Publicat: 14 Iunie, 2019 - 08:33

Teatrul de Stat Constanţa are deosebita bucurie de a vă invita în acest sfârşit de săptămână la două reprezentaţii ale celei mai recente producţii - spectacolul Billy şchiopul de Martin McDonagh, o comedie neagră despre dragoste şi cruzime. Evenimentele sunt programate vineri, 14 iunie şi sâmbătă, 15 iunie 2019, ora 19:00, la sediul Teatrului de Stat Constanţa din Bulevardul Ferdinand Nr. 11.

Piesa lui Martin McDonagh vorbeşte despre umanitatea celor care par sălbatici, cruzi şi lipsiţi de orice empatie, dar care în sinea lor păstrează multă milă, înţelegere şi dragoste pentru semeni. Personajul principal, insă, este limbajul. E un text despre cum oamenii simpli, neştiutori în ale corectitudinii politice, folosesc limba ca să exprime ce gândesc, nu ca să ascundă ce gândesc, spune Vlad Massaci, regizorul spectacolului.

Billy este schilodul din Inishmaan, cel tratat cu totală lipsă de consideraţie, ba chiar cu agresivitate de celelalte personaje, dar care, paradoxal, se dovedeşte, în final, a fi iubit de toţi. De fapt, relaţiile dintre toate personajele sunt fruste, cu replici dure, fără menajamente. O comunitate de oameni pentru care nu doar că nu există corectitudine politică, dar chiar elementara bună-cuviinţă este suspendată deseori. Şi totuşi aceasta este doar aparenţa, ceea ce ne determină să evaluăm mai atent alternativa din comunităţile "civilizate", în care sub corectitudine formală, politeţe sau linguşiri se ascund pragmatismul rece şi lupta crudă pentru supravieţuire.

Autorul textului, Martin McDonagh, este un scenarist britanic irlandez, regizor şi unul dintre cei mai apreciaţi dramaturgi ai timpului nostru, a cărei operă se întinde pe parcursul a două decenii. Ca dramaturg este apreciat pentru umorul său negru absurd şi spiritul incendiar care provoacă de fiecare dată estetica teatrului modern. Scrierile sale extraordinare au câştigat prestigioase premii, printre care trei premii Laurence Olivier şi un premiu Drama Desk, dar şi multe nominalizări la Tony Awards (premii pentru excelenţă în teatru, oferite la New York din anul 1946 celor mai importanţi dramaturgi). Cu un stil de scris asemănător lui Tarantino, McDonagh a facut cu uşurinţă trecerea de la Broadway la Hollywood. La fel ca şi piesele sale, filmele lui McDonagh se concentrează pe aceste personaje periculoase, care trăiesc în extremele emoţiilor şi ale societăţii. Filmul său Şapte psihopaţi i-a adus aprecierea criticilor iar scurt metrajul Six Shooter (2005), i-a adus primul Premiu Oscar. El a fost însă nominalizat şi pentru alte trei premii ale Academiei, inclusiv cel mai bun scenariu pentru filmele sale In Bruges (cu Colin Farrell şi Brendan Gleeson în rolurile principale) şi Three Billboards Outside Ebbing, Missouri, pentru acest film câştigând Globul de Aur pentru cel mai bun film şi cel mai bun scenariu original, dar şi 4 premii BAFTA şi 2 nominalizări la Oscar: pentru cel mai bun scenariu original şi pentru cel mai bun film al anului.

Aflat la prima sa colaborare cu Teatrul de Stat din Constanţa, Vlad Massaci este un regizor cu o activitate profesională vastă, el montând în numeroase teatre din Bucureşti şi din ţară (Teatrul Act, Bulandra, Comedie, Nottara, Teatrul Mic, Teatrul "Radu Stanca" din Sibiu, Teatrul "Sică Alexandrescu" Braşov, Teatrul Tineretului Piatra Neamţ etc) dar şi în Theater der jungen Welt, Leipzig, Teatrul din Esch & Teatrul Naţional Luxemburg, Teatrul din Oberhausen, Germania.

De la debutul său, din 1998, moment în care a obţinut şi Premiul criticii pentru spectacolul Trei femei înalte de Edward Albee, dar şi o nominalizare la Premiile UNITER pentru debut, Massaci a obţinut numeroase premii şi nominalizări, de la nominalizările UNITER pentru regie şi cel mai bun spectacol pentru Aniversarea de Jeroen Van den Berg până la Premiul de excelenţă pentru regia spectacolului Ţinutul din miezul verii de Tracy Letts, în cadrul Galei Premiilor Municipiului Bucureşti pentru Artă şi Cultură, 2017

Iuliana Vîlsan, născută în Constanţa, este un nume de referinţă în sfera lumii teatrale. De-a lungul timpului a colaborat şi semnat peste o sută de producţii teatrale. Artist vizual şi scenograf, Iuliana Vîlsan a debutat în scenografie la Teatrul Naţional Bucureşti în 1999, cu decor, şi la Teatrul Bulandra, cu costume, ambele producţii în regia lui Mihai Măniuţiu. În 1998, a participat cu o instalaţie în cadrul proiectului coordonat de Mihai Măniuţiu, Genosse Frankenstein unser geliebter FĹąhrer, proiect realizat în cadrul Capitalei Culturale Europene Weimar şi transmis pe canalul Arte si 3at. Iuliana Vîlsan a obţinut trei nominalizări pentru cea mai bună scenografie, mai multe premii pentru cea mai bună scenografie la diferite festivaluri din ţară şi un Premiu UNITER. A fost, de asemenea, premiată pentru cele mai bune costume şi pentru cele mai bune decoruri şi costume la Festivalul Naţional de Teatru din Pecs. Tot în Ungaria, a obţinut de trei ori Premiul pentru cea mai bună scenografie la Festivalul Teatrelor Maghiare de la Kisvarda.

În film, a realizat scurtmetrajul Casa piticului Pedro şi măgarul de aur, selecţionat în cadrul Festivalului de Film Dakino. A conceput decorul şi costumele pentru scurt metrajul Sthorzina, regia Dan Radu Mihai, selectat la Festivalul Internaţional de Film Clermond-Ferrand. În 2018, debutează şi în lungmetraj, semnând decorul şi costumele filmului Îmi este indiferent dacă în istorie vom intra ca barbari, în regia lui Radu Jude, a cărui premieră internaţională a avut loc în competiţia oficială la Festivalul Internaţional de Film de la Karlovy Vary. Filmul a luat Globul de Cristal la Karlovy Vary, Premiul pentru cea mai bună scenografie la Festivalul Internaţional de film de la Gijon şi a obţinut nominalizare, atât pentru decor cât şi pentru costume la Premiile Gopo din acest an.

Spectacolul Billy şchiopul se bucură de o distribuţie remarcabilă: Nicodim Ungureanu (Johnnypateenmike), Vlad Bîrzanu / Vlad Linţă (Billy), Laura Crăciun (Kate), Mirela Pană (Eileen), Mihai Sorin Vasilescu (Mammy), Marian Adochiţei (Babbybobby), Andrei Cantaragiu (Doctorul), Otilia Nicoară (Hellen), Mircea Siromaşenco (Bartley).

Biletele pentru aceste spectacole pot fi achiziţionate ONLINE, de pe platforma MYSTAGE.ro - www.mystage.ro sau direct de la agenţia de bilete a Teatrului de Stat Constanţa, la următoarele preţuri: 40 lei (lojă şi stal), 10 lei (bilete pentru elevi, studenţi, pensionari).

 

Tag-uri Nume: