29 iunie 2022

Bloomberg: „Conducerea SUA este frustrată de lipsa de informații despre China”

steag China- SUA

USA vs China

Distribuie pe rețelele tale sociale:
Bloomberg: „Conducerea SUA este frustrată de lipsa de informații despre China”
China devine o țintă din ce în ce mai dificilă pentru spionajul american, potrivit agenției de presa, în timp ce nevoia de informații despre țară și conducerea sa superioară, inclusiv despre Xi Jinping, este în creștere, mai semnalează sursa citată.
Conducerea de vârf a SUA este frustrată de incapacitatea serviciilor secrete americane de a furniza informații despre China și liderul său, Xi Jinping, în măsura necesară pentru luarea deciziilor politice. Bloomberg a raportat acest lucru miercuri, citând surse .

Printre surse se numără foști și actuali oficiali ai aparatului de stat american, care au avut ocazia să „se familiarizeze cu cele mai secrete rapoarte de informații”. China devine o țintă din ce în ce mai dificilă pentru spionajul american, au spus ei, în timp ce nevoia de informații despre țară și conducerea sa de vârf, inclusiv despre Xi Jinping, este în creștere. Acest lucru are loc pe fundalul tensiunilor dintre Washington și Beijing în diverse domenii, de la problema Taiwanului până la înaltă tehnologie.

Administrațiile Donald Trump și Joe Biden au fost surprinse de „acțiunea decisivă a Chinei pentru consolidarea puterii în Hong Kong, demonstrarea forței militare în Marea Chinei de Sud, limitarea posibilității unei investigații privind originile COVID-19”, scrie Bloomberg. În plus, Pentagonul a declarat săptămâna trecută că arsenalul nuclear al Chinei crește într-un ritm mai rapid decât se prevedea.

„Agenția noastră de informații a rămas cu zeci de ani în urmă. Nu am simțit niciodată că am suficiente date. Vreau întotdeauna să aud mai multe. Niciunul dintre factorii de decizie nu ar trebui să fie în această poziție”, l-a citat agenția pe John Bolton, care a servit in calitate consilier privind securitatea națională sub Trump.

Problemele comunității de informații din SUA

Problemele informațiilor americane din China au fost subliniate chiar înainte ca Xi Jinping să preia șefia RPC. În urmă cu aproximativ zece ani, contrainformațiile chineze au învins rețeaua de spionaj americană, notează Bloomberg. Există o lipsă de specialiști vorbitori de limbă chineză.

În prezent, oficialii americani de informații subliniază și eficacitatea controlului guvernului chinez asupra mass-media, organizațiilor sociale și științifice. Lupta împotriva corupției din China creează și dificultăți Washingtonului, în urma cărora supravegherea de stat asupra surselor de venit ale potențialilor agenți a crescut, a spus Bloomberg. Anterior, directorul CIA, William Burns, a vorbit despre utilizarea pe scară largă a mijloacelor tehnice de urmărire a criminalității și a agenților străini în China.

Potrivit sursei, capacitățile CIA în China s-au schimbat de-a lungul timpului, dar în acest moment sunt foarte limitate. Potrivit mai multor interlocutori ai agenției, situația comunității de informații nu face decât să se înrăutățească.

Soluții posibile
În octombrie, CIA a anunțat crearea unui centru special pentru a contracara provocarea globală din RPC. Potrivit unor surse, această măsură va avea doar o semnificație simbolică până la creșterea finanțării și a personalului asociat activității operaționale în RPC. Întâmpinând dificultăți chiar pe teritoriul Chinei, serviciile de informații americane iau în considerare posibilitatea redirecționării resurselor către alte țări pentru a obține informații despre Beijing. Această tactică a fost folosită de Washington în timpul Războiului Rece cu URSS, notează Bloomberg.

Ciprian Pop