2 iulie 2022

BIS Teatru aniversează Ziua Culturii Naţionale, cu trilogia „Născut în România”

Distribuie pe rețelele tale sociale:

Compania independentă de teatru „BIS Teatru”, cu sprijinul Ministerului Culturii, marchează Ziua Culturii Naţionale prin difuzarea online, gratuit, a trei spectacole inspirate din realitatea românească, dintre care unul prezentat în premieră absolută şi care împreună fac parte din trilogia „Născut în România”. În perioada 15 ianuarie 2022 – 30 ianuarie 2022, publicul iubitor de teatru poate viziona gratuit, pe canalul de YouTube BIS Teatru, spectacolele „Născut în ’90” (15 ianuarie 2022), „Născut în 2000” (22 ianuarie 2022) şi premiera spectacolului „Născut în România”, care dă şi titlul trilogiei (28, 29 şi 30 ianuarie 2022).

Premiera „Născut în România” – 5 monologuri despre motivele rămânerii în România

Spectacolul „Născut în România”, a treia parte a trilogiei cu acelaşi nume, va fi prezentat publicului, din cauza restricţiilor sanitare, exclusiv online, pe canalul de YouTube BIS Teatru, pe 28, 29 şi 30 ianuarie 2022. Tema centrală a spectacolului o reprezintă motivele actorilor din distribuţie de a rămâne în România, de a nu emigra, de a-şi construi o familie şi un destin în această ţară.

„Motivele rămânerii în România diferă pentru fiecare actor din distribuţie, dar toate au în comun ceva: preţuirea pentru limba maternă. Tema unei limbi române, care oferă unitate de peste o sută de ani unor regiuni atât de diferite din punct de vedere cultural, va fi cu atât mai puternică, cu cât în distribuţie va fi şi Shama Leah, rezidentă de origine ugandeză adoptată oficial de ţara noastră în anul centenarului. Ea va vorbi în spectacol, de asemenea în limba română. Spectacolul „Născut în România” va fi compus din 5 confesiuni de tip monolog, care se vor intersecta, formând un puzzle al preţuirii acestei limbi originale, vii, care ne ţine uniţi într-un mod miraculos. Textele sunt create într-un proces de colaborare dintre echipa de actori şi regizor, cu inserţii din poeţi mai puţin cunoscuţi, din interbelic şi până azi. Trilogia „Născut în România” este felul nostru de a marca în acest an Ziua Culturii Naţionale şi sperăm ca odată ce situaţia epidemiologică se va relaxa, să putem prezenta publicului şi live aceste trei spectacole”. Bogdan Sărătean, regizor, coordonator BIS Teatru

Spectacolele din cadrul trilogiei „Născut în România” sunt regizate de Bogdan Sărătean, iar din distribuţie fac parte actorii: Andrada Grosu, Aneea Axentea, Alexandra Roatiş, Shama Leah şi Claudiu Fălămaş. Montajul video a fost realizat de Alexandru Radu.

„NĂSCUT ÎN ROMÂNIA” este un proiect cultural realizat cu sprijinul Ministerului Culturii.