Publicat: 2 Octombrie, 2017 - 15:38
Share

Începând din anul 2013 şi până în prezent, voluntarii Paraclisului Catedralei Mântuirii Neamului au desfăşurat sute de acţiuni cu caracter filantropic! Campaniile dedicate sănătăţii şi educaţiei persoanelor din mediul rural, Campania "Donează sânge, salvează o viață!", Campania de "Prevenire a abandonului şcolar" sau sute de acţiuni unde s-a oferit semenilor sprijin sub formă de alimente, haine, produse de strictă necesitate şi sponsorizarea cu aparatură medicală a unor unităţi sanitare - sunt gesturi umane care îşi au originea în Evanghelia iubirii milostive a lui Hristos.

Voluntarii Catedralei Naţionale luptă pentru ajutorarea persoanelor defavorizate şi a celor inadaptaţi social oferind consiliere şi ajutor prin proceduri de urgentă medicală şi socială. Resursele voluntarilor provin din sponsorizări - donaţii, atât în bani, cât şi în produse. Poate, cea mai de preţ resursă folosită de către "marea familie" a Paraclisului CMN în sprijinul semenilor este cea umană. Fiecare om care se implică în campaniile umanitare îşi foloseşte cunoştinţele şi abilităţile dobândite prin profesia sa, fie că vorbim despre cadre medicale, psihologi, asistenţi sociali, artişti, contabili, şoferi, etc. Iniţiatorul şi coordonatorul tuturor acţiunilor de la Paraclisul Catedralei Mântuirii Neamului este Părintele Arhimandrit Ciprian Grădinaru care a ştiut să trezescă în oameni spiritul civic şi generozitatea. Toate aceste actiuni se deruleaza cu binecuvantarea Preafericitului Parinte Daniel, Patriarhul Bisericii Ortodoxe Romane.
 

 

O iniţiativă demnă de admiraţie a Părintelui Grădinaru pe care o evocăm este Campania "Donează sânge, salvează o viață!" - iniţiativă demarată încă din anul 2013 şi care a ajuns să fie cea mai importantă campanie a donatorilor de sânge. Până în prezent, au fost donate peste nouă tone de sânge de către aproximativ 19.000 de donatori! Aceştia sunt din rândul clericilor: seminariști, studenți la Teologie, preoți de mir sau călugări, dar și credincioși. În total, peste 7.000 de preoţi şi seminarişti au donat sânge. Printre donatori s-au mai aflat poliţişti, jandarmi şi militari. Campanii de Donare de Sange au fost organizate in: Bucureşti, Sinaia, Ploieşti, Câmpina, Oradea, Constanţa, Craiova, Râmnicu Vâlcea, Bacău, Cluj, etc. Donatorii au primit pacheţele cu alimente din partea Paraclisului CMN care să-i ajute la refacerea cantitativă şi calitativă a sângelui.

Campania "Donează sânge, salvează o viață!" este extrem de importantă, în contextul în care, în sistemul sanitar românesc este o nevoie acută de sânge. Conform statisticilor, la fiecare trei secunde, un om are nevoie de sânge, iar în România, cererea de sânge este acoperită în proporţie de doar 60%. Mesajul voluntarilor de la Paraclisul Catedralei Mântuirii Neamului este unul simplu: „Şi tu poţi salva o viaţă! Vino şi donează!” Transfuziile de sânge și produse din sânge ajută la salvarea a milioane de vieți în fiecare an. Aceste operațiuni medicale pot ajuta pacienții care suferă de afecțiuni ce pun viața în pericol și susțin procedurile medicale și chirurgicale complexe.
 

 

 

 

"Această campanie de donare de sânge a început în luna aprilie a anului 2013. În acea perioadă se petrecuse un eveniment tragic, ce a repus pe tapet nevoia acută de sânge din spitalele româneşti. Din aprilie 2013 şi până în decembrie 2015 au participat la această campanie aproximativ 9.200 de persoane, asta însemnând cam 4.600 de litri de sânge. Considerăm că anul 2016, cu ajutorul lui Dumnezeu, a fost unul foarte bun, a fost un an de vârf al acestei campanii, deoarece numai în acest an au participat în jur de 8.850 de donatori. Aceasta înseamnă cam 4.400 de litri de sânge. În cadrul Campaniei «Donează sânge! Salvează o viaţă!» există un număr de voluntari care asigură permanenţa prin rotaţie (un număr de 30 de voluntari), coordonaţi de arhim. Ciprian Grădinaru, de la Paraclisul Catedralei Mântuirii Neamului", a declarat la TRINITAS TV Constantin Jiga, coordonator al campaniei de donare de sange.

