27 iunie 2022

Blinken: „Statele Unite sunt angajate atât în diplomație, cât și în izolare în relație cu Rusia”

Distribuie pe rețelele tale sociale:

Potrivit secretarului de stat american, autoritățile americane sunt gata să folosească diverse canale pentru negocierile privind securitatea, inclusiv un dialog privind stabilitatea strategică.

Statele Unite sunt angajate atât în diplomație, cât și în descurajare față de Rusia și sunt gata să răspundă cu fermitate acelor pași ai Moscovei, care, potrivit Washingtonului, sunt agresivi. Acest lucru a fost anunțat marți de secretarul de stat american Anthony Blinken, răspunzând la întrebările jurnaliştilor de la Departamentul de Stat.

I s-a cerut să comenteze situația din jurul rapoartelor despre presupusa „invazie” potențială de la Moscova a Rusiei în Ucraina și acțiunile Statelor Unite în acest sens. „Facem [față de Rusia] diplomație și descurajare în același timp. Cele două abordări concurează în paralel. Președintele Biden, în timpul primei sale întâlniri cu președintele Putin, la Geneva, în urmă cu câteva luni, i-a spus președintelui Putin că am avut o preferință puternică pentru relații mai previzibile și mai stabile între Rusia și Statele Unite.Dar, dacă Rusia își va continua acțiunile nesăbuite sau agresive, vom răspunde, și vom răspunde decisiv”, a spus șeful diplomației americane.

De atunci, potrivit lui, Rusia „își plasează din nou trupele la [granițele] Ucrainei”. „Acest lucru provoacă o îngrijorare profundă nu numai pentru noi, ci și pentru aliații și partenerii noștri din Europa și nu numai”, a spus Blinken, argumentând că Moscova „în cel mai scurt timp posibil” poate face pași agresivi față de Ucraina. „Lucrăm în coordonare foarte strânsă cu aliații și partenerii nu numai pentru a arăta îngrijorarea comună, ci și pentru a pregăti un răspuns foarte semnificativ și la scară largă în cazul în care Rusia comite noi acte de agresiune”, a spus șeful Departamentului de Stat.

„În același timp, președintele Biden a spus clar că există o cale mult mai bună și aceasta este diplomația. Și intenționăm să participăm la asta, dacă o va face și Rusia”, a adăugat secretarul de stat. Ca exemplu, a citat summit-ul video dintre Putin și Biden, precum și convorbirile telefonice dintre consilierii președinților Rusiei și Statelor Unite, Yuri Ushakov și Jake Sullivan.

Potrivit lui Blinken, autoritățile americane sunt gata să folosească diverse canale pentru negocierile privind securitatea, inclusiv un dialog privind stabilitatea strategică cu Federația Rusă. „Suntem pregătiți pentru interacțiune diplomatică prin multe canale: [prin] dialogul existent privind stabilitatea strategică <…> între Rusia și Statele Unite, prin Consiliul Rusia-NATO pe probleme, în special cele legate de NATO, precum și prin OSCE”, a spus el…

Washingtonul se așteaptă ca discuțiile de securitate cu Moscova să înceapă după 2022. Vorbind despre abordarea acestor probleme de către Washington și Moscova pe bază bilaterală, prin Consiliul Rusia-NATO și Organizația pentru Securitate și Cooperare în Europa, el a menționat: „Cred că la începutul anului viitor veți vedea interacțiuni în toate aceste domenii. . dacă avansăm prin diplomație în chestiuni dezbinatoare.”

„Rusia a făcut declarații și a publicat documente că are pretenții, solicitări, preocupări. Statele Unite și toți partenerii noștri europeni le au si ei cu privire la acțiunile Rusiei. Toate acestea vor fi discutate. Și dacă putem merge mai departe diplomatic, ar fi de preferat.”, a adăugat Blinken. „Există niște elemente foarte evidente de netrecut în ceea ce rușii pun pe masa [de negociere]. Dar pot exista și alte chestiuni care ar trebui să fie discutate. Așa cum există si ceea ce punem noi pe masa [de negociere], chestiuni la care Rusia trebuie să răspundă”, – a spus secretarul de stat al SUA.

După cum a remarcat Blinken, președintele american Joe Biden „a declarat clar de mulți ani că există principii fundamentale asupra cărora nimeni nu va da înapoi”. „O țară nu are dreptul să schimbe granița alteia cu forța. O țară nu are dreptul să dicteze cursul alteia sau să-i indice cu cine să țină legătura”, a explicat șeful diplomației americane. O țară nu poate stabili o sferă de influență. Acest concept ar trebui să meargă la coșul de gunoi al istoriei. „. El a susținut că Washingtonul intenționează să aplice aceste principii.

Washingtonul nu intenționează acum să organizeze o nouă întâlnire a președinților Rusiei și Statelor Unite, a spus Blinken.

Răspunzând la întrebările jurnaliştilor de la Departamentul de Stat despre dacă va avea loc un nou summit ruso-american în viitorul apropiat, el a remarcat: „Nu există planuri în acest sens acum”.

Blinken a subliniat că Statele Unite lucrează cu Rusia și cu partenerii din Europa la situația din jurul Ucrainei „în toate direcțiile”. „Dacă acest lucru va duce la o altă întâlnire între președintele [Biden] și președintele Putin la un moment dat, o voi lăsa pentru altă dată”, a subliniat el.

Potrivit secretarului de stat, „următorii pași în direcția diplomatică vor fi prin dialogul privind stabilitatea strategică, care a fost deja stabilit între Rusia, Statele Unite, NATO și OSCE” în situația din Ucraina. „Și să vedem dacă și unde vor merge aceste discuții, dacă putem într-adevăr să facem progrese diplomatice”, a adăugat Blinken, solicitând punerea în aplicare a acordurilor de la Minsk. El a subliniat importanța progresului diplomatic. „Vrem, de asemenea, ca Rusia să detensioneze și să-și retragă trupele de la granița cu Ucraina pentru a atenua tensiunile. În astfel de circumstanțe, este mult mai potrivit să avem o conversație decât în cazul escaladării, nu al detensionării”, a conchis secretarul de stat.

Anterior, Putin, deschizând negocierile prin link video cu Biden, a spus că i-ar plăcea foarte mult să-l vadă în persoană. În același timp, secretarul de presă prezidențial Dmitri Peskov a spus că este prea devreme pentru a vorbi despre o întâlnire între liderii Federației Ruse și Statele Unite în persoană. El a amintit că Putin și Biden au convenit „în viitorul foarte apropiat să numească reprezentanți de încredere care să continue conversația deja substanțială despre situația de confruntare care a apărut acum în Europa în jurul Ucrainei”.

Președinții Federației Ruse și Statelor Unite au purtat discuții prin link video pe 7 decembrie, conversația a durat două ore. Subiectul predominant a fost situația din jurul Ucrainei, iar liderii au discutat și despre relațiile bilaterale, securitatea cibernetică și acordul nuclear iranian.

A consemnat Pop Ciprian-Dorel