27 septembrie 2022

Blue Air, Parlamentul și Metoda Hrebenciuc: ”Toți suntem vinovați, deci nimeni nu e vinovat!”

COSMIN GUSA
Distribuie pe rețelele tale sociale:

Un patron de agenție de turism păgubită serios în urma blocării activității Blue Air s-a sesizat ieri și a oferit în premieră numele celor doi reprezentanți ai Guvernului ce aveau datoria să supervizeze activitatea companiei aviatice și să se opună prin veto dacă sesizau nereguli (Ardelean și Ardeleanu), cerând DNA-ului să acționeze în consecință (Șeful unei agenții de turism, despre Blue Air: Oficiali ai ministerelor Finanțelor și Transporturilor ‘au tăcut și și-au luat banii’ – Stiri pe surse – Cele mai noi stiri). Știrea a apărut, a fost citită de către toți cei vizați, apoi mucles pe toate fronturile. Ieri după-amiază am primit de la doi jurnaliști experimentați textul unei legi adoptate de către Parlament, care zice așa:
”Parlamentul României adoptă prezenta lege.
ARTICOL UNIC
Se aprobă Ordonanța de urgență a Guvernului nr. 167 din 1 octombrie 2020 privind unele măsuri pentru susținerea activității unor aeroporturi regionale în contextul crizei economice generate de pandemia de COVID19 și pentru modificarea și completarea Ordonanței de urgență a Guvernului nr. 139/2020 privind instituirea cadrului legal pentru acordarea unor ajutoare de stat Societății „Compania națională de transporturi aeriene române – TAROM“ – S.A. și Societății Blue Air Aviation – S.A. pentru compensarea pierderilor economice suferite în contextul pandemiei de COVID-19, publicată în Monitorul Oficial al României, Partea I, nr. 899 din 2 octombrie 2020, cu următoarea modificare:
– La articolul II punctul 4, alineatul (2) al articolului 9 se modifică și va avea următorul cuprins:
(2) În situația executării garanției de stat, garanțiile prevăzute la art. 4 alin. (2) lit. d)-f) se trec integral în proprietatea statului, prin Autoritatea pentru Administrarea Activelor Statului, statul devenind acționar.
Această lege a fost adoptată de Parlamentul României, cu respectarea prevederilor art. 75 și ale art. 76 alin. (2) din Constituția României, republicată.

p. PREȘEDINTELE CAMEREI DEPUTAȚILOR,
VASILE-DANIEL SUCIU
PREȘEDINTELE SENATULUI
FLORIN-VASILE CÎȚU
București, 30 mai 2022.”

Ce trebuie să pricepeți citind această lege, adoptată la aproape doi ani de la decizia Guvernului Orban de a gira finanțarea de la stat a unei companii private? Că ordonanța buclucașă a primit girul Parlamentului, fiind studiată și aprobată prin mecanismele parlamentare, respectiv că a fost completată cu prevederea ca pagubele preconizate statului să fie compensate cu măsura intrării acestuia în acționariatul companiei Blue Air (nici asta nu s-a întâmplat, activele companiei oricum nu acoperă paguba).
În timpul guvernării Adrian Năstase a fost inventată o metodă pentru a-i scăpa pe miniștri de răspunderea penală în cazul privatizărilor păguboase pentru statul român (de tipul OMV-Petrom), prin votarea în Parlament a respectivelor decizii guvernamentale, pe ”principiul” enunțat azi în titlu, ”Toți suntem vinovați, deci nimeni nu e vinovat!”. ”Metoda Hrebenciuc” a fost botezată respectiva procedură, după numele fostului lider al deputaților PSD, ce administra atunci cam toate strategiile din Parlament, iar nașul și autorul sintagmei a fost Corneliu Vadim Tudor, eticheta fiind preluată apoi și de către Traian Băsescu (PRM și PD nici n-au votat atunci pentru privatizarea Petrom!).
Deci, prin legea expusă mai sus, avem și-n cazul Blue Air certitudinea că s-a recurs la metoda similară, ceea ce ne indică precis că a fost vorba despre ceva transpartinic și premeditat. Dacă n-ar fi fost așa, măcar câțiva dintre parlamentarii ce-au cercetat sau votat legea în 30 Mai 2022, deci la doi ani după ordonanță, când dezastrul Blue Air era deja clar, ar fi avut obiecțiuni publice și noi am fi aflat înainte cu trei luni de posibilul dezastru al activității companiei, mulți dintre clienții sau companiile păgubite azi putându-se sesiza din timp.
Drulă, șeful USR și fost ministru responsabil și el de tărășenie, ni-l indică pe Grindeanu ca fiind vinovat, viceprim-ministrul PSD indică procurorilor să-l cerceteze chiar pe guralivul Drulă, dar și pe Orban, cei doi actuali miniștri ce-au fost implicați atunci în promovarea și semnarea ordonanței, Bode și Burduja, tac mâlc și nu-și argumentează decizia, iar celălalt guraliv Cîțu, ce și-a luat concediu când ordonanța a fost aprobată, dar a girat-o ca președinte al Senatului acum 3 luni, tace și el referitor la subiect.
Desigur că față de miliardele de euro cheltuite inutil și fraudulos pe 120 de milioane de doze de vaccin (Cîțule!), tunul de peste 60 de milioane de euro nu le-a mai părut parlamentarilor greu de escamotat, și-au procedat în consecință. Câteva zeci de mii de amărâți păgubiți, plus vreo 4-5 agenții de turism, o bagatelă! Voi să rețineți însă acest modus operandi, că doar cu asta rămâneți deocamdată …
Cozmin Gușă