impus Rusiei pentru războiul din Ucraina.

China vede Taiwanul ca pe o prelungire a teritoriului său național, în timp ce insula se considera o națiune independentă, iar această divergență a fost o sursă de tensiune în relațiile dintre Beijing si Washington.

Asta în timp ce Beijingul respinge orice încercare de a pune sub semnul întrebării principiul „o singură China”.

A consemnat Ciprian Pop

Sursa foto: thewhitehouse