Publicat: 10 Ianuarie, 2015 - 12:00

Anul 2015 a fost, pentru Corul Național de Cameră 'Madrigal-Marin Constantin' (CNCM-MC), unul foarte încărcat și plin de succese: 19 concerte, 7 înregistrări televizate, un turneu internațional, deschiderea seriei de concerte de la Ateneul Român, în cadrul Festivalului Internațional 'George Enescu', atragerea și înființarea a peste 125 de coruri în cadrul Programului Național Cantus Mundi. În plan economic, 2015 a însemnat pentru instituție o creștere a încasărilor cu 48%, față de veniturile preconizate în buget.

Activitatea anului 2015 a demarat prin schimbarea titulaturii Corului, la care s-a adăugat numele fondatorului acestuia, Marin Constantin. Evenimentul a fost marcat prin susținerea Concertului Extraordinar 'Marin Constantin 90', în Sala Mare a Ateneului Român, la 90 de ani de la nașterea marelui muzician care a pus bazele Madrigalului.

Înălțătorul moment al Învierii Domnului a fost celebrat, de asemenea, pe scena Ateneului Român, de către Corul Național de Cameră 'Madrigal-Marin Constantin', pe 5 aprilie, sub bagheta Annei Ungureanu, cu casa închisă. Din program nu a lipsit celebrul 'Florilegiu bizantin', compus de Maestrul Marin Constantin, alături de piese din repertoriul clasic și contemporan.

În perioada 13-18 mai 2015, la Universitatea Națională de Muzică București, CNCM-MC a organizat un masterclass susținut de Konrad von Abel, dedicat tinerilor dirijori. Konrad von Abel s-a născut în Germania, în anul 1958, iar la vârsta de 17 ani l-a cunoscut pe marele dirijor român Sergiu Celibidache, al cărui asistent a fost timp de 10 ani (1986-1996).

Pe 30 august, la Ateneul Român, Corul Național de Cameră 'Madrigal-Marin Constantin' a deschis seria concertelor din cadrul celei de-a XXII-a ediții a Festivalului Internațional 'George Enescu'. Celebrul ansamblu este prezent pe scena celui mai mare festival românesc de muzică clasică încă de la ediția din 1967. Ansamblul coral a susținut un program de muzică sacră și profană, intitulat 'Ars Novă și Renaștere — de la baladele lui Guillaume Machaut la madrigalele lui Claudio de Monteverdi', din program făcând parte și ansamblul transilvan Codex. În urma evenimentului, critica românească a titrat: 'Madrigal redivivus'.

Pe 20 septembrie, Corul Național de Cameră 'Madrigal — Marin Constantin' a susținut un concert extraordinar în cadrul festivalului 'Dresdner Kunstfest'. Evenimentul a reunit peste 250 de muzicieni celebri, din 20 de țări, fiind organizat de Staatliche Kunstsammlungen Dresden. Concertul celebrului cor românesc a avut loc în Schlosskapelle, una dintre cele mai frumoase catedrale din Dresda, transformată în sală de spectacole pe durata festivalului. Programul Corului Național de Cameră 'Madrigal — Marin Constantin', dirijat de Anna Ungureanu, a inclus muzică bizantină, psalmi și madrigale europene. Ediția din acest an a festivalului s-a desfășurat în perioada 4-30 septembrie și a reunit nume importante ale scenei clasice, precum Isabel Karajan, David Orlowsky, Bach Akademie Stuttgart, Daniel Behle, Ohad Ben-Ari, Guy Braunstein, Pavol Breslik, Dresdner Kammerchor, Mahan Esfahani, Alban Gerhardt, Vittorio Ghielmi, Tomasz Konieczny, Dorothee Oberlinger s.a.

Pe 27 septembrie, CNCM-MC a sustinut un concert extraordinar la Iași, în Aulă 'Mihai Eminescu' a Bibliotecii Centrale Universitare, programul incluzând lucrări interpretate în 11 limbi: germană, franceză, engleză, italiană, latină, croată, maghiară, ucraineană, chineză, japoneză și română.

