Publicat: 9 Octombrie, 2012 - 19:56

 Banca Naţională a României (BNR) a plafonat, Luni, pentru a doua oară în acest an, suma cu care împrumută băncile prin operaţiunile repo, la şase miliarde lei.

BNR a plafonat la 6 miliarde lei valoarea lichiditatilor oferite bancilor prin operatiunea saptamanala repo, desi cererea bancilor a fost de 15,3 miliarde, cu scopul de a diminua deprecierea leului.
 
Euro a ajuns in prima parte a zilei de ieri la 4,59 lei iar dupa decizia BNR a scazut la 4,5725 lei/euro. Cursul de referinţă al BNR a scăzut, ieri, cu 0,48 bani, la 4,5646 lei/euro.
 
Pe de alta parte, plafonarea lichiditatilor oferite bancile are ca efect advers o crestere a dobanzilor, astfel ca randamentul la plansamentele cu o maturitate de o saptamana au crescut usor, la 5% - 5,5% pe an.
 
In luna august BNR a plafonat, pentru prima dată din 2008, sumele acordate în cadrul operaţiunilor repo. Unul dintre efectele indirecte ale deciziei BNR a fost aprecierea monedei naţionale în raport cu euro. Tot în acest context, randamentele cerute de instituţiile de credit pentru titlurile de stat vândute de Trezorerie au crescut, iar din această cauză Ministerul Finanţelor Publice (MFP) a reuşit să atragă de pe piaţa internă, în august, doar 1,4 miliarde lei, sub suma planificată, de 2,5 miliarde lei.
 
Finanţele au împrumutat, ieri, 578 milioane lei de la bănci, printr-o emisiune de certificate de trezorerie cu discont cu scadenţa la 11 luni, la un randament mediu de 6,02% pe an.
 
Valoarea indicativă a operaţiunii a fost de un miliard de lei, iar cererea din partea băncilor a totalizat 1,55 miliarde lei.
 
MFP a mai vândut titluri cu aceeaşi scadenţă, în septembrie, în valoare de 978,4 milioane lei, peste valoarea programată, la un randament de 5,95%.
 
Pentru luna octombrie, Finanţele şi-au propus să împrumute de pe piaţa internă 4,15 miliarde de lei, prin vânzarea de titluri de stat şi încă 150 milioane euro prin redeschiderea unei emisiuni scadente în iulie 2015.

Sursa: Bancherul