Publicat: 3 Iunie, 2020 - 13:35
Share

Ministrul afacerilor externe Bogdan Aurescu a avut miercuri, 3 iunie 2020, o întrevedere cu ambasadorul Regatului Suediei, doamna Therese Hyden, inclusiv în contextul sărbătoririi, la 6 iunie, a Zilei Naţionale a Suediei.

Ministrul Bogdan Aurescu şi ambasadorul Suediei au exprimat dorinţa de aprofundare a cooperării dintre România şi Suedia şi de impulsionare a dialogului politico-diplomatic şi sectorial, pornind de la nivelul foarte bun al relaţiilor bilaterale şi interesele comune în plan european şi regional, inclusiv în Vecinătatea Estică.

În contextul efectelor pandemiei de COVID-19 asupra economiei, un subiect important de pe agenda discuţiilor a fost cel privind recentele propuneri ale Comisiei Europene privind Planul european pentru relansare economică şi revizuirea Cadrului Financiar Multianual 2021-2027.

Şeful diplomaţiei române a subliniat nevoia de solidaritate la nivelul Uniunii Europene, care trebuie să se concretizeze în agrearea unor soluţii menite să acomodeze nevoile specifice ale fiecărui stat membru, care a fost afectat în mod specific, precum şi asigurarea unui nivel ridicat de convergenţă economică şi socială la nivel UE, având în vedere şi consecinţele crizei recente. În acest context, Bogdan Aurescu a subliniat importanţa Politicii de coeziune şi a Politicii Agricole Comune. De asemenea, a menţionat necesitatea unui efort consolidat, la nivel UE, pentru sprijinirea sistemelor naţionale de sănătate, plecând de la lecţiile învăţate în urma pandemiei, astfel încât acestea să fie mai eficiente în gestionarea unor posibile crize similare viitoare.

Cei doi oficiali au convenit, de asemenea, întărirea cooperării bilaterale în contextul preluării, de către Suedia, a Preşedinţiei Organizaţiei pentru Securitate şi Cooperare în Europa (OSCE), în anul 2021, evocând rolul important al organizaţiei internaţionale în prevenirea şi soluţionarea conflictelor, inclusiv a celor prelungite, cum este dosarul transnistrean, gestionarea crizelor şi reconstrucţia post-conflict.

În acest context, a fost subliniat şi interesul pentru aprofundarea cooperării cu privire la Parteneriatul Estic şi Vecinătatea Estică, având în vedere expertiza României în această regiune.
 

Tag-uri Nume: 

Tag-uri Institutii: