Publicat: 11 Septembrie, 2012 - 07:42
Share

 Secretarul de stat pentru afaceri strategice, Bogdan Aurescu, a participat, Luni 10 Septembrie 2012, la Berlin, la Conferinţa internaţională pe tema apărării antirachetă (2012 Multinational BMD Conference and Exhibition), organizată de Agenţia SUA pentru Apărare Antirachetăşi Institutul American de Aeronautică şi Astronautică.
 
Oficialul român a susţinut, în calitate de vorbitor principal în cadrul primei secţiuni a conferinţei, alocuţiunea cu tema „Missile Defense - A Romanian Perspective".
 
În intervenţia sa, secretarul de stat Bogdan Aurescu a reliefat că, din perspectiva României, decizia adoptată la Summit-ul NATO de la Chicago, în mai 2012, cu privire la declararea capabilităţii interimare a NATO în domeniul apărării antirachetă reprezintă un pas esenţial pe linia asigurării apărării antirachetă a întregului teritoriu, a populaţiilor şi forţelor Alianţei, în conformitate cu abordarea politică decisă la Bucureşti şi reiterată la Strasbourg-Kehl şi Lisabona.
 
„Apărarea antirachetă reprezintă o expresie elocventă a continuării angajamentului SUA pentru apărarea Europei. (...) Baza de la Deveselu reprezintă următorul pas în dezvoltarea sistemului NATO de apărare antirachetă, în calitate de capabilitate iniţială a acestuia, după declararea capabilităţii interimare a sistemului NATO, la Summit-ul de la Chicago", a remarcat secretarul de stat Bogdan Aurescu.
 
Oficialul român a mai spus că baza de la Deveselu, care va deveni operaţională la orizontul anului 2015, constituie o contribuţie concretă la securitatea României, a SUA şi a Alianţei. Însă, în acelaşi timp, prin găzduirea unor elemente de apărare antirachetă pe teritoriul naţional, rolul şi profilul României în cadrul Alianţei Nord-Atlantice devin tot mai pronunţate.
 
În cadrul prezentării, Bogdan Aurescu a trecut în revistă stadiul implementării Acordului între România şi SUA privind amplasarea sistemului de apărare împotriva rachetelor balistice al SUA în România, semnat la Washington, la 13 septembrie 2011 şi intrat în vigoare la 23 decembrie 2011. A arătat că negocierile privind aranjamentele de implementare cu partenerii americani se derulează în condiţii foarte bune, o parte a acordurilor de implementare necesare operaţionalizării bazei de la Deveselu fiind deja convenite.
 
Cu prilejul participării la conferinţă, secretarul de stat Bogdan Aurescu a avut o întrevedere cu Frank Rose, adjunct al asistentului secretarului de stat pentru spaţiu şi politica de apărare în cadrul Departamentului de Stat al SUA. Convorbirile celor doi oficiali s-au axat pe teme conexe implementării Acordului semnat in urma cu un an, precum şi pe evoluţiile internaţionale în domeniul apărării antirachetă în perioada post-Chicago.
 
Frank Rose a mulţumit oficialului român pentru efortul autorităţilor de la Bucureşti pentru pregătirea site-ului de la Deveselu, care se desfăşoară în calendarul stabilit, fără întârzieri, şi a evocat cooperarea excelentă cu partea română în acest scop.
 
În context, Bogdan Aurescu a subliniat că aprofundarea cooperării pe linie economică dintre România şi SUA reprezintă un obiectiv strategic, evenimentul „Industry Days" destinat prezentării oportunităţilor de afaceri legate de amenajarea facilităţilor din baza Deveselu, oferite de implementarea Acordului dintre România şi SUA privind amplasarea sistemului de apărare împotriva rachetelor balistice al SUA în România, marcând o etapă importantă în consolidarea Parteneriatului Strategic dintre cele două state.
 
Printre participanţii la reuniunea de la Berlin, a cărei primă ediţie a avut loc în anul 1988, s-au aflat Patrick O'Reilly, directorul Agenţiei SUA pentru Apărare Antirachetă, Frank Rose, asistent al subsecretarului de stat al SUA, Robert Kupiecki, subsecretar de stat în cadrul Ministerului polonez al Apărării, Fatih Ceylan, subsecretar de stat în Ministerul Afacerilor Externe turc, Alejandro Alvargonzalez San Martin, secretar general pentru politica de apărare în cadrul Ministerului spaniol al Apărării, Ivo Daalder, ambasadorul SUA la NATO, E.J. Herold, adjunct al asistentului Secretarului General al NATO, alţi oficiali din SUA, Marea Britanie, Germania, Olanda, Spania, Turcia, Polonia, Israel şi Australia.