"Această campanie vine în întâmpinarea nevoii acute de sânge de care suferă sistemul sanitar românesc. Întrucât sângele este elementul vital din corpul omenesc și este atât de multă nevoie de el, ne-am gândit că o astfel de campanie ar reprezenta o adevărată binecuvântare pentru cei suferinzi. De aici se pot deduce două beneficii. În primul rând există unul biologic, deoarece prin donarea de sânge se face și o medicină preventivă pentru că înainte de a se recolta sângele se fac anumite analize în urma cărora mulți au descoperit că au anumite boli și au fost astfel preveniți. Totodată, prin donarea de sânge măduva este provocată să regenereze sângele. În al doilea rând, se poate vorbi de un beneficiu duhovnicesc, donarea de sânge fiind un act creștinesc de milă. Sunt foarte mulți oameni suferinzi pe paturile de spital care se confruntă cu lipsa donatorilor de sânge. De aceea, pe lângă rugăciunile Bisericii ne-am gândit să aducem sprijin acestor oameni bolnavi prin organizarea acestei campanii", a spus părintele arhimandrit Ciprian Grădinaru.

Echipa Paraclisului Catedralei Mântuirii Neamului a ajutat de multe ori oamenii ajunşi victime ale unor intemperii. Voluntarii au sărit şi în sprijinul persoanelor sinistrate din judeţul Galaţi cărora le-au oferit produse alimentare, hrană caldă, medicamente, articole de curăţenie, încălţăminte, perne, pilote, dar si donaţii băneşti.

 

 

Totodată, Voluntarii de la Paraclisul Catedralei Mântuirii Neamului şi-au făcut o obişnuinţă din a sărbători oamenii şi a promova valorile socio-culturale. În fiecare an, sunt sărbătoriţi copilaşii, de ziua lor. Pe 1 iunie 2016, voluntarii i-au vizitat pe copiii de la Orfelinatul Domnești și le-au făcut o surpriză. Micuţii au primit cadouri însoţite de "Diplome de curaj", cu speranţa că vor deveni adevăraţi luptători şi lideri în societate. Cei mici au fost încurajaţi să ţină de idealurile lor şi să lupte pentru ca acestea să prindă contur. De altfel, cu ocazia tuturor marilor sărbători creştine, echipa CMN a mers cu daruri şi urări la persoane aflate în suferinţă. Acţiunea "Crăciun fericit" a fost derulată în multe zone ale ţării: comuna ilfoveană Glina unde au fost oferite daruri la peste 100 persoane cu posibilităţi materiale reduse; centrul de asistenta al persoanelor in dificultate, amplasat in curtea Bisericii Precupeţii Vechi; localitatea Tătărani, din judetul Prahova; Casa de copii Lidia Domnești şi multe altele. Pentru copilași, dar și pentru părinții lor, gestul creştinesc a adus bucurie în suflete și zâmbete pe chipuri. De altfel, în comuna ilfoveană Glina s-au derulat mai multe acţiuni umanitare frumoase, localnicii au fost încântaţi de vizita voluntarilor şi îi tot solicită.

 

"Ca si voluntar, am avut bucuria de a observa receptivitatea și entuziasmul copiilor pentru astfel de acțiuni. I-am surprins atenți, curioși și dornici de a descoperi lucruri noi. Sunt bucuroasă că am luat parte la un astfel de eveniment", a declarat un voluntar participant la o acţiune umanitară.

 

 

"Toate campaniile şi acţiunile social-filantropice sunt inspirate din spusele oamenilor veniţi la scaunul de spovedanie. Şi aici se vede receptivitatea Bisericii. Ca un laitmotiv, Biserica este prezentă acolo unde oamenii sunt în nevoi. Acolo unde este bucurie sau suferinţă, acolo este şi Hristos, acolo unde este bucurie sau suferinţă, acolo este şi Biserica. Este o mare bucurie când facem astfel de fapte bune, ele ne dau o mulţumire sufletească", a spus părintele arhimandrit Ciprian Grădinaru, Eclesiarhul Paraclisului Catedralei Mantuirii Neamului.

La Penitenciarul Jilava s-a desfăşurat cu prilejul Zilei Internaţionale a Copilului o nouă acţiune care s-a adresat  taţilor aflaţi în detenţie, copiilor şi mamelor acestora. Acţiunea a fost organizată cu susţinerea a trei cadre medicale-voluntare: stomatolog, psiholog şi asistent medical. Ediţia a fost una specială întrucât cei prezenţi au avut parte şi de un program artistic susţinut de Florin Chilian, Alina Roşca, Elena Crețu şi Andrei Ciopec.

