Publicat: 15 Mai, 2014 - 12:28

Secretarul de stat pentru afaceri strategice Bogdan Aurescu a participat, la Bratislava, la Conferinţa Internaţională de Securitate GLOBSEC 2014, care are loc în perioada 14 – 16 mai 2014. În cadrul Conferinţei, Bogdan Aurescu a fost prezent, în calitate de vorbitor principal, la panelul "Securing NATO’s Borders".
Cu acest prilej, demnitarul român s-a referit la evoluţiile de securitate din imediata vecinătate a României, subliniind importanţa care trebuie acordată în acest context misiunii principale a NATO de asigurare a apărării colective.
Secretarul de stat s-a referit si la demersurile de operaţionalizare a sistemului de apărare împotriva rachetelor balistice şi la contribuţia semnificativă a ţării noastre în acest sens, prin intermediul bazei Deveselu. Bogdan Aurescu a arătat astfel că acest proiect este unul dintre cele mai importante în cadrul dimensiunii politico-militare şi de securitate a Parteneriatului Strategic dintre România şi SUA, care se află în centrul politicii externe a României, alături de participarea la UE şi NATO. A subliniat că decizia de participare a României la Abordarea Adaptivă în Etape a Apărării împotriva Rachetelor Balistice în Europa (EPAA) a fost o decizie suverană a României, o contribuţie la securitatea României, a SUA şi a Alianţei.
Demnitarul român a prezentat stadiul aplicării Acordului româno-american din 2011 privind apărarea antirachetă, accentuând că termenul de operaţionalizare a sistemului de la Deveselu se menţine la orizontul anului 2015, fără niciun fel de întârzieri de la calendarul agreat cu SUA, fiind asigurate totodată sursele de finanţare necesare. Totodată, s-a referit la determinarea Aliaţilor de a edifica sistemul antirachetă al NATO, evidenţiind că semnificaţia acestuia depăşeşte componenta strict militară şi reprezintă, în acelaşi timp, o expresie a solidarităţii Aliate pentru apărarea spaţiului euro-atlantic. 
Referindu-se la capabilităţile NATO în materie de apărare, inclusiv din perspectiva apărării antirachetă, Bogdan Aurescu a arătat că evoluţiile îngrijorătoare din Ucraina confirmă necesitatea unei prezenţe sporite a SUA şi a NATO în general pe teritoriul statelor membre din flancul estic al Alianţei, inclusiv în România. Din această perspectivă, prezenţa permanentă a SUA pe teritoriul României, prin facilitatea antirachetă de la Deveselu, are şi semnificaţia politică a unui angajament ferm pentru securitatea României. 

Eveniment de tradiţie în Europa Centrală, lansat în urmă cu 8 ani, GLOBSEC s-a remarcat ca un important forum central-european de politică externă şi securitate, oferind ocazia unor întâlniri între factori politici de nivel înalt  şi experţi de renume, din Europa şi SUA. Pe termen lung, GLOBSEC îşi propune să devină o platformă de reflecţie internaţională, care să plaseze Europa Centrală în fluxul gândirii strategice transatlantice şi să contribuie, din perspectiva acestei regiuni, la alcătuirea agendei transatlantice de securitate, politică externă şi economică.  
In cadrul panelului "Securing NATO’s Borders" au mai participat ca vorbitori Ian Brzezinski, senior fellow al Atlantic Council, gen. Vicenzo Camporini, vicepreşedinte al Institutului pentru Afaceri Internaţionale din Roma, fost sef al Statului Major italian, Robert Stein, senior fellow al US Defense Science Board şi membru al Comitetului Consultativ privind Apărarea Antirachetă din SUA.
 

Tag-uri Nume: