Publicat: 19 Februarie, 2016 - 14:43

Joi s-a lansat, la renumitul centru cultural Somerset House din Londra, programul dedicat proiectelor internaţionale din cadrul London Fashion Week – “International Fashion Showcase”, reunind o selecţie de designeri provenind din 25 de ţări. România participă în cadrul acestui important eveniment pentru cea de-a şasea oară consecutiv, participarea din acest an prezentând bijuteria de autor, acesta fiind singurul proiect de ţară dedicat exclusiv bijuteriei.

În decursul serii, designerii români s-au întreţinut cu personalităţi din industria modei şi jurnalişti influenţi printre care curatoarea Cassie Davies Strodder de la Victoria & Albert Museum, jurnalistul Anders Christian Madsen din partea revistei “i-D”, dar şi cu membri ai juriului precum Anna Orsini, unul dintre principalii decidenţi ai British Fashion Council.

Pornind de la o tradiţie spectaculoasă, în parte uitată, expoziţia de bijuterie contemporană “Found.Lost.Found”, reprezentând propunerea românească la actuala ediţie a London Fashion Week, este o reinterpretare actuală a  formelor încărcate simbolic, de o mare spectaculozitate, ale podoabelor dacice.  Proiectul are la bază reactualizarea creativă a unui patrimoniu valoros care, depășind condiția pur muzeală, devine o formă vie, relevantă pentru existenţa contemporană.

“Found.Lost.Found” este curatoriată de David Sandu, renumit autor de bijuterie şi fondatorul Assamblage - Asociaţia Naţională a Autorilor și Designerilor de Bijuterie Contemporană şi al Școlii de Bijuterie Contemporană „Assamblage”, si prezintă o instalație interactivă de bijuterii de autor semnate de designerii Andreia Popescu, Adelina Petcan, Ioana Ardelean și Otilia Mihalcea, alături de proiecții multimedia realizate de Black Horse Mansion.

Expoziţia este organizată de Institutul Cultural Român din Londra în colaborare cu Assamblage - Asociaţia Naţională a Autorilor și Designerilor de Bijuterie Contemporană, cu sprijinul UniCredit Bank România, Atlassib şi Simplu. 

Participanţi:

            Andreia Popescu este designer de bijuterie contemporană de autor și, de peste trei ani, profesor la Școala de Bijuterie Contemporană „Assamblage”. Andreia preferă să lucreze inele, dar creează cu aceeași plăcere și brăţări, coliere, cercei, încercând să transmită, prin formele imaginate, povestea din spatele bijuteriilor. Lucrările ei se remarcă prin volumetrii îndrăzneţe și finisajele subtile ale suprafeţelor, întotdeauna complexe și atipice.

După absolvirea Universităţii de Arhitectură şi Urbanism „Ion Mincu” din București și o experiență de zece ani în publicitate, ca director artistic, Otilia Mihalcea a absolvit cursurile Școlii de Bijuterie Contemporană „Assamblage”. Anilor de proiecte colaborative le-a urmat decizia de a-şi lansa propriul brand, Oval. Designer prolific, Otilia îşi îmbogăţeşte în permanenţă portofoliul cu noi creații, majoritatea mizând pe o expunere directă și sobră a unui bogat univers de emoții și idei artistice.  

Studentă în ultimul an la Universitatea Naţională de Arte Plastice din Bucureşti, secţia Sculptură, Adelina Petcan a urmat, încă din liceu, cursurile Școlii de Bijuterie Contemporană „Assamblage”, sub îndrumarea lui David Sandu. Este pasionată de formele tridimensionale şi de plasticitatea sculpturii. Colecţiile ei de până acum au la bază elemente figurative specifice, în încercarea de a traduce monumentalitatea operelor sculpturale în formele delicate ale bijuteriilor. În vara anului 2015, Adelina a absolvit cursurile Școlii de Bijuterie Contemporană „Alchimia” din Florenţa.

Ioana Ardelean este arhitect şi designer de bijuterii. Prima ei colecţie personală, intitulată “Bare Fabrication”, a fost prezentată în noiembrie 2014 în cadrul Târgului Internaţional de Bijuterie Contemporană „Autor”, unde un an mai târziu avea să câştige Awesome Award cu colecţia “Choreographic”. Ioana abordează designul de bijuterie dintr-o perspectivă arhitecturală, fiind inspirată de interacţiunea dintre spațiu şi mişcare. Ȋn 2013, ea a urmat cursurile Școlii de Bijuterie Contemporană „Assamblage”, iar doi ani mai târziu a absolvit Școala de Bijuterie Contemporană „Alchimia” din Florenţa.

David Sandu este un designer de bijuterie contemporană recunoscut pe plan internațional, membru al Metalcyberspace, Klimt02 și Inhorgenta. În 2010, i s-a conferit calitatea de Furnizor al Casei Regale a României și, în același an, a pus bazele Școlii de Bijuterie Contemporană „Assamblage”, prima formă de instruire în designul de bijuterie din România. În 2015, a fost desemnat „Cel mai bun designer român” de către revista Forbes Life.