Publicat: 21 Februarie, 2020 - 09:09

La sediul Ministerului Apărării Naţionale s-a desfăşurat astăzi, 20 februarie, şedinţa de autoevaluare a Departamentului pentru politica de apărare, planificare şi relaţii internaţionale (DPAPRI) pe anul 2019.

În cadrul analizei de bilanţ, condusă de secretarul de stat şi şef al Departamentului pentru politica de apărare, planificare şi relaţii internaţionale, Simona Cojocaru, au fost prezentate principalele activităţi desfăşurate pe perioada anului trecut şi au fost conturate concluziile pentru dezvoltarea principalelor obiective pentru anul 2020.

Analiza s-a desfăşurat în prezenţa ministrului apărării naţionale, Nicolae-Ionel Ciucă, a secretarului de stat în Ministerul Afacerilor Externe, Dan Neculăescu, a şefului Statului Major al Apărării, generalul-locotenent Daniel Petrescu, precum şi a şefilor structurilor centrale din MApN şi SMAp.

Secretarul de stat Simona Cojocaru a prezentat în cadrul analizei priorităţile DPAPRI pentru anul 2020, cu accent pe implementarea direcţiilor de acţiune în cadrul obiectivelor cuprinse în Strategia naţională de apărare a ţării şi în Programul de guvernare. Printre obiectivele importante se numără finalizarea Analizei strategice a apărării, susţinerea consolidării posturii aliate de descurajare şi apărare în regiunea de securitate a ţării noastre şi implicarea în noile iniţiative din domeniul apărării pe palierele european şi euroatlantic.

Ministrul Nicolae-Ionel Ciucă a apreciat activitatea desfăşurată de Departament pe parcursul anului 2019, menţionând eforturile speciale derulate în perioada deţinerii de către România a Preşedinţiei Consiliului UE şi promovarea, în context aliat, UE şi în planul relaţiilor militare bilaterale, a intereselor naţionale de securitate. Totodată, ministrul apărării a subliniat că este importantă creşterea capacităţii de analiză prospectivă a DPAPRI şi de consolidare a rolului departamentului în cooperarea interinstituţională la nivel naţional pentru a răspunde eficient la provocările existente la adresa apărării naţionale.

Analiza a scos în evidenţă priorităţile politicii de apărare precum şi modalităţile cele mai eficiente de planificare şi promovare a obiectivelor din domeniul apărării naţionale în context NATO şi UE, pe baza parteneriatelor strategice ale României, în special cel cu SUA.

Tag-uri Institutii: