Publicat: 27 Ianuarie, 2017 - 08:43
Share

Managementul spațiului maritim și fluvial, monitorizarea situației navale și fluviale din zona de responsabilitate a Forțelor Navale la granița estică a Uniunii Europene și a Alianței Nord-Atlantice, dezvoltarea capacității operaționale a pachetului de forțe pus la dispoziția NATO, programele de modernizare și de înzestrare cu echipamente noi și alte aspecte importante ale activităților desfășurate în anul 2016 au fost prezentate joi, 26 ianuarie, generalului Nicolae-Ionel CIUCĂ, șeful Statului Major General, de viceamiralul Dr. Alexandru MÎRȘU, șeful Statului Major al Forțelor Navale, în cadrul ședinței de autoevaluare care a avut loc la sediul instituției din București. La activitate au participat reprezentanți ai structurilor centrale din M.Ap.N. și comandanții de mari unități din Forțele Navale.

În deschiderea alocuțiunii sale, șeful Statului Major al Forțelor Navale (S.M.F.N.) a menționat faptul că, în anul 2016, eforturile principale ale marinarilor militari s-au axat pe îndeplinirea misiunilor specifice, prin adaptarea acțiunilor la contextul actual de securitate.

Managementul resurselor umane din Forțele Navale Române (F.N.R.) a fost un capitol distinct pe care viceamiralul MÎRȘU l-a prezentat. Concentrarea atenției conducerii S.M.F.N. a fost centrată, în anul 2016, pe dezvoltarea pregătirii profesionale a personalului pentru asigurarea unui flux coerent al evoluției în carieră, precum și pe dezvoltarea suportului psiho-moral pentru familiile marinarilor militari.

Relațiile dintre Marina Militară Română și partenerii internaționali au fost consolidate prin numeroase activități de instruire comune, atât pe mare cât și în teren, în țară și în străinătate, la care au participat militarii Forțelor Navale Române. Viceamiralul MÎRȘU a menționat participarea fregatei 'Regina Maria' la misiuni, ca parte a Grupării Navale Permanente NATO SNMG-2 (Standing NATO Maritime Group—2), participarea dragoarelor maritime 'Sublocotenent Alexandru Axente' și 'Locotenent Dimitrie Nicolescu' la exerciții multinaționale organizate de Grecia și Turcia, în Marea Egee și Marea Mediterană, ca parte a Grupării Navale Permanente NATO de Luptă Împotriva Minelor Marine SNMCMG-2, participarea corvetei 'Eustațiu Sebastian' la Exercițiul MAVI BALINA-16, organizat de Turcia, participarea militarilor Divizionului 164 Forțe Navale pentru Operații Speciale la misiuni în Teatrul de Operații Afganistan, participarea, în premieră, a infanteriștilor marini la cel mai amplu exercițiu de luptă împotriva amenințărilor terestre și aeriene, Silver Arrow-16, organizat de NATO în Letonia, precum și încadrarea unui număr semnificativ de posturi în comandamentele NATO și UE cu personal din Forțele Navale Române.

Referitor la consolidarea nivelului de interoperabilitate dintre Forțele Navale Române și forțele navale aliate, conducerea S.M.F.N. a dispus mărirea numărului de zile de instruire pe mare în anul 2016 față de anul 2015, având în vedere situația de criză din Bazinul Mării Negre și înghețarea inițiativelor militare regionale.

'Anul 2016 a fost unul deosebit de tensionat în zona Mării Negre, dacă avem în vedere criza din Turcia și aspectele de creștere semnificativă a nivelului de dotare și de înzestrare al Forțelor Navale ale Federației Ruse din Marea Neagră, dar și conflictele înghețate din Caucaz și din vecinătatea estică a țării noastre, din Transnistria. În acest context, navele maritime ale noastre s-au aflat pe mare 159 de zile, în cadru multinațional, și remarc o creștere de aproximativ 100% față de anul 2015, când navele noastre au desfășurat misiuni pe mare 84 de zile. Am avut alături de noi, pe mare, parteneri din 12 țări NATO, și menționez aici, participarea concomitentă, în premieră, a două grupări navale NATO la cel mai mare exercițiu multinațional pe care noi l-am organizat, Sea Shield 2016, la care au participat 1000 de militari români și 1000 de militari din șapte țări aliate. Am demonstrat că structurile noastre de conducere și execuție au capacitatea de punere în aplicare a procedurilor de operare la standarde NATO, pentru lupta împotriva amenințărilor de orice natură, pe mare, subacvatice și aeriene', a spus șeful S.M.F.N.

Forțele Navale Române participă la dezvoltarea a 11 proiecte în cadrul Inițiativei 'Smart Defence', iar actualul sistem de supraveghere maritimă de la litoral reprezintă o prioritate și, totodată, un angajament asumat față de NATO și UE. Interconectarea structurilor de specialitate din subordinea F.N.R. cu cele ale NATO și UE a produs creșterea schimbului de informații și realizarea unei imagini maritime integrate a zonei Mării Negre.