Cu ocazia Zilei Internaționale a Muzicii, pe 1 octombrie, Corul Național de Cameră 'Madrigal-Marin Constantin' a organizat Ziua Porților Deschise, eveniment ce a constat într-o repetiție cu public, la care au asistat copiii și tinerii dornici să afle cum se pregătește pentru un recital cel mai prestigios ansamblu coral din România. Tot cu prilejul Zilei Internaționale a Muzicii, dirijorului Corului, Anna Ungureanu, a primit, din partea Uniunii Muzicienilor Interpreți din România, Premiul de excelență pentru programul susținut în cadrul Festivalului Internațional 'George Enescu'.

În luna noiembrie, echipa Cantus Mundi a demarat seria de Workshop-uri pentru dirijat coral — începători, la Timișoara. Timp de 3 zile, 20 de educatori, profesori, teologi și simpli cetățeni care doresc să înființeze un cor, au luat parte la 8 module de pregătire, alături de 180 de copii care au susținut repetițiile alături de madrigaliști.

În ajunul lui Moș Nicolae, pe 5 decembrie, TVR1 și TVR HD au difuzat Gala Cantus Mundi 2015, în cadrul căreia au evoluat 380 de copii (din Brăila, București, Craiova, Covasna și Vaslui) din diverse medii sociale: rural, urban, copii cu deficiențe, minorități etnice.

Pe 13 decembrie, Ateneul Român a găzduit Concertul de Crăciun al Corului Național de Cameră 'Madrigal — Marin Constantin'. Dirijat de Anna Ungureanu, evenimentul care s-a ținut cu casa închisă a adus în fața publicului bucureștean atât tradiționalele colinde de Crăciun, pe care Madrigalul le interpretează de 52 de ani, cât și piese noi, din repertoriul internațional.

180 de copii aparținând corurilor reunite Cantus Mundi au susținut pe 18 decembrie, la Sala Polivalentă, un moment de 20 de minute în cadrul celui mai amplu spectacol de iarnă, 'Poveste de Crăciun', la invitația Operei Comice pentru Copii.

La invitația Președinției României, Corul Național de Cameră 'Madrigal-Marin Constantin', alături de corurile Cantus Mundi, au colindat medicii implicați în tragedia de la Colectiv, echipa prezidențială și reprezentanții Corpului Diplomatic acreditat la București, eveniment difuzat de TVR1 în Ajunul Crăciunului, de la ora 19,00

La invitația Guvernatorului Băncii Naționale a României, Corul a încheiat anul prin susținerea unui concert la sediul central al BNR, în data de 23 decembrie.

Pe 25 decembrie, reprezentanții Corului, împreună cu 65 de copii din cadrul Programului Național Cantus Mundi, au fost prezenți în studiourile Realitatea TV, de la ora 7,00 până la ora 11,00 într-o emisiune specială dedicată Crăciunului.

'Ropote de aplauze interminabile, zeci de mii de suflete delectate și tot atâția copii entuziasmați de cântul coral. Acesta este 2015. Am avut parte de un an plin, iar acest lucru devine evident atunci când ne uităm la cifre: multe concerte, multe coruri de copii, încasări mult mai mari în comparație cu cele preconizate. Vreau să mulțumesc întregii echipe a Madrigalului, atât Corului cât și direcției Cantus Mundi, tuturor colaboratorilor și partenerilor, dar și publicului, care devine, din nou, din ce în ce mai numeros. Anul 2016 ne va aduce proiecte noi, surprinzătoare și provocatoare, pe măsura echipei performanțe în care lucrăm.', a declarat Emil Pantelimon, Managerul Corului Național de Cameră 'Madrigal-Marin Constantin'.

Biroul de Presă al Corului Național de Cameră 'Madrigal-Marin Constantin'