Publicat: 7 Decembrie, 2015 - 21:10

CNMR și Comisia pentru afaceri europene au demarat procesul de evaluare și analiză privind slabă absorbție a fondurilor europene în perioada 2007-2013

Reprezentanții Coaliției Naționale pentru Modernizarea României (CNMR) au avut luni, 7 decembrie, o întâlnire de lucru cu Ana Birchall, președintele Comisiei pentru afaceri europene din Camera Deputaților. Întrevederea a avut loc în contextul protocolului de colaborare deja încheiat dintre Camera Deputaților și Coaliția Națională pentru Modernizarea României.

Dezbaterile s-au concentrat, în principal, asupra evaluării și analizei stadiului de absorbție al fondurilor europene pentru perioada 2007-2013, precum și pe identificarea măsurilor ce pot fi susținute în vederea accelerării accesării banilor europeni.

În urma întâlnirii s-a format un grup de lucru comun alcătuit din reprezentanți ai Comisiei pentru afaceri europene și membri ai CNMR, care va avea drept scop evaluarea, analizarea și identificarea cauzelor și a soluțiilor pentru optimizarea procesului de absorbție a fondurilor europene.

În acest sens, un prim draft integrator al evaluării cauzelor structurale care au generat slabă absorbție a fondurilor europene în perioada 2007-2013, precum și identificarea soluțiilor pentru îmbunătățirea procesului de absorbție, este programat pentru luna iunie 2016.

De asemenea, în cadrul întrevederii s-a convenit asupra stabilirii unei întâlniri lunare, în prima zi de luni, cu participarea ministrului Fondurilor Europene, doamna Aura Carmen Răducu, care va prezenta rapoarte lunare cu privire la activitatea ministerului pe care îl coordonează.

Totodată, în baza protocolului dintre Camera Deputaților și CNMR, a fost desemnat un consilier onorific al președintelui Camerei Deputaților, urmând ca cel al Comisiei pentru afaceri europene să fie desemnat în perioada imediat următoare.

Ana Birchall a ținut să sublinieze importanța întrevederii cu reprezentanții CNMR din perspectiva stabilirii priorităților pe termen scurt, mediu și lung, în scopul optimizării mecanismelor de absorbție a fondurilor europene și a producerii de efecte concrete că urmare a semnării protocolului de colaborare între Camera Deputaților și CMMR.

'Mă bucur că protocolul de colaborare între Camera Deputaților și Coaliția Națională pentru Modernizarea României produce efecte concrete. România nu are voie să piardă trenul fondurilor europene în exercițiul bugetar 2014-2020. Sunt convinsă că, unindu-ne eforturile, vom identifica soluțiile necesare, inclusiv la nivel legislativ, astfel încât România să beneficieze de fondurile europene care i se cuvin. România trebuie să valorifice potențialul uriaș de dezvoltare pe care ni-l oferă banii europeni. Depinde numai de noi, dacă suntem capabili să învățăm din greșelile trecutului, pentru ca fondurile europene alocate în exercițiul bugetar 2014-2020 să fie absorbite în totalitate', a menționat Ana Birchall.

Totodată, președintele Comisiei pentru afaceri europene și-a manifestat aprecierea față de activitatea Coaliției Naționale pentru Absorbția Fondurilor Structurale, susținând măsurile propuse de membrii acesteia în vederea eficientizării accesării și cheltuirii fondurilor europene. 'Așa cum am susținut încă de la parafarea protocolului dintre Camera Deputaților și Coaliția Națională pentru Modernizarea României, apreciez și felicit activitatea CNMR.

Susțin eforturile și măsurile propuse de Coaliție pentru eficientizarea accesării și cheltuirii fondurilor europene. Comisia pentru afaceri europene din Camera Deputaților va fi un partener solid al CNMR pentru că, în opinia mea, fondurile europene reprezintă o garanție pentru dezvoltarea și modernizarea României', a subliniat Ana Birchall.

Membrii CNMR, prezenți la întâlnirea de lucru, au precizat că prin această evaluare trebuie să se înțeleagă că va fi vorba despre o analiză a procedurilor nerespectate de România de-a lungul celor 7 ani, a cauzelor structurale care au condus la disfuncțiuni în scopul găsirii soluțiilor pentru remedierea acestor probleme.