Publicat: 1 Decembrie, 2017 - 12:48

Defilează acum detaşamentul de radare TPS-79 R, comandat de locotenentul Tiberius NICOLAE. Radarul TPS-79R se află în înzestrarea Brigăzii 76 Cercetare, Supraveghere și Recunoaștere “DACIA”, unitate care are ca misiune supravegherea spațiului aerian al României și asigurarea informațiilor necesare controlului spațiului aerian și conducerii acțiunilor aeriene.
Sistemul asigură executarea supravegherii radar, controlul traficului aerian, dirijarea aeronavelor proprii la interceptare și indicarea țintelor către sisteme de rachete sol-aer.
    Sistemul radar este destinat pentru cercetarea spaţiului aerian, descoperirea, urmărirea şi identificarea ţintelor aeriene care evoluează la înălţimi mici şi medii, asigurarea de date tridimensionale despre poziţia acestora şi transmiterea datelor radar la utilizatori.

Intră în Piaţa Arcului de Triumf detaşamentul de rachete sol-aer HAWK, comandat de locotenentul Ionuţ CRIVĂŢU.
Structurile dotate cu sisteme HAWK din compunerea Brigăzii 1 Rachete Sol-Aer „General Nicolae Dăscălescu” sunt interoperabile cu armatele ţărilor NATO şi execută instrucţia pentru apărarea aeriană a României prin exerciţii de o complexitate deosebită, alături de partenerii străini. 
Detașamentul de tehnică HAWK este format din șase autospeciale de transport rachete, având ataşate câte un lansator cu câte trei rachete de exerciţiu. Lansatorul este destinat pentru transportul, pregătirea şi lansarea rachetelor de luptă. 
Sistemul HAWK dispune de un sistem de comandă-control de ultimă generaţie şi are o mobilitate mare în câmpul tactic, precum şi o putere de foc redutabilă. Sistemul este compatibil cu sistemul de rachete sol-aer PATRIOT, realizând în comun o apărare stratificată a câmpului tactic.
România va achiziționa anul acesta primul sistem PATRIOT, urmând ca în anii următori să mai fie achiziționate încă 6 sisteme, toate având modernizări de ultimă generație. În 2016, o baterie HAWK a participat pentru prima dată alături de o baterie PATRIOT din cadrul Forţelor Terestre ale S.U.A., la exerciţiul bilateral româno-american PATRIOT SHOCK V.

Forţele Navale sunt prezente la parada tehnicii din acest an cu un Dispozitiv Mobil de Lansare a Rachetelor de la Divizionul 58 Rachete de coastă. Comandantul dispozitivului este aspirantul Adrian Stoian, absolvent al Academiei Navale „Mircea cel Bătrân”.
Dispozitivele Mobile de Lansare ale Rachetelor, împreună cu navele purtătoare de rachete, alcătuiesc sistemul defensiv de apărare al litoralului românesc, cu rachete sol-navă şi navă-navă. Rachetele din dotare pot nimici inamicul aflat la o distanţă de peste 80 de kilometri.

Intră acum în piaţa Arcului de Triumf, detaşamentul de tehnică al Comandamentului Logistic Întrunit, condus de locotenent-colonelul Adrian BANCIU, veteran al teatrului de operaţii Afganistan. 

Primul detaşament al Comandamentului Logistic Întrunit este compus din 4 autostaţii radio blindate, cu salt de frecvenţă - URO VAMTAC.
Cutia blindată a acestor autospeciale asigură protecţia necesară echipajului şi tehnicii, împotriva minelor şi a muniţiei de infanterie. Echipamentele de comunicaţii şi-au dovedit fiabilitatea, prin asigurarea legăturilor radio necesare coloanelor de transport pe timpul misiunilor de sprijin logistic, şi interoperabilitatea, cu mijloacele similare aparţinând partenerilor de coaliţie.

    Al doilea detaşament de tehnică al Comandamentului Logistic Întrunit este alcătuit din 5 autovehicule de teren blindate tip uşor PANHARD.
Autospecialele PANHARD sunt destinate unităţilor operaţionalizate din cadrul acestei structuri. Acestea se utilizează în zonele de conflict, fiind uşor de manevrat în mediul urban, cu străzi înguste. Beneficiază de mobilitate ridicată pe teren accidentat şi, totodată, de o capacitate sporită de trecere a obstacolelor. Sunt echipate cu mijloace de comunicaţii militare din generaţia a III–a, ce permit asigurarea legăturilor de comunicaţii şi a serviciilor informatice integrate. Din punct de vedere tehnic, autospecialele pot fi integrate cu orice sistem de comunicaţii sau informatic, ceea ce le face interoperabile şi compatibile cu mijloace de luptă similare din dotarea NATO.

