5 octombrie 2022

Bilanţul Muzeului ASTRA în 2021

Distribuie pe rețelele tale sociale:

În perioada 1 ianuarie – 31 decembrie 2021, Muzeul ASTRA, instituţie ale cărei acţiuni sunt posibile prin finanţarea Consiliului Judeţean Sibiu, a înregistrat 391.267 vizitatori/ beneficiari de programe culturale. Au fost cu 77.723 mai mulţi ca în anul 2020 (313.544). În 2021, la Muzeul ASTRA, au fost organizate peste 2.000 de acţiuni culturale (o medie de 5 acţiuni culturale zilnic!), în care am pus în scenă ateliere meşteşugăreşti, ateliere şi animaţii gastronomice, dar şi acte artistice. Prin astfel de demersuri, Muzeul ASTRA a implicat 586 de meşteri şi creatori populari, care au avut astfel ocazia să expună şi să valorifice creaţiile lor în vremuri pandemice. Pentru a identifica valorile culturale din ţara noastră, personalul de specialitate din Muzeul ASTRA a întreprins cercetări de teren timp de 247 de zile în 62 de localităţi.

„În ciuda tuturor dificultăţilor, anul 2021 a fost unul rodnic pentru Muzeul ASTRA. Aşa cum îi şade bine gospodarului, ne-am readaptat şi ne-am văzut de treabă într-un mod responsabil, ca să putem oferi evenimente, servicii şi programe culturale de calitate. Cred că numărul mare de vizitatori ne reconfirmă statutul de pol al culturii româneşti. Este drept că şi mobilitatea oamenilor a fost una mai mare faţă de perioada anterioară, dar faptul că aproape 400.000 de vizitatori au ales Muzeul ASTRA ne motivează să continuăm misiunea noastră. Nu întâmplător, în 2021 am avut onoarea să fim cotaţi pentru a doua oară cu trei stele în Ghidul aniversar Michelin „România 500 peisaje, destinaţii şi experienţe şi să fim desemnaţi Travelers Choice Award de utilizatorii site-ului tripadvisor.com” , a declarat Ciprian Anghel Ştefan, managerul general al Muzeului ASTRA.

În 2021, Muzeul ASTRA a reuşit să introducă în colecţia de patrimoniu peste 350 de obiecte etnografice. De asemenea, am reuşit să atragem 4 proiecte cu finanţare externă nerambursabilă, 3 cu finanţare naţională nerambursabilă, valoarea finanţărilor efectiv derulate fiind de 1.049.833 lei.

Una dintre componentele de bază a Muzeului ASTRA a fost, este şi va rămâne cea educaţională. Ca dovadă, în 2021 nu mai puţin de 23.386 de persoane (+223% faţă de 2020) au participat la 838 activităţi de educaţie muzeală şi interpretare patrimoniu (+178% faţă de 2020) – ateliere meşteşugăreşti (ţesut, confecţionat opinci, olărit, tâmplărie, morărit, împletit fibre vegetale), ateliere gastronomice , ateliere interactive artistice, trasee de tip quiz şi treasure hunt, dar şi parcursurile motrice desenate pe aleile din muzeu special pentru vizitatorii cei mai mici.

Referitor la Departamentul Conservare Restaurare – Centrul ASTRA pentru Patrimoniu, vă aducem la cunoştinţă faptul că în anul 2021 a fost finalizată restaurarea picturii pe lemn din interiorul Bisericii din Vinţa, judeţul Alba, un monument expus în Muzeul în aer liber din Dumbrava Sibiului. Este vorba despre 65 elemente din lemn pictat, aproximativ 100 mp˛ de pictură (bolta, iconostasul, peretele despărţitor dintre naos şi pronaos şi tavanul din pronaos), valorificate prin repunerea lor în interiorul bisericii. Echipa Muzeului ASTRA din Sibiu a fost formată din 26 de specialişti ai Muzeului ASTRA(arhitecţi, muzeografi, un investigator chimist, un investigator biolog, conservatori şi restauratori). Tot aici au fost restaurate 182 obiecte şi 1084 obiecte conservate, iar 152 de monumente din muzeu au beneficiat de intervenţii de conservare. Totodată, au fost făcute 121 de investigaţii chimice şi biologice pe tot parcursul anului 2021.

Ediţia cu numărul 28 a festivalului de film documentar ASTRA Film Festival s-a derulat pentru al doilea an consecutiv în Muzeul în aer liber din Dumbrava Sibiului, în perioada 5-12 septembrie 2021. Festivalul a redat 200 de evenimente cinematografice, inclusiv un program online, dar şi altul special de vizionare de filme din bărci care plutesc pe lac.