7 august 2022

Bilanţul misiunilor din ultimele 24 de ore

Distribuie pe rețelele tale sociale:

Echipajele operative au fost prezente la datorie pentru intervenţia imediată la solicitările cetăţenilor şi gestionarea optimă a situaţiilor de urgenţă produse la nivel naţional. Stingerea incendiilor, acordarea de prim ajutor, descarcerarea, deblocarea sau salvarea persoanelor şi animalelor din medii ostile vieţii reprezintă doar câteva exemple dintre cele 1.803 misiuni desfăşurate de salvatori, în ultimele 24 de ore (03.08.2022).

La nivel naţional, 1.489 persoane au primit ajutorul echipajelor SMURD, cele mai multe solicitări de sprijin fiind înregistrate în zona Bucureşti-Ilfov (330 cazuri), urmată de judeţele Constanţa (88 cazuri), Timiş (76 cazuri), Cluj (71 cazuri) şi Mureş (62 cazuri).

În ultimele 24 de ore, echipajele operative au acţionat pentru localizarea şi stingerea celor 147 incendii înregistrate la nivel naţional şi au gestionat cu promptitudine 165 de misiuni pentru protecţia comunităţilor.

De asemenea, pe parcursul zilei de ieri, pompierii au salvat şapte persoane aflate în dificultate.

Totodată, echipajele de descarcerare au fost solicitate să intervină în cinci cazuri, pentru extragerea victimelor din autoturismele implicate în accidente rutiere.

Peste 65% din totalul celor 147 incendii înregistrate la nivel naţional, ieri, s-au produs la arderi necontrolate (vegetaţie uscată), fiind afectate 514 ha de teren. În cazul incendiilor de vegetaţie uscată, flăcările se întind cu repeziciune pe o suprafaţă foarte mare, iar pompierii depun un efort considerabil pentru a opri propagarea arderii. În condiţii de vânt puternic şi temperaturi ridicate, astfel de situaţii pot deveni delicate mai ales dacă în zona câmpurilor arzânde se află locuinţe.

Important: Utilizarea focului deschis în locuri cu pericol de incendiu şi pe timp de vânt este interzisă!

O astfel de intervenţie care a afectat o suprafaţă mare de teren a avut loc ieri, în judeţul Dâmboviţa, pe raza localităţii Corbii Mari, unde pompierii militari cu patru maşini de stingere au acţionat pentru localizarea şi lichidarea unui incendiu ce se manifesta violent, cu degajări mari de fum la vegetaţie uscată. Echipajele de intervenţie ajunse la faţa locului au constatat că arderea se manifesta pe o suprafaţă de aproximativ 100 ha. După aproximativ patru ore de luptă continuă cu flăcările, incendiul a fost stins, salvatorii reuşind oprirea extinderii către gospodăriile cetăţenilor şi pădurea din apropiere.

În perioada de referinţă, la nivel naţional au fost transmise patru mesaje de avertizare a populaţiei, prin sistemul RO-ALERT, privind prezenţa animalelor sălbatice, în judeţele Argeş (2), Bacău (1) şi Braşov (1).

Pentru acoperirea în cele mai bune condiţii a misiunilor din dinamică, 311 de pompieri salvatori şi 211 de mijloace tehnice se află la graniţa cu Republica Moldova şi Ucraina, pentru gestionarea afluxului de persoane care intră pe teritoriul României.

Unităţile operative rămân mobilizate pentru asigurarea promptă a răspunsului în cazul producerii situaţiilor de urgenţă şi acordarea de prim ajutor persoanelor aflate în dificultate.

Totodată, evoluţia situaţiei din teren va fi atent monitorizată de Centrul Operaţional Naţional al IGSU pentru dispunerea măsurilor imediate care să asigure eficientizarea misiunilor de răspuns.

Nu uitaţi! Informaţii despre modul de comportare în cazul producerii unor situaţii de urgenţă pot fi obţinute prin accesarea platformei naţionale de pregătire în situaţii de urgenţă https://fiipregatit.ro

Sursa foto ambulantaiasi