Al treilea detaşament de tehnică este alcătuit din 2 Autospeciale de Supraveghere Video Mobilă - Mercedes-Benz Sprinter 316 CDI tehnică nou intrată în dotarea Bazei Militare 99 Deveselu, unitate care găzduieşte în România sistemul de apărare împotriva rachetelor balistice al Statelor Unite ale Americii. 
Autospecialele sunt destinate asigurării supravegherii mobile a unui perimetru sau a unei zone din cadrul sistemelor de securitate. Totodată ele pot fi folosite şi ca punct de comandă mobil a unui comandant de structură militară.

Următorul detaşament de tehnică este compus din 10 autovehicule de teren variat, autospeciale destinate intervenţiei rapide şi optime în condiţii dificile de teren şi patrulării în obiectivele militare cu suprafeţe mari sau cu relief dificil. Acestea au intrat în înzestrare în anul 2016, fiind primele vehicule de acest gen din Armata României.

Blocul de paradă al Comandamentului Logistic Întrunit se încheie cu 3 autospecialele de poliţie militară Ford Ranger. Acestea sunt destinate echipelor de patrulare din serviciul de pază şi serviciul de intervenţie, pentru a asigura un grad ridicat de mobilitate pe drumuri amenajate sau în teren variat. Oferă operatorilor posibilităţi de vedere în spectrul infraroşu şi în spectrul vizibil, de comunicare cu celelalte elemente ale sistemului de pază cu ajutorul mijloacelor de comunicaţii interconectate, şi au capacitatea de a identifica ţinte în teren cu vegetaţie joasă şi medie.

Defilarea tehnicii Comandamentului comunicaţiilor şi informaticii începe cu autostaţia de videoteleconferinţă, pe şasiu URO VAMTAC, care asigură, în timp real, realizarea sesiunilor de videoteleconferinţă criptată şi transmiterea imaginilor în direct atât pe teritoriul naţional, cât şi în teatrele de operaţii. În anul 2017, autospeciala a fost modernizată prin dotarea cu echipamente multimedia şi drone.

Urmează autostaţia satelitară Anchor Station destinată realizării într-un timp foarte scurt a interconectării Punctelor de comandă cu Reţeaua de comunicaţii a M.Ap.N., prin legături satelitare, în benzi de frecvenţă militare şi comerciale, din orice locaţie de pe teritoriul naţional sau din teatrele de operaţii.

Defilarea continuă cu 3 containere radioreleu transportabile care sunt destinate realizării legăturilor multicanal necesare asigurării serviciilor de voce şi date pentru sistemul de comandă-control în puctele de comandă dislocate. Acestea au fost modernizate şi sunt dotate cu radiorelee de acces cu capacităţi mari de transport date, fiind transportate cu autocamioane specializate pentru transportul containerelor, fabricate de S.C. ROMAN S.A. BRAŞOV. Autocamioanele au intrat în înzestrarea Comandamentului comunicaţiilor şi informaticii în anul 2017.

 Autostaţiile radio Falcon, pe şasiu CHEVROLET TAHOE, sunt dotate cu staţii radio cu salt de frecvenţă care asigură comunicaţii radio în reţele şi direcţii organizate la nivel tactic, operativ şi strategic, cu performanţe superioare în transmiterea secretizată de voce şi date.    

Autospeciala pentru managementul spectrului radio, pe un şasiu Volkswagen Crafter, asigură monitorizarea spectrului radio, detecţia şi localizarea surselor de interferenţe, realizând un management eficient al resurselor de spectru aflate în administrare, prin cunoaşterea reală a situaţiei electromagnetice, pe zone de interes şi asigurarea compatibilităţii electromagnetice a echipamentelor radioelectronice din dotarea MApN.

Defilează acum Modulul NATO de comunicaţii şi informatică dislocabil (NATO DCM „E”) care face parte din structura de comandă NATO şi este subordonat operațional Batalionului 2 Transmisiuni NATO, iar administrativ Comandamentului Comunicațiilor și Informaticii.  Modulul NATO este constituit şi găzduit pe teritoriul ţării noastre din anul 2010. Tehnica din dotare constituie sistemul DRAGONFLY care asigură comunicaţii de voce, multimedia şi date necesare comandamentelor NATO în teatrele de operaţii. Misiunea principală a modulului este realizarea sprijinului de comunicaţii şi informatică extins pentru Forţa de Răspuns a NATO.
Această structură este încadrată integral cu personal român şi este dotată cu tehnică de înaltă performanţă. Militarii modulului au participat la numeroase misiuni în teatrele de operaţii, inclusiv cel din Afganistan.
Dislocarea Modulului DCM „E” NATO în misiuni în afara teritoriului României se execută la ordinul NATO CIS Group.
Echipamentele de comunicaţii sunt instalate pe şasiuri RENAULT SHERPA, LAND ROVER şi RENAULT KERAX care defilează în acest moment prin faţa dumneavoastră.