Artistul Florin Chilian a mărturisit: "Este un lucru minunat că Biserica se implică în social din ce în ce mai activ. Mulţumesc Patriarhiei Române. (...) Încercăm să fim aproape de oamenii care s-au regăsit într-o situaţie de viaţă mai puţin plăcută; nu e nimeni chemat să judece. Suntem aici să le mulţumim pentru că au făcut tot ce ţine de dânşii să se reintegreze în mediul familial. Şi nu există reintegrare mai bună decât emoţia pe care o simţi cu mama, cu soţia, cu copilul". 

Coordonatorul grupului de voluntari al Paraclisului Catedralei Naţionale, Dănuţ Prună, a subliniat: "a fost un moment foarte sensibil, greu de stăpânit emoţional, având în vedere căacţiunea a prilejuit şi sărbătorirea Zilei copilului. Bucuria şi trăirile copiilor alături de ambii părinţi ni s-au transmis şi nouă aproape cu lacrimi în ochi".

 

 

Voluntarii premiază şi excelenţa! 45 de copii din cadrul Centrelor de zi Sfânta Muceniță Sofia și Justinian Patriarhul din Arhiepiscopia Bucureștilor au beneficiat de o excursie la Palatul Mogoșoaia, ca recompensă pentru rezultatele obținute la învățătură, în acest an școlar. Copiii au vizitat Complexul turistic de la Mogoşoaia și Biserica Sfântul Gheorghe, ctitorie a Sfântului Voievod Martir Constantin Brâncoveanu. Din grija Protoieriei Ilfov Nord a fost organizat un picnic la iarbă verde, în Parcul Mogoșoaia.
 

 

Pe 9 august 2017, Patriarhia Română a donat 20 de dispozitive medicale Drӓger Jaundice Meter JM-105 de uz pediatric. Aparatura a fost înmânată, cu titlu de donaţie, mai multor unităţi medicale din ţară. Fondurile necesare achiziţionării acestor aparate au fost strânse de voluntarii Paraclisului Catedralei Mântuirii Neamului, sub îndrumarea Pr. Arhim. Ciprian Grădinaru. Selecţia celor 20 de spitale beneficiare ale donaţiei a fost realizată pe baza datelor statistice oferite de Ministerul Sănătăţii, aplicându-se ca şi criterii: număr de paturi din secţiile de neonatologie, dotările deja existente, acceptul conducerii unităţilor spitaliceşti în cauza.

 Aparatele au fost donate următoarelor instituţii medicale:

•         Spitalul Municipal Câmpulung,
•         Spitalul Municipal Sfântul Ierarh Dr. Luca Oneşti,
•         Spitalul Judeţean de Urgenţă Bistriţa,
•         Spitalul Judeţean de Urgenţă Buzău,
•         Spitalul Clinic Judeţean de Urgenţă Sfântul Apostol Andrei Constanţa,
•         Spitalul Municipal Târgu Secuiesc,
•         Spitalul Clinic Judeţean de Urgenţă Sfântul Apostol Andrei Galaţi,
•         Spitalul Judeţean de Urgenţă Miercurea Ciuc,
•         Spitalul Judeţean de Urgenţă Deva,
•         Spitalul Clinic de Obstetrică-Ginecologie Cuza Vodă Iaşi,
•         Spitalul Judeţean de Urgenţă Dr. Constantin Opriş Baia Mare,
•         Spitalul Municipal Sighetu Marmaţiei,
•         Spitalul Municipal de Urgenţă Roman,
•         Spitalul Orăşenesc Sfântul Dimitrie Târgu Neamţ,
•         Spitalul Judeţean de Urgenţă Zalău,
•         Spitalul Judeţean Alba,
•         Spitalul Judeţean de Urgenţă Alexandria,
•         Spitalul Judeţean de Urgenţă Tulcea,
•         Spitalul Judeţean de Urgenţă Vaslui,
•         Spitalul Judeţean de Urgenţă Sfântul Pantelimon Focşani.
 
Reprezentanţii unităţilor spitaliceşti au participat şi la un instructaj de utilizare a aparatului realizat de un reprezentant al firmei producătoare. Evenimentul din data de 9 august nu a reprezentat singura acţiune de acest gen. Din 2015 până în prezent, Patriarhia Română a mai donat aparatură medicală, cu sprijinul voluntarilor de la Paraclisul Catedralei Mântuirii Neamului, în valoare de 190.000 euro.
 

 

Voluntarii Paraclisului Catedralei Mântuirii Neamului au desfăşurat, marţi, 5 septembrie 2017, o nouă acţiune social filantropică la Spitalul de copii Marie Curie, din Capitală. O echipă a mers la micuţii aflaţi la Secția de Terapie Intensivă a spitalului şi le-a oferit acestora produse de strictă necesitate, dar și hăinuțe pentru anotimpul rece. 

