Publicat: 13 Martie, 2014 - 20:36
Share

În România, boala cronică de rinchi este frecvent ignorată, deși peste 1,8 milioane de persoane sunt raportate de medicii de familie ca având factori de risc, dar numai 45.000 sunt diagnosticate de aceștia cu această afecţiune,.s-a evidenţiat în conferinţă de presă, joi, cu prilejul marcării Zilei Mondiale a Rinichiului.
             “A avea boală cronică de rinichi, din păcate, reprezintă poate cel mai important marker de prognostic negativ. Deci, dragi pacienţi, gândiţi-vă la rinichii dumneavoastră, testaţi-vă funcţia renală. Este poate cel mai important predictor de sănătate sau, dimpotrivă, de boală”, a atras atenţia prof.dr. Adrian Covic, preşedintele Societăţii Române de Nefrologie.
În 1995, în România existau doar 35 de centre de dializă, toate de stat, unde erau trataţi cei circa 1.200 de bolnavi. De atunci şi până acum, numărul centrelor de dializă a crescut puternic, doar în ultimii opt ani fiind înfiinţate 80 de centre noi.
Totodată, numărul total al bolnavilor aflați în tratament la sfârșitul fiecărui an (bolnavi prevalenți) a crescut continuu.
Ritmul de creștere nu a fost însă constant: perioadei inițiale de creștere rapidă (1996-2000: +32,7%/an) i-au urmat perioade de creștere mai lentă (2001-2006), pentru ca ritmul să crească din nou la 7,8%/an în perioada 2007-2012, ca urmare a procesului de privatizare.
             „Din cauza prevalenței mari, de 11-15%, boala cronică de rinichi este recunoscută ca o problemă de sănătate publică în majoritatea țărilor lumii. Pacienții cu boală cronică de rinichi au un risc mare, nu numai pentru ca necesita tratament de substituție a funcțiilor renale prin dializă sau transplant, ci șiprin varii evenimente cardio-vasculare. Acest risc poate fi redus, dacă boala cronică de rinichi este diagnosticată în stadii de început și se aplică măsuri simple de încetinire a progresiei”, a arătat prof.dr. Gabriel Mircescu, preşedintele Comisiei de Nefrologie din Ministerul Sănătăţii.
     Anual, Ziua Mondială a Rinichiului abordează o temă specifică. Dacă anul trecut evenimentul a vizat leziunile acute ale rinichilor, în 2014 motto-ul Zilei Mondiale a Rinichiului este “În cinstea rinichiului, bea un pahar cu apă!”.
Obiectivele campaniei desfăşurate cu acest prilej vizează: încurajarea unui comportament preventiv; a monitorizării riscului de a dezvolta boală cronică de rinichi; educarea populaţiei în ceea ce priveşte rolul lor esenţial în depistarea şi reducerea riscului de boală cronică de rinichi.
            Rinichii sunt responsabili cu detoxifierea organismului, ajutând la eliminarea substanţelor toxice şi a surplusului de lichide din organism.
            Diagnosticarea precoce a bolii cronice de rinichi este esenţială şi permite tratarea corespunzătoare, înainte ca boala să se agraveze.
,, Diagnosticarea precoce este singura alternativă prin care se poate limita semnificativ impactul bolii cronice de rinichi asupra sistemului de sănătate. Deci, dragi pacienţi, gândiţi-vă la rinichii dumneavoastră, testaţi-vă funcţia renală, a declarat prof. dr. Adrian Covic, preşedintele Societăţii Române de Nefrologie.

Autor: Cornelia Stanciu