24 mai 2022

Boardul Copiilor din România

Distribuie pe rețelele tale sociale:

Dragă Prieten UNICEF,
Salutare!

Avem o provocare pentru tine: stai confortabil? Perfect. Acum închide ochii. Aminteşte-ţi de tine, copil. Cum te simţeai? Ce jocuri îţi plăceau? Ce te făcea un copil fericit? Simţeai că eşti un copil ascultat? Înţeles? Adulţii din jurul tău te întrebau ce-ţi place, cum eşti? Ţineau cont de părerea ta, de visurile tale? Tu ţi-ai îndeplinit visurile de când erai copil?

Noi suntem copiii din Boardul Copiilor din România. Suntem un grup de copii de diferite vârste, din toată ţara, provenind din medii familiale şi din sistemul de protecţie a copilului şi cu origini etnice diferite. Rolul nostru este să facem auzită vocea copiilor. Să le aducem aminte adulţilor că toţi copiii trebuie întrebaţi atunci când se iau decizii care îi afectează, trebuie auziţi, că opiniile lor sunt extrem de valoroase.

Deviza noastră este: „Nimic pentru copii fără copii!”

Anul acesta, în luna iunie sărbătorim de două ori: ziua copilului şi 30 de ani de când UNICEF lucrează în România, pentru copii. Şi avem, ca de obicei, ceva de zis despre asta.

În primul rând: „La mulţi ani împreună!”

La mulţi ani împreună cu noi, cu copiii pe care îi susţineţi şi cărora le daţi o voce mai puternică zi de zi.

Suntem 30 de foşti şi actuali membri ai Boardului Copiilor din România şi avem 30 de mesaje pentru voi, despre ce a însemnat Boardul Copiilor în vieţile noastre. Şi am pregătit şi o hartă grafică, pentru că am învăţat că imaginile fac cât 1000 de cuvinte – plus că Lorena face cele mai cool desene, nu-i aşa?

1. Alexandra, 19 ani, membră a Boardului Copiilor din 2019 (Măgurele):

„Provocările venite odată cu intrarea în Boardul Copiilor m-au învăţat ce înseamnă răbdarea, munca în echipă şi responsabilitatea. Însă cea mai importantă lecţie a fost empatia. Pentru că nu poţi asculta cu adevărat un copil până nu te apleci spre el, astfel încât zâmbetele voastre să fie la acelaşi nivel.”

2. Rareş, 18 ani (Brăila): „Am făcut parte din Boardul Copiilor încă de la înfiinţare; la început, nu ştiam exact către ce ne îndreptăm, însă eram motivaţi de un ideal comun: a convinge decidenţii să includă copiii în procesele decizionale care îi privesc. După zeci de ore de muncă, Boardul a creat Declaraţia de la Bucureşti a copiilor din UE, care a ajuns la toţi liderii europeni de la acea vreme. Participarea la crearea Declaraţiei reprezintă una dintre cele mai frumoase experienţe pe care le-am trăit până acum.”

3. Mihnea, 16 ani (Gherla): „Deşi m-am alăturat recent Boardului Copiilor, am învăţat cât de important este ca părerile noastre să fie ascultate, întrucât, prin imaginaţia şi creativitatea noastră, contribuim cu soluţii inovatoare la problemele din comunitate, iar astfel ajutăm la construirea unui viitor mai bun.”

4. Lorena, 17 ani (Dofteana): „Felul de a gândi, de a analiza diferite situaţii şi soluţii sunt lucruri pe care le-am aplicat în viaţa de zi cu zi, de multe ori fără a conştientiza că sunt deprinderi însuşite în cadrul Boardului Copiilor. Am întâlnit oameni remarcabili şi, de asemenea, locul potrivit pentru scopul meu, acela de a face vocea copiilor auzită!”

5. Oana, 16 ani (Braşov): „Datorită Boardului Copiilor, am devenit mai implicată, mai informată şi mai conştientă de probleme cu care se confruntă societatea dar, mai ales, copiii. Viitorul stă în mâinile noastre, însă prezentul ne modelează dezvoltarea. Alături de oamenii speciali pe care i-am întâlnit, avem acum şansa de a transforma lumea într-un loc plin de iubire, inovaţie şi acceptare, un loc în care vocea copiilor să fie cu adevărat auzită.”

La mulţi ani, alături de copii!

Cu prietenie,

Copiii din Boardul Copiilor

Fii alături de noi zilnic!

@ 2021 UNICEF România. Toate drepturile rezervate.
www.unicef.org/romania/ro Dezabonare
Prietenunicef@unicef.org
021 201 78 64 (luni – vineri, 9-17)