Şeful secţiei Terapie Intensivă nou-născuţi de la Marie Curie, dr. Cătălin Cârstoveanu, le-a mulţumit voluntarilor şi iniţiatorului acţiunii, parintelui Ciprian Grădinaru, şi a povestit despre situaţia tragică a unora dintre pacienţi care din cauza problemelor de sănătate au fost abandonaţi de către părinţi, în spital.                                   
 

       

Pe 12 septembrie s-a născut o nouă campanie cu caracter social. De aceasta dată, voluntarii Paraclisului CMN s-au orientat către elevii cu situaţie financiară precară care sunt predispuşi la abandon şcolar. Cu binecuvântarea Parintelui Arhimandrit Ciprian Gradinaru, voluntarii s-au deplasat, pe 12 septembrie, în comuna Nuci, din judeţul Ilfov, pentru a oferi copiilor de la Şcoala Gimnaziala nr. 1 Nuci şi celor de la Şcoala primară Merii Petchii ghiozdane echipate cu rechizite, în cadrul actiunii de prevenire a abandonului scolar. De asemenea, mai mulţi elevi ai şcolii cu clasele I – VIII, din satul Bobești – comuna Glina, județul Ilfov, au primit, vineri, 15 septembrie, ghiozdane cu rechizite din partea Paraclisului Catedralei Naţionale. 

"Odată cu începerea anului școlar a debutat și colaborarea școlii cu instituțiile locale, iar clasa I, la care eu predau, s-a bucurat de cadourile primite din partea voluntarilor Paraclisului Catedralei Mântuirii Neamului", a spus profesorul Tănase Mina. 

Dănuț Prună, coordonatorul echipei de voluntari, a precizat că voluntarii Paraclisului Catedralei Mântuirii Neamului și-au intensificat acțiunile din cadrul campaniei de prevenire a abandonului școlar, punând accentul pe acele localități unde deja au fost desfășurate o serie de acțiuni ale campaniei "Sănătate pentru Sate".

 

 

O altă acţiune menită să contribuie la prevenirea abandonului şcolar s-a derulat la o şcoală din Sectorul 5 al Capitalei, unde 60 de elevi au primit câte un ghiozdan dotat cu cele necesare, la început de an şcolar: caiete dictando, caiete de matematică, trusa geometrică, riglă, stilou, pixuri, creioane cu mină neagră, creioane colorate, plastelină, acuarele, pensule şi bloc de desen. De asemenea, elevii au fost consiliaţi de către psihologi.

"Din punct de vedere psihologic, am discutat despre importanța educației in ceea ce priveste abandonul scolar si fenomenul de bulling. Am evidențiat faptul că educatia și scoala ajuta la construirea si realizarea viselor si a planului de viata. De asemenea, am prezentat pe scurt solutii pentru situatii dificile ce pot fi intalnite la școală. Avand in vedere ca este prima mea implicare in acest proiect sunt foarte incantata de reactia beneficiarilor si ma bucur ca am putut participa", a puncat psihologul clinician Nen Crina - Mihaela, valuntar. 

 

 

Serviciile pro bono vizează diminuarea fenomenului de abandon școlar unde România ocupă locul trei, în Uniunea Europeană. De altfel, în ţara noastră, abandonul şcolar a urcat de la 17,9%, în 2006, la 18,5%, în 2016, conform datelor Eurostat publicate recent. 

Șeful serviciului Prevenire Abandon Copil și Familie din cadrul (DGASPC) Sector 5, Gabriela Marc, a declarat: "Mulțumiri călduroase voluntarilor de la Paraclisul Catedralei Mantuirii Neamului pentru sprijinul oferit beneficiarilor Direcției Generale de Asistență si Protectia Copilului Sector 5. Campania de prevenire a abandonului școlar desfășurată cu sprijinul voluntarilor este un demers umanitar demn de urmat. Beneficiarii proiectului au primit nu doar susținere materială (ghiozdane și rechizite școlare), dar si susținere informațională privind educația pentru sanatate oferita de personalul medical de specialitate prezent la eveniment".

 

Evenimentele filantropice enumerate mai sus sunt doar o mică parte din acţiunile desfăşurate în sinergie de către oameni generoşi: voluntari, sponsori, reprezentanţi ai Bisericii Ortodoxe Române şi autorităţi locale. Voluntarii Paraclisului CMN promit să continue şirul faptelor bune şi să bucure cât mai multe suflete. Cei care doresc să se alăture echipei sunt bineveniţi, având în vedere că întotdeauna este loc de mai bine.