Publicat: 14 Iunie, 2017 - 17:20

Miercuri, 14 iunie 2017, s-a întrunit Consiliul Interministerial pentru Pregătirea și Exercitarea Președinției României la Consiliul Uniunii Europene, cu participarea ministrului delegat pentru Afaceri Europene, Ana Birchall, a viceprim-ministrului, ministru al Dezvoltării Regionale, Administrației Publice și Fondurilor Europene, Sevil Shhaideh, a ministrului Afacerilor Interne, Carmen Dan, a ministrului Justiției, Tudorel Toader, a secretarului general al Guvernului, Mihai Busuioc, a secretarului de stat din Ministerul Afacerilor Externe, George Ciamba, precum și a secretarilor de stat desemnați de către celelalte ministere care fac parte din componența Consiliului.

Liniile de acțiune adoptate în cadrul reuniunii vizează desfășurarea la București a reuniunilor informale la nivel politic care vor fi organizate în primul semestru la anului 2019, modalitatea de elaborare și execuție a bugetului multianual dedicat acestui proiect, măsurile necesare în domeniul resurselor umane, inclusiv crearea unui corp de consilieri pentru Președinția Consiliului UE și respectiv, măsuri în domeniul activității de protocol, necesare asigurării cadrului optim de desfășurare al unui mandat de o asemenea anvergură.

Ana Birchall a subliniat că 'exercitarea Președinției Consiliului UE reprezintă o provocare pe care România trebuie să o transforme într-o oportunitate, valorificată la toate nivelurile societății prin factorii de decizie implicați. România are viziunea politică și capacitatea administrativă necesare pentru a duce la bun sfârșit această responsabilitate importantă, astfel încât Președinția română a Consiliului UE să fie continuarea poveștii noastre de succes începută în urmă cu 10 ani în familia europeană'.

'Mulțumesc colegelor și colegilor care în această perioadă ne-au ajutat și sprijinit cu propuneri, idei și sfaturi. Și prin liniile de acțiune adoptate astăzi România este în grafic pentru pregătirea unei Președinții de succes la Consiliul UE de la 1 ianuarie 2019', a declarat ministrul delegat pentru Afaceri Europene.

Reuniunea Consiliului interministerial pentru pregătirea și exercitarea Președinției României la Consiliul Uniunii Europene confirmă intrarea într-o nouă fază a procesului de pregătire a Președinției române a Consiliului UE, în primul semestru 2019, prin asigurarea unui pilotaj politic la cel mai înalt nivel necesar avansării eforturilor de pregătire.

Consiliul exercită un rol de îndrumare strategică, fiind forul destinat discuțiilor politice pentru definirea programului viitoarei Președinții a României la Consiliul UE, precum și a acțiunilor prioritare ale procesului de pregătire și a calendarului de implementare a acestora.