Capacitatea de luptă a structurilor din subordinea Flotilei Fluviale a fost consolidată prin mărirea numărului de exerciții integrate, tip Joint Force, desfășurate de navele militare fluviale, infanteriștii marini și elicopterele Puma Naval în zona Deltei Dunării, precum și prin participarea militarilor noștri la Exercițiul multinațional Sea Breeze 2016, organizat de partenerul strategic american și de Ucraina, la granița de est a României, în zona Odessa.

Planul cu activitățile internaționale al S.M.F.N. pentru anul 2016 a cuprins peste 170 de activități. Dintre acestea, o treime au avut loc pe teritoriul național și două treimi în străinătate. Exercițiile multinaționale, participarea militarilor la grupuri de lucru NATO sau încadrarea unor funcții în comandamente NATO și UE, toate au avut ca obiectiv principal consolidarea imaginii Forțelor Navale Române și a României la nivel regional internațional în cadrul NATO și UE. Parteneriatul strategic cu S.U.A., proiectat prin prisma Forțelor Navale Române, a cuprins activități de instruire în comun, pe mare, în aer și în teren, iar rezultatele pozitive sunt vizibile în nivelul ridicat de interoperabilitate dintre marinarii militari români și militarii americani.

'Acestea sunt doar câteva aspecte importante ale dezvoltării și consolidării relațiilor militare dintre Forțele Navale Române și organizațiile internaționale, pe care le-am desfășurat în anul 2016, punând în aplicare prevederile tratatelor și ale angajamentelor pe care țara noastră le-a semnat', a precizat viceamiralul Alexandru MÎRȘU la încheierea analizei activităților din domeniile Instrucției și Relațiilor militare internaționale.

Un alt domeniu de activitate prezentat ministrului Apărării Naționale a fost cel al Resurselor, accentul principal fiind pus pe aspectele proceselor de restructurare și de modernizare. 21 de structuri ale F.N.R. au fost reorganizate și transformate, pentru a răspunde cerințelor operaționale, planificate în perioada următoare, conform Programului privind transformarea, dezvoltarea și înzestrarea Armatei României până în anul 2027.

Procesele de restructurare și de planificare a înzestrării, derulate în anul 2016, au cuprins numeroase programe, unele fiind încheiate la sfârșitul anului trecut, altele aflându-se în derulare până în anul 2026. După 20 de ani, trei nave noi au intrat în serviciul Forțelor Navale Române, remorcherele multifuncționale 'Vârtosul', 'Voinicul' și 'Vânjosul'. Fondurile alocate pentru procesele de mentenanță și de reparații la navele din dotare au fost utilizate pentru reparații de o complexitate ridicată la opt nave, în vederea creșterii capacității de luptă a acestora.

Programele de înzestrare, care urmează a fi inițiate în perioada următoare, au fost prioritizate pe două etape. Etapa I, se va desfășura în perioada 2017-2020, și va cuprinde achiziția primei corvete multifuncționale noi; reînființarea Divizionului 508 Rachete Coastă și dotarea acestuia cu instalații mobile de lansare rachete containerizate și cu o platformă mobilă de comandă și control; modernizarea fregatelor T22R și dotarea acestora cu echipamente pentru luptă împotriva amenințărilor ariene, subacvatice și de la suprafața apei; modernizarea a două nave purtătoare de rachete; re-motorizarea navelor militare fluviale. Etapa a II-a, derulată în perioada 2020-2026, cuprinde intrarea în dotare a următoarelor trei corvete multifuncționale; modernizarea celei de-a treia nave purtătoare de rachete și, în limita bugetului pe care Forțele Navale îl vor avea la dispoziție, inițierea unui program multianual de înzestrare cu submarine noi.

'Echilibrul între cerințele pachetului de măsuri pentru întărirea încrederii între aliați (Immediate Assurance Measures) și capacitatea Forțelor Navale Române de a îndeplini misiunile încredințate este dat de continuarea programelor de modernizare a platformelor de luptă existente și de punerea în aplicare a programelor de înzestrare. În condițiile bugetare actuale și de perpectivă, realizarea acestui echilibru este posibil ?i va avea ca efect întărirea capabilităților de luptă ale Forțelor Navale Române, iar îndeplinirea misiunilor primite se va face fără limitări', a concluzionat viceamiralul Alexandru MÎRȘU, la finalul analizei Domeniului Resurselor.

Obiectivele stabilite pentru Forțele Navale Române în anul 2016 au fost realizate. Proiecția activităților acestei categorii de forțe pentru anul 2017 are în vedere punerea în practică a politicii de securitate a României și îndeplinirea angajamentelor asumate de către țara noastră în cadrul sistemului de securitate internațională din care facem parte.

'Suntem o instituție aflată în slujba fiecărui cetățean român și vom continua să ne îndeplinim misiunile constituționale, cu demnitate și profesionalism, pentru consolidarea securității și apărării colective în regiunea Mării Negre, fiind un partener credibil și stabil, un furnizor de securitate pentru partenerii noștri internaționali', a adăugat șeful Statului Major al Forțelor Navale la final expunerii sale.

Locotenent-colonel Corneliu PAVEL

Șef Birou informare și relații publice

Statul Major al Forțelor Navale