21 mai 2022

Biro Rozalia-Ibolya a avut o întrevedere cu E.S. Sufyan S. Qudah, ambasadorul Regatului Haşemit al Iordaniei în România

Distribuie pe rețelele tale sociale:

Răspunzând la felicitările primite pentru preluarea noului mandat la conducerea Comisiei pentru politică externă, deputatul UDMR, Biro Rozalia-Ibolya, i-a mulţumit E.S. domnul Sufyan S. Quadah pentru interesul manifestat pentru materializarea acestei întâlniri, pe care o consideră o nouă oportunitate de dialog în vederea extinderii cooperării în toate domeniile de interes comun, inclusiv în dimensiunea parlamentară.

„Apreciem oportunitatea acestei întâlniri cu Excelenţa Voastră, ambasadorul unei ţări împreună cu care ne-am bucurat întotdeauna de relaţii bilaterale excelente şi de o cooperare armonioasă la nivel multilateral”, a precizat doamna Biro Rozalia-Ibolya.

E.S. domnul Sufyan S. Qudah a subliniat, de asemenea, relaţiile foarte bune dintre Iordania şi România referindu-se, în special, la cooperarea economică şi în domeniul educaţiei. Diplomatul iordanian a apreciat calitatea pregătirii de care se bucură studenţii în cadrul facultăţilor de medicină din România.

În acest sens, cele două părţi au apreciat parteneriatul strâns dintre România şi Regatul Haşemit al Iordaniei în domeniul educaţiei, care joacă un rol important în consolidarea legăturilor dintre cele două ţări. Cu peste 13.000 de absolvenţi iordanieni ai universităţilor din România, ambasadorul Iordaniei şi-a exprimat satisfacţia pentru faptul că mulţi dintre aceştia ocupă în prezent poziţii de conducere în administraţia publică iordaniană, fiind o dovadă a valorii cooperării în domeniul universitar. O importanţă majoră în cadrul relaţiei bilaterale este dată de comunitatea românilor din Iordania, care numără aproximativ 5000 de persoane, răspândite în principal în zona capitalei Amman.

Cei doi oficiali au discutat şi despre situaţia sanitară provocată de pandemia de coronavirus şi, în acelaşi timp, au evidenţiat importanţa găsirii celor mai bune modalităţi de colaborare între cele două ţări, inclusiv pe dimensiunea parlamentară.

„Sper că am învăţat cu toţii ceva din acestă pandemie, iar Uniunea Europeană poate fi puţin mai deschisă faţă de cum a fost în trecut”, a precizat preşedintele Comisiei pentru politică externă, reiterând deschiderea ţării noastre de a sprijini în continuare Regatul Haşemit al Iordaniei pentru dezvoltarea parteneriatului cu Uniunea Europeană, România fiind un susţinător constant al Regatului Haşemit în cadrul UE.

În ceea ce priveşte cooperarea parlamentară, implicit consolidarea dialogului bilateral, cele două părţi au convenit organizarea unor întâlniri, deocamdată în format online, a Comisiilor pentru politică externă şi a Grupurilor de Prietenie din Parlamentele celor două ţări.

Ambele părţi au subliniat necesitatea continuării dialogului direct şi a schimburilor de experienţă în domenii de interes comun şi organizarea unor evenimente, în România şi în Iordania, care să marcheze momente importante pentru ambele ţări, inclusiv în domeniul cultural.