Publicat: 1 August, 2012 - 11:00
Share

Banca Naţională a României ar putea menţine dobânda de politică monetară la nivelul de 5,25% la următoarea şedinţă a Consiliului de Administraţie pe probleme de politică monetară din 2 August 2012, apreciază membrii Asociaţiei Analiştilor Financiar – Bancari din România (AAFBR).
 
Această estimare aparţine tuturor persoanelor care au răspuns la sondaj.

Peste 85% dintre cei care au participat la sondaj
consideră că rezervele minime obligatorii vor rămâne nemodificate în luna august, atât pentru lei cât şi pentru valută. Restul participanţilor estimează reduceri ale acestora.
 
Pentru luna decembrie 2012, estimarea membrilor AAFBR care au răspuns la sondaj plasează dobânda de politică monetară la 5,25%.
 
Rezervele minime obligatorii pentru lei ar putea fi reduse
la 13% până la finalul anului 2012, numărul participanţilor la sondaj care văd o relaxare a politicii monetare pe această cale fiind în creştere faţă de sondajul anterior.
 
Rezervele minime obligatorii pentru valută ar putea fi nemodificate până la finalul anului 2012.
 
Anul 2013 ar putea aduce o reducere a dobânzii de politică monetară la 5% şi o diminuare a rezervelor minime obligatorii pentru lei până la nivelul de 10% în luna decembrie.
 
Rezervele minime obligatorii pentru valută ar putea rămâne la nivelul de 20% şi în luna decembrie 2013.
 
AAFBR este o asociaţie profesională fără scop lucrativ, înfiinţată în luna ianuarie 2008 şi care reuneşte în rândurile sale peste 80 de analişti din sectorul bancar, fonduri de pensii, societăţi de administrare a investiţiilor, societăţi de asigurări şi din piaţa de capital.

Sursă: Bancherul.ro