Publicat: 22 August, 2012 - 20:00

 BNR imprumuta bancile cu tot mai putini bani, pentru a ajuta leul sa recupereze din deprecierea puternica din ultimul timp. Decizia are insa ca efect cresterea dobanzilor pietei interbancare (ROBOR), in functie de care se calculeaza ratele la credite.

BNR a plafonat pentru a treia săptămână consecutiv suma cu care împrumută băncile prin operaţiuni săptămânale tip repo, pe o perioadă de o săptămână, cu dobandă de politică monetară (5,25%) şi garantate cu titluri de stat.

Suma maxima pe care banca centrala este dispusa acum sa o acorde bancilor este de 4 miliarde lei, fata de 6 miliarde in urma cu 2 saptamani si de 5 miliarde saptamana trecuta.

Astazi, BNR a imprumutat 13 bănci cu 4 miliarde lei, desi cererea din partea bancilor a fost de aproape patru ori mai mare, adica 15 miliarde lei.

Consecinta acestor operatiuni a fost diminuarea lichiditatii in lei pe piata interbancara, ce a condus la o apreciere a leului.

Astfel, cursul leu/euro a scazut cu 3,5%, de la un maxim istoric de 4,6481 lei/euro atins pe 3 august la 4,4939 lei/euro in sedinta de astazi.

Leul a recuperat in acest fel o mare parte din deprecierea de 4,4% inregistrata pe parcursul lunii iulie, din cauza scandalului politic.

Pe de alta parte, un efect negativ al deciziei BNR este cresterea ratelor dobanzilor interbancare in lei. Astfel, ROBOR la 3 luni, in functie de care se calculeaza dobanzile la creditele acordate de banci in special firmelor a crescut de la 5,30% la inceputul lunii la aproape 6% in prezent. 
 

 Sursa: Bancherul