Publicat: 15 Noiembrie, 2019 - 10:03
Share

Cea mai nouă tehnologie de administrare de criptomonedă, blockchain, este accesibilă în România şi poate oferi soluţii pentru eficientizarea administraţiei publice. 

Studenții români, interesați de inovație și de digitalizare, au avut ocazia să afle mai multe despre impactul blockchain asupra societății în cadrul workshop-ului “De ce să învățăm blockchain”, ce a avut loc pe 13 noiembrie în Aula Magna a Academiei de Studii Economice din București, la inițiativa Modex, INACO și Adfaber. În cadrul acestui workshop, materia Economia Viitorului a fost propusă ca obiect de studiu în facultăţile cu profil economic.

Statisticile arată că 0,5% din populația lumii utilizează blockchain în prezent, adică aproximativ 40 de milioane de oameni. Potrivit specialiștilor, în 10 ani, 80% din populația mondială va folosi această tehnologie.

Tehnologia blockchain este considerată de lideri ai lumii, dar și de marile companii,  punctul de pornire pentru noua revoluție digitală. Această tehnologie nu are utilitate doar în ceea ce privește tranzacțiile financiare și monedele virtuale, ci are o aplicabilitate în tot ce înseamnă baze de date, de la datele cetățenilor în registrele statului la datele pacienților în sistemul medical.

“În martie 2018, a avut loc prima tranzacție comercială cu produse agricole în sistemul blockchain. Este vorba despre vânzarea a 60.000 de tone de boabe de soia americane către China, utilizând sistemul blockchain, prin care s-a redus timpul total necesar pentru logistică cu 80%, iar timpul necesar tranzacției s-a înjumătățit deopotrivă, de la două săptămâni, la mai puțin de o săptămână. Tehnologia evoluează foarte rapid și nu vrem să ne ia pe nepregătite, de aceea chiar trebuie să învățăm blockchain”, a precizat Andreea Paul, fondator și președinte al organizației neguvernamentale INACO – Inițiativa pentru Competitivitate, conferențiar universitar la Facultatea de Relații Economice Internaționale a Academiei de Studii Economice din București.

Administrațiile publice cel mai puternic digitalizate la nivel mondial operează deja cu tehnologii care rulează în blockchain, oriunde se impune protecția datelor personale, fie că este vorba despre sistemul public de sănătate, de pensii sau de evidență a populației.

”Interesul pentru această tehnologie este din ce în ce mai mare, aplicațiile sunt foarte multe, iar beneficiile blockchain-ului se învârt în jurul imutabilității datelor, integrității garantate a datelor, sistemului descentralizat care funcționează fără intermediari, sau unui sistem distribuit care asigură o disponibilitate online a produsului software respectiv. Ne putem gândi la utilizarea acestei tehnologii în cadrul protecției documentelor oficiale sau chiar pentru optimizarea sistemului de vot, ”a spus Alin Iftemi, Head of Modex.

O altă aplicabilitate a acestei tehnologii revoluționare este în sistemul de administrație publică. Utilizarea  blockchain ar putea elimina semnificativ birocrația.

”De la permise, pașapoarte, cărți de identitate până la sistemul medical, toată birocrația din România care acum consumă timp și resurse pentru toate părțile implicate va dispărea odată cu adoptarea blockchain. Este de apreciat că există oameni care au curajul să dezbată acest subiect în România și deschid drumul României ca societate digitală,” a spus Alin Chiriac, președinte Adfaber, ONG-ul care promovează dezvoltarea comunităților și schimbarea socială prin tehnologie.

Evoluția tehnologiei va avea un impact important și asupra profesiilor tradiționale, care vor putea beneficia de efectul pozitiv adus de blockchain.

“Se vor modifica, de pildă, profesii precum cele de notar, avocat, asigurator sau cele din domeniul financiar-bancar - sectoarele care presupun intermediere. Toate acestea se vor întâmpla pentru că tehnologia blockchain asigură credibilitate”, a spus Răzvan Bologa, conf. univ. dr. la Academia de Studii Economice, specialist în Inteligență Artificială și blockchain.

Pentru a sprijini noile tehnologii și impactul pozitiv al acestora asupra dezvoltării sectorului industrial din UE, îmbunătățirea proceselor economice și crearea unui mediu favorabil pentru noile modele de afaceri, Comisia Europeană finanțează din 2013 proiecte în domeniul tehnologiei blockchain prin programele de cercetare ale Uniunii Europene PC7  și Orizont 2020. Fondurile de până la 340 de milioane de euro sunt disponibile și în România, până la finalul lui 2020.