Publicat: 4 Octombrie, 2016 - 13:18

Bioderm Laser Clinic, parte a grupului Bio-Medica International, a introdus, recent, o noutate absolută în dermatologie: unitatea de dermatoscopie digitală cu lumină polarizată, cu tehnologie Crystal View, care face trecerea de la o cameră HD la full-HD. Tehnologia este unică în țara noastră și asigură un screening de cea mai bună acuratețe pentru toate tipurile de cancer de piele, inclusiv pentru cea mai agresivă formă a acestuia - melanomul, având posibilitatea de a mări imaginea alunițelor/leziunilor și de 140 de ori.  Investiția totală în aparatură se ridică la 40.000 de euro.  

Dermatoscopia digitală cu lumină polarizată, echipată cu cameră Medicam 1000 full HD, este ultima tehnologie în materie de dermatoscopie, fiind prezentată recent la ediția de anul acesta a Congresului European de Cancer de Piele. Dermatoscopul oferă imagini full HD ale leziunilor, de cea mai înaltă precizie, fiind singurul dermatoscop din lume care are încorporată o cameră full HD. Noua tehnologie permite vizualizarea mărită de 140 ori de ori a leziunilor, chiar în timpul screening-ului pielii, unghiilor și scalpului, ajutându-I pe medici să facă diferența mult mai ușor între leziunile benigne și cele maligne. 

„Introducerea acestei noutăți absolute în dermatologie și dermatoscopie marchează un moment important în prevenția cancerului de piele și în special a melanomului, cel mai agresiv tip de cancer de piele. Este un obiectiv pe care ni l-am asumat încă de acum 17 ani, când am introdus în premieră, în România, dermatoscopia digitală. Lansarea acestei tehnologii, pe care o folosim deja de două săptămâbni în clinica Bioderm din Floreasca, coincide cu o perioadă propice pentru screeningul cancerului de piele. La fiecare început de vară, înainte de expunerea la ultraviolete, precum și la fiecare început de toamnă, după expunerea la soare, recomandăm un screening complet al alunițelor, pentru a verifica urmările unei expuneri intensive la razele solare. Noul dermatoscop dispune de o tehnologie unică în țară, de înaltă precizie, care ne ajută să relizăm un screeing complet și eficace al pielii, însemând practic trecerea de la o verificare HD la una full HD”, a declarat Dr. Lucian Russu, medic dermatolog și fondator al grupului Bio-Medica. 

Echipa medicală care va utiliza această tehnologie a urmat un training special în Germania, la sediul dezvoltatorului FotoFinder, fiind aceeași echipă de medici și asistenți medicali care a utilizat dermatoscopia digitală în ultimii 17 ani, când această tehnologie a fost introdusă în premieră, în România, de clinicile Bio-Medica. Noua unitate de dermatoscopie digitală cu lumină polarizată Crystal View este disponibilă în clinica Bioderm, din Calea Floreasca 111-113, București.  

În continuarea misiunii de luptă împotriva cancerului de piele, Grupul Bio-Medica International are în vedere  inaugurarea a două unități cu spitalizare de zi. 

Pielea deschisă la culoare și istoricul de arsuri solare, factori de risc
Incidența cancerului de piele este în creștere, în ultimii ani, din cauza expunerii repetate la soare, fără protecție solară, a schimbărilor climatice și obiceiului bronzării artificiale, la solar. Dintre cancerele de piele, melanomul este cea mai agresivă formă: 75% dintre persoanele diagnosticate cu melanom metastatic (în stadiu avansat) își pierd viața în primul an de la diagnostic.   
Dacă este surpins în stadii incipiente, melanomul poate fi curabil în proporție de 95%, un rol important în prevenție avându-l dermatoscopia – o investigație non-invazivă, nedureroasă, care durează câteva secunde. Dermatoscopia poate depista la timp modificările îngrijorătoare ale alunițelor și poate înclina balanța diagnosticului de malignitate sau benignitate. Investigația permite examinarea alunițelor cu o mărire a imaginii acestora de 40 de ori - până la 140 de ori, observându-se microscopic dispoziția pigmentului și a vaselor de sange și permițând astfel diagnosticarea precoce a melanomului și a leziunilor precanceroase cutanate. 
„Dermatoscopia digitală reprezintă una dintre cele mai avansate tehnologii de evidențiere a microarhitecturii pielii, pe care o folosim cu succes în clinicile noastre Bioderm de 17 ani. Aparatul permite atât examinarea periodică a alunițelor, cât și documentarea şi analizarea a zeci de alte tipuri de afecțiuni ale pielii. Înmagazinarea digitală a imaginilor permite verificarea periodică a alunitelor și observarea evoluției lor în timp, ceea ce este un mare plus”, a declarat Dr. Lucian Russu, medic dermatolog, Bio-Medica International. 
Pielea deschisă la culoare și istoricul de arsuri solare, factori de risc
Melanomul este cea mai agresivă formă de cancer, care își are originea în celulele producătoare de pigment denumite melanocite. Sub acțiunea razelor ultravioletelor, celulele acestea devin anormale, cresc necontrolat și invadează în mod agresiv țesuturile din jur. În ultimele decenii, frecvența melanomului a crescut de peste 15 ori, afectând din ce în ce mai mulți tineri. 
Conform Skin Cancer Foundation, pe plan mondial, în fiecare oră, o persoană cu melanom moare, iar pentru 2015 a fost estimat un număr de 9.940 de persoane decedate ca urmare a diagnosticării cu această formă de cancer.  În România, aproape o treime dintre cei care au fost depistați cu această formă de cancer mor anual. De altfel, țara noastră înregistrează o incidență în creștere în ultimii 25 de ani – de la 1,2 la 4,5/100.000 de persoane diagnosticate cu melanom, conform ultimelor statistici Globocan.

Oricine poate dezvolta un melanom cutanat, dar riscul este mai mare în funcție de factorii genetici, de mediu și care țin de stilul de viață:
    Piele sensibilă la soare: la persoanele cu pielea, ochii și părul deschise la culoare; 
    Factori genetici: prezența a numeroase alunițe, antecendente personale sau în familie de tumori cutanate;
    Arsuri solare grave și repetate, în special înaintea vârstei de 15 ani; 
    Obiceiul bronzării artificiale, la solar. 

Grupul de clinici Bio-Medica International a fost fondat în anul 1992, în București, ajungând, în prezent, la o rețea de patru clinici medicale, cu o gamă largă de specialități medicale și dermatologie, ca punct forte. Grupul Bio-Medica a înființat primul serviciu privat de ambulanță din București, în 1997, și a introdus prima ambulanță anti-șoc din țară. Bioderm, rețeaua de clinici dermatologice din cadrul Bio-Medica, dispune de tehnologie dermatologică de top (fototerapie, lasere medicale chirurgicale, cosmetice și vasculare și echipamente de diagnostic precoce al cancerului de piele - dermatoscopie de ultimă generație).