28 mai 2022

Biro Rozalia-Ibolya a avut o întrevedere cu Preşedintele Comisiei pentru Politică Externă a Camerei Reprezentanţilor din Parlamentul Regatului Maroc, Nadia Bouaida

Distribuie pe rețelele tale sociale:

Preşedintele Comisiei pentru Politică Externă a Camerei Deputaţilor, doamna Biro Rozalia-Ibolya, a avut o întrevedere, în format online, cu Preşedintele Comisiei pentru Politică Externă a Camerei Reprezentanţilor din Parlamentul Regatului Maroc, doamna Nadia Bouaida. Partea marocană a mai fost reprezentată de doamnele Nadia El Kansouri şi Zineb Amahrouk, membre ale Comisiei pentru Politică Externă.

Întâlnirea avută face parte din seria demersurilor iniţiate, la Bucureşti, de Preşedintele Comisiei pentru Politică Externă a Camerei Deputaţilor, doamna Biro Rozalia-Ibolya împreună cu E.S. Dl. Hassan Abouyoub, Ambasadorul Regatului Maroc în România, în vederea dezvoltării relaţiilor bilaterale dintre cele două ţări.

Preşedintele Comisiei pentru Politică Externă a Camerei Deputaţilor, deputatul UDMR, doamna Biro Rozalia-Ibolya, şi-a exprimat satisfacţia faţă de nivelul excelent al relaţiilor de cooperare şi de prietenie dintre România şi Regatul Maroc, după 60 de ani de relaţii diplomatice, precizând că „relaţiile bilaterale nu şi-au atins adevăratul potenţial şi trebuie depuse eforturi pentru a revitaliza interacţiunile la nivel politic şi sectorial. Necesitatea creşterii nivelului calităţii relaţiilor politice prin intensificarea componentei economice a relaţiilor bilaterale, în special în sectorul privat”.

Doamna Biro Rozalia-Ibolya a evidenţiat importanţa faptului că cele două ţări au atins un nivel de dezvoltare care le-ar putea permite ca, împreună, să clădească noi direcţii de cooperare, având în vedere punctele forte ale fiecărei ţări din regiunea sa, Maroc în Africa şi România în Europa de Est şi în UE. „Marocul este o destinaţie privilegiată şi constantă pentru comerţul românesc spre Africa şi ocupă constant una dintre primele poziţii în ierarhia partenerilor comerciali ai României pe continentul african”, a precizat doamna Biro, adăugând că este binevenită deschiderea unui dialog în ceea ce priveşte consolidarea cooperării în domenii de interes, cum ar fi Agenda 2030, dezvoltarea sustenabilă, educaţia, turismul – care este foarte important – şi, nu în ultimul rând, consolidarea economiei, care, în acest moment, este afectată de pandemie şi de conflictul dintre Federaţia Rusă şi Ucraina.

Preşedintele Comisiei pentru Politică Externă a Camerei Reprezentanţilor din Parlamentul Regatului Maroc, doamna Nadia Bouaida, a evocat faptul că „acest prim contact între cele două Comisii este o oportunitate deosebită de a ne consolida prietenia, mai ales în acest an în care sărbătorim cea de-a 60-a aniversare a relaţiilor noastre diplomatice”.

În cadrul întrevederii cei doi oficiali au subliniat necesitatea continuării dialogului şi importanţa găsirii celor mai bune modalităţi de colaborare între cele două ţări în dimensiunea parlamentară. Astfel, doamna Biro Rozalia-Ibolya a propus o analiză privind iniţierea a 3-4 direcţii de lucru în cadrul Grupurilor parlamentare de prietenie şi a Comisiilor pentru Politică Externă, afirmând că această colaborare este foarte utilă şi poate contribui cu succes la dezvoltarea obiectivelor de interes. În acest context, Preşedintele Comisiei pentru Politică Externă a Camerei Deputaţilor, doamna Biro Rozalia-Ibolya, a lansat invitaţia la un dialog direct, aplicat, care să se desfăşoare la Bucureşti.

„Prietenia noastră este marcată de multe acorduri în multe domenii, însă trebuie să dăm un nou impuls acestui dialog printr-un schimb de experienţă şi vizite.

Facem parte din această dinamică a schimburilor şi ne interesează toate problemele de natură naţională şi internaţională. Vă mulţumim pentru această invitaţie, care va marca începutul unei lungi cooperări, care va include toţi responsabilii din diversele sectoare de activitate”, a subliniat Preşedintele Comisiei pentru Politică Externă a Camerei Reprezentanţilor din Parlamentul Regatului Maroc, doamna Nadia Bouaida.

Cele două părţi au mai abordat problema egalităţii de şanse. Doamna Nadia Bouaida a informat că instituţia pe care o reprezintă acordă o importanţă deosebită egalităţii de gen. „Parlamentul marocan are 95 de parlamentari femei, sau 24% din numărul membrilor legislativului, care au o contribuţie semnificativă în luarea deciziilor. Acesta este un prim pas şi intenţionăm să lucrăm în continuare la acest aspect”, a subliniat doamna Nadia Bouaida.

Preşedintele Comisiei pentru Politică Externă a Camerei Reprezentanţilor din Parlamentul Regatului Maroc a agreat propunerea doamnei Biro Rozalia-Ibolya de a organiza expoziţii de fotografie la Bucureşti şi Rabat anunţând că va iniţia demersuri foarte curând, la nivel de ambasade.

Cele două părţi au convenit importanţa implicării Ambasadorilor celor două ţări în proiectele comune şi realizarea unui plan de acţiuni pe o durată de timp de la 2 la 5 ani.

Sursa foto: cdep