4 decembrie 2021

Bilanţul jandarmilor mureşeni din cadrul Grupării Jandarmi Mobilă „Regele Ferdinand I”, în primul semestru al anului 2021

Distribuie pe rețelele tale sociale:

În primele 6 luni ale anului jandarmii din cadrul Grupării Jandarmi Mobilă „Regele Ferdinand I”, Târgu-Mureş au executat peste 7500 de misiuni de asigurare, restabilire, menţinere a ordinii publice în mod independent sau în cooperare cu alte instituţii. Acestea s-au desfăşurat în 656 de localităţi din zona de competenţă şi anume judeţele Mureş, Harghita, Alba şi Bistriţa-Năsăud.

Din numărul total al misiunilor, cea mai mare pondere au avut-o patrulele pentru menţinere a ordinii publice în mod independent, în zona instituţiilor de învăţământ, pieţe şi triaje T.F., şi în sistem integrat, alături de colegii noştri poliţişti, atât în mediul urban cât şi în mediul rural. Majoritatea misiunilor de asigurare a ordinii publice s-au concentrat pe participarea la limitarea/înlăturarea unor situaţii de urgenţă (inundaţii, calamităţi, animale sălbatice etc.) precum şi manifestări religioase, cultural-artistice şi sportive. Pe parcursul primelor 6 luni ale acestui an, forţele de ordine au acţionat în 284 misiuni de intervenţie pentru restabilirea ordinii publice.

Peste 450 de misiuni au fost executate în cooperare cu alte instituţii, din care cea mai mare parte în cooperare cu poliţia, 22 de misiuni pentru efectuarea unor acte procedurale şi restul în colaborare cu autorităţile ce gestionează activitatea silvică, piscicolă, executori judecătoreşti şi alte structuri la MAI. Au fost puse în aplicare un număr de 111 de mandate de aducere a unor persoane, în calitate de învinuit sau martor.

Jandarmii au fost alături de cetăţeni, desfăşurând activităţi de prevenire şi combatere a faptelor antisociale, cu toate acestea, în primele şase luni ale anului, conform competenţelor ce le revin, jandarmii au fost nevoiţi să aplice, celor care au încălcat normele legale, un număr de 987 de contravenţii din care 709 cu avertisment iar 279 cu amendă în sumă totală de 147.650 lei.

Printre faptele pentru care au fost aplicate cele mai multe sancţiuni contravenţionale, se numără: nerespectarea măsurilor pentru prevenirea şi combaterea efectelor pandemiei de COVID-19, adresarea de injurii şi expresii jignitoare, tulburarea ordinii şi liniştii publice, provocarea ori participarea efectivă la scandal, în locuri sau localuri publice.

Tot în această perioadă, au fost constatate 53 infracţiuni săvârşite de 54 autori reţinuţi împreună cu poliţia cât şi independent, în cele mai multe cazuri pentru infracţiunea de „furt”.

Rămânem la datorie şi reamintim cetăţenilor că pot solicita sprijinul Jandarmeriei prin apelarea S.N.U.A.U. – 112 sau pot sesiza cel mai apropiat echipaj de jandarmerie, atunci când situaţia o impune.

COMPARTIMENTUL INFORMARE, RELAŢII PUBLICE ŞI CU PUBLICUL