Publicat: 25 Aprilie, 2014 - 10:39

Secretarul de stat pentru afaceri strategice în cadrul Ministerului Afacerilor Externe, Bogdan Aurescu, alături de secretarul de stat pentru politica de apărare şi planificare în cadrul Ministerului Apărării Naţionale, Valeriu Nicuţ, au găzduit, în perioada 23-24 aprilie 2014, cea de-a IV-a rundă a Dialogului Strategic româno-polonez, derulat sub egida Parteneriatului Strategic dintre România şi Polonia.
Delegaţia poloneză a fost condusă de Boguslaw Winid, subsecretar de stat în MAE polonez, şi Robert Kupiecki, subsecretar de stat în Ministerul polonez al Apărării.
Consultările politico-militare au evidenţiat substanţa şi relevanţa Parteneriatului Strategic româno-polonez, care împlineşte 5 ani de existenţă în 2014, precum şi convergenţa poziţiilor României şi Poloniei, în special în contextul actual de securitate.
Delegaţiile română şi poloneză au abordat pe durata celor două zile de consultări o tematică extinsă, cu accent pe situaţia de securitate din Ucraina, perspectivele de evoluţie şi impactul acesteia asupra securităţii euro-atlantice, precum şi imperativul consolidării apărării colective în cadrul NATO. Totodată, au fost discutate teme precum Politica UE de Securitate şi Apărare Comună, controlul armamentelor convenţionale şi neproliferare, dosarul nuclear iranian, dar şi alte teme de interes.
Secretarul de stat Bogdan Aurescu a accentuat importanţa pentru România a măsurilor destinate să reasigure Aliaţii estici cei mai expuşi evoluţiilor imprevizibile de securitate din regiune, pledând pentru o prezenţă activă a NATO în flancul estic al Alianţei, menită să reflecte gradul înalt de solidaritate şi coeziune existente la nivel Aliat. Demnitarul român a subliniat că, în contextul evoluţiilor de securitate din Ucraina, este esenţial ca Alianţa să menţină în atenţie pe termen lung regiunea extinsă a Mării Negre. De asemenea, cele două delegaţii au realizat un schimb de informaţii privind demersurile în plan bilateral şi în cadrul NATO menite să consolideze capacitatea de apărare a celor două state şi a Alianţei.
Ambele părţi au exprimat sprijinul ferm faţă de integritatea teritorială şi suveranitatea Ucrainei şi au subliniat importanţa procesului de reforme în spirit european din ţara vecină. De asemenea, secretarul de stat Bogdan Aurescu a evidenţiat necesitatea continuării acordării unui sprijin substanţial Ucrainei şi partenerilor estici, în special Republicii Moldova, în scopul apropierii de structurile europene, element esenţial în asigurarea stabilităţii şi securităţii regionale.
Bogdan Aurescu şi Boguslaw Winid au discutat, totodată, şi referitor la perspectivele celor două ţări de a intra în programul american Visa Waiver şi au convenit continuarea demersurilor pentru a promova modificarea legislaţiei SUA relevante.
Cele două delegaţii au realizat un schimb de evaluări în perspectiva Summit-ului Alianţei Nord-Atlantice din Marea Britanie, convenind că un obiectiv major cu prilejul reuniunii la vârf Aliate îl reprezintă consolidarea dimensiunii de apărare colectivă a NATO, mai ales în contextul ameninţărilor de securitate din vecinătate. De asemenea, delegaţia română a subliniat poziţia României în favoarea politicii NATO a "uşilor deschise", care sa fie materializată prin decizii relevante la Summit-ul NATO din septembrie în ce priveşte Muntenegru şi Georgia.
În domeniul apărării antirachetă, secretarul de stat Bogdan Aurescu a prezentat progresele realizate în pregătirea amplasării pe teritoriul naţional a elementelor sistemului american antirachetă. De asemenea, a fost realizat un schimb de vederi în ceea ce priveşte progresul către capacitatea operaţională iniţială a sistemului antirachetă al NATO, ambele părţi exprimând sprijinul ferm în acest sens. 
De asemenea, au fost analizate oportunităţile de cooperare practică în domeniul militar.
Totodată, demnitarii români şi polonezi au abordat derularea procesului de tranziţie în Afganistan şi menţinerea angajamentului NATO după 2014, precum şi evoluţiile privind controlul armamentelor convenţionale, dosarul nuclear iranian.
În marja celei de-a IV-a runde a Dialogului Strategic româno – polonez, secretarul de stat pentru afaceri strategice Bogdan Aurescu a fost distins cu Medalia de Aur a Forţelor Armate Poloneze, cea mai înaltă decoraţie care poate fi acordată de Forţele Armate Poloneze unui oficial străin, conferită de ministrul Apărării Naţionale al Republicii Polone, în semn de înaltă apreciere pentru eforturile de aprofundare a relaţiilor de Parteneriat Strategic dintre România şi Polonia.
"Sunt foarte onorat de acordarea acestei înalte distincţii poloneze. Este un an special pentru tarile noastre: în 2014 se împlinesc 95 de ani de relaţii diplomatice, dar şi 75 de ani de la exilul polonez în România şi de la tranzitul, în deplină siguranţă, al Tezaurului Poloniei, în urma evenimentelor care au dus la declanşarea celui de-al doilea război mondial. Dar, foarte important, în acest an aniversăm şi 5 ani de la crearea Parteneriatului nostru Strategic. Este un moment de celebrare, dar mai ales de reflecţie şi acţiune comună, în contextul evoluţiilor îngrijorătoare de securitate de la frontierele noastre estice. România şi Polonia, ca statele membre UE si NATO cele mai mari aflate la frontiera externă de Est a celor doua organizaţii, au o responsabilitate crescuta pentru asigurarea securităţii comunităţii de valori din care facem parte, astfel încât Vecinătatea Estică, regiunea Marii Negre sa fie stabilă, sigură, democratică şi fără conflicte. Sunt convins ca vom lucra împreună eficient, ca parteneri strategici şi Aliaţi, pentru aceste obiective comune", a arătat, cu acest prilej, secretarul de stat pentru afaceri strategice Bogdan Aurescu.
 
Declaraţia Comună privind Parteneriatul Strategic româno-polonez a fost semnată la 7 octombrie 2009.
Instituirea Parteneriatului Strategic s-a decis ca urmare a intereselor comune ale celor două state în plan bilateral, european şi internaţional. De asemenea, s-a avut în vedere faptul că cele două state asigură mare parte din frontiera externă a UE şi NATO. Printre cele mai importante interese comune pot fi enumerate: asigurarea securităţii pe plan naţional şi internaţional, dezvoltarea schimburilor bilaterale, vecinătatea estică a UE şi NATO, Politica Agricolă Comună şi Politica de Coeziune ale UE, asigurarea securităţii energetice.
Formatul de dialog include reprezentanţi, la nivel de secretar de stat, ai MAE şi MApN, precum şi ai celor două State Majore Generale.
Prima rundă a Dialogului Strategic româno-polonez la nivelul secretarilor de stat/adjuncţilor miniştrilor afacerilor externe şi ai apărării, sub egida Parteneriatului Strategic bilateral, a avut loc la Varşovia, în perioada 1-2 martie 2012, fiind urmată de o a doua rundă la Bucureşti (3-4 octombrie 2012) şi o a treia rundă la Varşovia (14-15 martie 2013).