5 februarie 2023

Bilanţul minivacanţei de Ziua Unirii Principatelor Române

Distribuie pe rețelele tale sociale:

Bilanţul minivacanţei de Ziua Unirii Principatelor Române (20 – 24.01.2023)

* peste 6.500 de intervenţii gestionate

* 5.576 de persoane asistate de echipajele SMURD

* 268 de incendii soldate cu trei persoane decedate şi alte 11 rănite

Pe timpul minivacanţei prilejuită de Ziua Unirii Principatelor Române, peste 4.900 de pompieri s-au aflat la datorie, zilnic, pentru asigurarea protecţiei şi siguranţei cetăţenilor.

În ultimele cinci zile, la nivel naţional, au fost înregistrate 6.598 de situaţii de urgenţă. Mare parte dintre misiunile gestionate de pompieri a constat în cazuri pentru acordarea primului ajutor calificat, (peste 83 % din numărul total de intervenţii, ceea ce înseamnă aproximativ 5.500 de astfel de situaţii). De asemenea, colegii noştri au intervenit pentru stingerea a 268 de incendii, în 25 de cazuri pentru descarcerarea victimelor accidentelor rutiere, precum şi în alte 778 de misiuni de protejare a comunităţilor.

În cele cinci zile, 5.576 de persoane au fost asistate medical de către echipajele SMURD, iar alte 82 au fost salvate din incendii sau alte situaţii deosebite.

În perioada supusă analizei, în afară de intensificarea misiunilor SMURD, numărul incendiilor la locuinţe la care pompierii au acţionat a înregistrat o creştere semnificativă. Astfel, în urma acestor evenimente, trei persoane şi-au pierdut viaţa, iar alte 11 au fost rănite. Principalele cauze ale incendiilor la locuinţe, produse în ultimii cinci zile, sunt utilizarea coşurilor de fum defecte sau necurăţate (51%), instalaţiile electrice defecte sau cu improvizaţii (15%) şi mijloacele de încălzire defecte, improvizate sau nesupravegheate (13%).

Pentru a evita astfel de situaţii, asiguraţi-vă că o persoană autorizată va verifica, repara şi curăţa coşurile de fum cel puţin o dată pe an. O altă măsură foarte importantă constă în stingerea întotdeauna a focului din sobă înainte de culcare, fiind astfel înlăturat pericolul intoxicării cu monoxid de carbon. De asemenea, este interzisă folosirea sobelor şi a altor mijloace de încălzire defecte, cu improvizaţii, supraalimentate cu combustibili sau nesupravegheate, precum şi aprinderea focului prin utilizarea lichidelor inflamabile!

Apelarea la specialişti, atunci când sesizaţi probleme la instalaţiile electrice sau la mijloacele de încălzire, este, de asemenea, o măsură de prevenţie foarte importantă.

Fiţi responsabili şi instalaţi un detector de incendiu în locuinţa dumneavoastră. Acesta va declanşa alarma încă din stadiu incipient al unui incendiu, ceea ce poate fi un factor important pentru salvarea locuinţei şi a vieţii.

Ţineţi cont de sfaturile noastre şi nu faceţi compromisuri cu siguranţa dumneavoastră şi a familiei! Nu lăsaţi copiii niciodată nesupravegheaţi, iar celor mai vârstă, părinţi şi bunici, explicaţi-le cât de important este să verifice coşul de fum şi să nu adoarmă cu focul aprins în sobă.

Pe lângă misiunile derulate în plan operativ, o atenţie sporită a fost acordată prevenirii evenimentelor care puteau fi generate de nerespectarea măsurilor de apărare împotriva incendiilor.

În perioada premergătoarea Zilei Unirii Principatelor Române, săptămâna 16-22 ianuarie a.c., pentru creşterea gradului de siguranţă a cetăţenilor, inspectorii de prevenire au desfăşurat acţiuni de control la peste 617 obiective din toate judeţele ţării şi municipiul Bucureşti, pe timpul cărora au fost constatate 2.417 deficienţe pe linia apărării împotriva incendiilor.

Neregulile identificate în teren au fost sancţionate cu amenzi în valoare de peste 1.435.000 lei, precum şi cu 1.814 avertismente.

Întrucât siguranţa cetăţenilor reprezintă o prioritate, aceste acţiuni vor continua şi în perioada următoare, vor avea un caracter permanent şi vor viza unităţi de turism şi de agrement, spaţii comerciale şi alte categorii de obiective. Nu ne dorim sancţionarea încălcărilor, ci constatarea modului în care sunt respectate măsurile de securitate, care să ofere un plus de siguranţă pentru fiecare dintre noi. Comunicat de presă – Inspectoratul General pentru Situaţii de Urgenţă