21 mai 2022

Bogdan Aurescu a efectuat o vizită la Centrul Satelitar al Uniunii Europene

Distribuie pe rețelele tale sociale:

Ministrul afacerilor externe Bogdan Aurescu a efectuat joi, 30 septembrie 2021, o vizită la Centrul Satelitar al Uniunii Europene (EU SATCEN), cu ocazia vizitei oficiale pe care o efectuează la Madrid. Cu acest prilej, a avut o întrevedere cu directorul acestei structuri, ambasadorul Sorin Ducaru.

Ministrul Bogdan Aurescu a exprimat apreciere pentru contribuţia substanţială a Centrului Satelitar pentru dezvoltarea profilului UE în domeniul securităţii şi pentru sprijinirea statelor membre în gestionarea provocărilor de securitate curente. A evidenţiat, în acest context, că acest Centru trebuie să dispună de o vizibilitate crescută şi activitatea sa să fie mai bine cunoscută de publicul larg.

Cei doi demnitari au discutat, de asemenea, despre potenţiale direcţii de acţiune prin care rolul acestei structuri va putea să se dezvolte având în vedere şi evoluţiile înregistrate la nivelul Politicii de Securitate şi Apărare Comune, inclusiv din perspectiva discuţiilor asupra iniţiativei privind Busola Strategică, proces de reflecţie care vizează definirea profilului de actor relevant al UE în domeniul securităţii şi apărării.

În acest context, ministrul român al afacerilor externe a subliniat importanţa consolidării profilului şi contribuţiei EU SATCEN într-o gamă largă de domenii şi prin furnizarea unor produse de calitate şi relevanţă strategică apreciată la nivelul statelor membre.

În implementarea acestei abordări, ministrul afacerilor externe Bogdan Aurescu a reconfirmat interesul structurilor şi instituţiilor de specialitate româneşti privind consolidarea cooperării cu EU SATCEN.

Cu prilejul vizitei efectuate, ministrul Bogdan Aurescu i-a întâlnit pe membrii români ai echipei EU SATCEN, cu care a avut un scurt schimb de opinii şi pe care i-a felicitat pentru contribuţia pe care o au la activitatea Centrului.

Informaţii suplimentare:

Centrul Satelitar al Uniunii Europene (EU SATCEN), stabilit în Torrejon de Ardoz, Spania, a fost creat în 1992, la acel moment ca entitate a Uniunii Europei Occidentale. În ianuarie 2002, a devenit agenţie în cadrul Uniunii Europene având ca rol principal sprijinirea procesului decizional şi a derulării operaţiilor UE în contextul Politicii de Securitate şi Apărare Comune. Oferă produse şi servicii care se bazează pe exploatarea mijloacelor spaţiale şi a datelor colaterale, acoperind o serie de domenii vizând analiza informaţiilor şi imaginilor spaţiale, pregătirea experţilor din statele membre UE precum şi dezvoltarea de capabilităţi relevante în domeniu.

Centrul Satelitar funcţionează în coordonarea Comitetului Politic şi de Securitate al UE şi sub îndrumarea operaţională a Înaltului Reprezentant al UE pentru politică externă şi de securitate.

Din iunie 2019, funcţia de director al EU SATCEN este ocupată de ambasadorul Sorin Ducaru, diplomat de carieră român cu o experienţă substanţială în relaţii internaţionale, precum şi în gestionarea problematicilor de securitate şi apărare. Sorin Ducaru a fost adjunctul Secretarului General al NATO, iar anterior a fost ambasadorul României în SUA, la ONU şi la Delegaţia Permanentă a României pe lângă NATO.